Franczy

Rambus memóriák: jelen és jövő

Frank Fox, a Rambus cég alelnöke a napokban azt nyilatkozta, hogy semmilyen problémát nem jelent a négybankos Direct RDRAM memóriák úgymond elhalálozása, ugyanis a nemrégiben még csillagászati árakon kapható "prémium kategóriás" RDRAM memóriachipek ára mára oly mértékben lecsökkent, hogy azok immár az ár szempontjából is könnyedén felvehetik a versenyt a konkurens DDR memóriákkal. Fox elmondta, hogy az említett négybankos memóriachipet eredetileg arra szánták, hogy egyfajta olcsóbb verzióként próbálja meg népszerűsíteni a korábban még relatíve drága Rambus DRAM memóriákat, azonban mostantól kezdve már egyáltalán nincs szükség rá, ugyanis a Rambus DRAM memóriák ára jelentős mértékben csökkent. Fox ekkor azt a példát hozta, miszerint a PriceWatch legfrissebb árlistáján a 800 MHz-es működési frekvenciájú128 Megabites RDRAM memóriachip ára 3,40 dollár, a 266 MHz-es frekvenciájú 128 Megabites DDR SDRAM memóriachip ára pedig alig alacsonyabb, egészen pontosan 3,30 dollár.


"Mostantól kezdve igazán nyeregben érezhetjük magunkat, ugyanis az RDRAM memóriachipek és memóriamodulok ára könnyedén fel tudja venni a versenyt a konkurens DDR termékek áraival, miközben az RDRAM memóriák nagyobb sávszélességgel kecsegtetnek. Magyarul az ár ezentúl már senkit sem akadályozhat meg abban, hogy RDRAM memóriát, vagy RDRAM memóriával szerelt számítógépet vásároljon" - nyilatkozta Fox, majd hozzátette, hogy a Rambus természetesen a jövőben is folyamatosan új fejlesztésekkel áll majd elő. Fox ezenkívül elmondta, hogy Dél-Korea legnagyobb félvezetőgyártó cége, a Samsung Electronics nemrégiben megkezdte az 1066 MHz-es működési frekvenciájú RDRAM memóriachipek gyártását, és a jövőben számos más gyártó is piacra dobja korábbinál nagyobb memória sávszélességet biztosító memóriachipjeit, illetve memóriamoduljait.

A Rambus valamikor a közeljövőben mutatja majd be azt az új kétcsatornás RIMM memóriamodult, melyen tizenhat darab RDRAM memóriachip kap majd helyet, és amely memória sávszélessége 4,2 GB/s. A Rambus ezt követően pedig egy olyan négycsatornás RIMM memóriamodult is be kíván jelenteni, melyen nem kevesebb mint harminckét darab memóriachip kap majd helyet. Fox ezenkívül elmondta, hogy a magasabb működési frekvenciákon is stabilan üzemelő Rambus memóriák nem igényelnek semmilyen áttervezést, vagyis lényegében csak gyártástechnológia kérdése, hogy mikor jelennek meg a jelenlegi 0,15 mikronos helyett 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő 1200 MHz-es Rambus memóriák. Erre egyébként várhatóan 2003-ban kerül majd sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • An-Dee #16
    Axe, szerencsére te az inteligens emberek közé tartozol, azt hittem hogy ilyen nincs is itt az sg-n. Tény hogy az ár teljesítmény arányból az amd+ddr ram páros jön ki a legjobban, illetve egyes teszteknél az amd+sdr jobb mint az intel+rd, de azért az ne felejtsük el, hogy azért egetver? különbség nincs a két gép között telesítményben. Én AMD párti vagyok, de ha kapnék egy p4-et rd-rammal, akkor megtartanám és nem adnám el azért mert az amd-t pártolom.
    Nekem TB 1400(266) + 256 ddr ramom van, és elégedett vagyok.
    Én csak azt nem értem, hogy minek 2 gigás CPU az irodákba, lehet hogy azért hgoy a winXP-t el lehessen adni?
  • tomcs #3
    erre csak azt lehet mondani hogy majd kiderul. megvenni -mint sokadjara mondom- azt kell ami abban a pillanatban a legjobb vetel, aztan meg johetnek nagy fordulatok meg, volt is mar boven, es lesznek is. ha a rambus megoldas jobb lesz elfogadhato aron akkor azt kell megvenni es kesz. amugy meg 3dfx meg a videokartyak csaszara volt sokaig aztan mi maradt, es igazabol egy hibas lepes olte meg oket...
  • Inquisitor #2
    Szerintem meg a Kingston (a memóriagyártók császára!) tudhat valamit, ha ők SEM a Rambust tarják befutónak :p
    Mire kijönnek a gagyi 1200MHz-es Rambus-szal, addigra a DDR vagy 400MHz-es lesz és a kutyát se fogja érdekelni ...