Franczy

Új Intel processzorok a láthatáron

A legfrissebb jelentések szerint egyes japán számítástechnikai kereskedések polcain már feltűnt az Intel legújabb csúcsprocesszora, a 2,4 GHz-es működési frekvenciájú Pentium 4, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a világ más tájain, így többek közt kis hazánkban napokon, vagy akár heteken belül elérhető lenne az aranyáron mért Intel processzor. Különböző források szerint a 2,4 GHz-es Intel Pentium 4-es processzorok dobozos változatait még a nagyobb rendszerintegrátor és disztribútor cégek is csak valamikor az idei év második negyedévében kapják meg, ami egyébként nem jelent mást, mint hogy az Intel tartja magát a korábbi terveihez.

Az Intel legfrissebb roadmapje, azaz ütemterve szerint tehát az előttünk álló negyedévben debütálnak a 2,4 GHz-es, illetve 2,26 GHz-es működési frekvenciájú Pentium 4-es processzorok, melyek a 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő Northwood magra épülnek, rendszerbusz frekvenciájuk pedig immár 533 MHz (Quad Pumped). Ezen Pentium 4 csúcsmodellek mellett természetesen a kisebb frekvenciájú Pentium 4-es chipek gyártását is folytatja az Intel, így tudni lehet, hogy a második negyedév végéig még mindenképpen folytatódik az 1,8 GHz-es, 1,9 GHz-es, valamint 2 GHz-es Willamette (400 MHz-es FSB) magos Pentium 4-es processzorok gyártása.

Celeron fronton elmondható, hogy az Intel a következő negyedévben az 1,2 GHz-es, 1,3 GHz-es, valamint 1,4 GHz-es frekvenciájú Tualatin magos processzorokra helyezi a hangsúlyt, melyek közül az 1,2 GHz-es változat pályafutása hamarosan véget is ér. Az év harmadik negyedévében érkeznek az első, Pentium 4-es alapokon nyugvó új Celeron processzorok, melyek 400 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkeznek majd és a jó öreg 0,18 mikronos gyártási technológiával készülnek. Ezen új Celeron chipek kezdőfrekvenciája 1,7 - 1,8 GHz körül alakul majd, ezt követően pedig az idei év utolsó negyedévében napvilágot lát az 1,9 GHz-es, a jövő év elején pedig a 2 GHz-es frekvenciájú változat. Az 1,3 GHz-es Tualatin magos Celeron gyártása a második negyedév, az 1,4 GHz-es modell gyártása pedig a harmadik negyedév végén ér majd véget.

Visszatérve a Pentium 4-es processzorokra, a Willamette magos chipek gyártása a második negyedévben véget ér majd, és a harmadik negyedévben bemutatkozik a 2,5 Ghz-es, 400 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Northwood magos Pentium 4, mellyel párhuzamosan a 2,53 GHz-es, 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú, ugyancsak Northwood magos modell is napvilágot lát majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #33
    Tuti emiatt javult meg

    Szerintem is okos vagy...
  • Efreet #25
    Forget MHz... we're talking GigaFlops :)
  • fotel #24
    Darth - lehet kapni, csak te vagy tájékozatlan :)
  • fotel #20
    KUSSMÁR!

    MINDENKI AZT VESZ AMIT AKAR

    EZ EGY KBIASZOTT HÍR HOGY MI IS JÖTT MOST KI - KEDVES AMD-sek nem KELL MEGVENNI

    INTELESEK MEG NYUGIMÁN - ha valaki AMD-t akar akkor azt vesz, ettől nem ember vagy mi?
  • Csatti #18
    Speciel en nem vettem eszre, hogy az AMD procim szar lenne, viszont joval olcsobb volt mint inteles parja. Kulonben is olyan hulyeseg ezen vitatkozni, nekunk az lenne a jo, ha meg vagy masik ket ceg beszallna a versenybe es mindenki lenyomna az arakat.
  • radical #14
    És a P4 alapú celeront milyen alaplapba fogom tenni he?
  • Veriel #12
    Na igen, nekik a marketingje szar, es a procija jo, az AMD-nek meg forditva ;))
  • Veriel #10
    Mennyi mazochista ember van.
    Azert egyszer kiprobalhatnatok egy intel procit is.. :)
  • bakerman #9
    Én kimondottan AMD párti vagyok, de a sok vita elkerülése érdekében létezik a gumiszobába egy Intel vs.AMD topic...ott aztán lehet anyázni...
  • Tomcat.no1 #8
    NasamTm
    Jól beszélsz! Már én is azt hittem, hogy az intel a porban hagyta szegény feltörtekvő barátomat az AMD-t, de szrencsére csak egy hülyén szerkesztett kép volt........................