Franczy

Intel: olcsóbb Celeronok, új mobil chipek

Az Intel hétfőn jelentős mértékben csökkentette közkedvelt Celeron processzorainak árait, így azok mostantól kezdve már a szűkebb pénztárcával rendelkező felhasználók számára is elérhetőek. A mostani árcsökkentés következtében a jelenlegi legnagyobb teljesítményű olcsóbb kategóiás Intel processzor, az 1,3 GHz-es működési frekvenciájú Celeron a korábbi 103 dollár helyett immár csak 89 dollárba kerül, az 1,2 GHz-es frekvenciájú Celeron processzor ára 89 dollárról 84 dollárra mérséklődött, az 1,1 GHz-es Celeron chip pedig 79 dollár helyett immár 74 dollárért is megvásárolható. Szakértők szerint az Intel ezen árcsökkentéssel kívánja előkészíteni a terepet a közeljövőben debütáló 1,4 GHz-es frekvenciájú, Tualatin-256 magos új Celeron processzor előtt, mely processzor egyébként viszonylag rövid ideig lesz az Intel csúcs Celeronja, ugyanis egyre közeleg a Willamette128 magos, Pentium 4-es alapokon nyugvó Celeron processzorok debütálása.

Az Intel ezen Celeron árcsökkentéssel együtt néhány olyan új processzort is bejelentett, melyet a hordozható számítógépek piacára szán. Ezen vadonatúj chipek az Intel első olyan mobil processzorai, melyek már a cég jelenlegi legfejlettebb Pentium 4-es architektúrájára épülnek. Az elsősorban a nagyteljesítményű notebookok piacára pozícionált, most bemutatott Pentium 4-M típusjelzésű processzorok a 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező, közelmúltban debütált Northwood processzormagra épülnek, 512 KB másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek, rendszerbusz frekvenciájuk pedig a Pentium 4-es chipek esetében már jól megszokott 400 MHz (Quad Pumped).


Az Intel fejlesztőmérnökeinek egyébként minden tudásukat be kellett vetniük annak érdekében, hogy az újgenerációs mobil processzorok áramfelvételét és hőtermelését a lehető legalacsonyabb szinten sikerüljön tartani, így a Pentium 4-M processzorok esetében a chipgyártó többek között olyan hangzatos nevű technológiákat vetett be, mint amilyen például az Enhanced Speedstep, a Deep Sleep, vagy a Deeper Sleep. Az Intel hétfőn a Pentium 4-M termékcsalád két képviselőjét dobta piacra, mégpedig az 1,6 GHz-es, valamint az 1,7 GHz-es működési frekvenciájú modellt, melyek közül az előbbi 418 dollárba, az utóbbi pedig 508 dollárba kerül, vagyis az ilyen processzorokkal szerelt notebookok minden bizonnyal nem két fillérbe kerülnek majd. Intelhez közeli források szerint a chipgyártó valamikor április folyamán tervezi az 1,8 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-M bemutatását, ezzel párhuzamosan pedig két, alacsonyabb teljesítményű és egyben lényegesen olcsóbb modell, az 1,4 GHz-es és 1,5 GHz-es Pentium 4-M is bemutatkozik majd, a 2 GHz-es frekvenciájú Intel Pentium 4-M piaci debütálása pedig az idei év legvégén esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!