Franczy

ALi: nagyratörő tervek

Chin Wu, a tajvani Acer Laboratories Inc. (ALi) elnöke egy a napokban megrendezett befeketetői konferencián elmondta, hogy az ALi az idei évre vonatkozóan nagy tervekkel rendelkezik, és ennek köszönhetően 2002-ben várhatóan minden piaci szegmensben növelni tudja majd piaci részesedését.

Kétségtelen, hogy a tavalyi esztendő semmiképpen sem volt az ALi évének nevezhető, hiszen a cég alaplapi chipkészletei nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, azonban az cég vezetői mostanság abban reménykednek, hogy az ALi 2002-ben már lépést tud majd tartani az olyan konkurens nagy chipsetgyártó cégekkel, mint például a VIA Technologies, vagy a Silicon Integrated Systems (SiS). Az ALi a tavalyi évben a chipset piac helyett sokkal inkább a DVD-lejátszó berendezésekbe szánt chipek piacán jeleskedett, ugyanis a tajvani cég ebben a piaci szegmensben tavaly több mint 25 százalékos piaci részesedésre tett szert, és a cég vezetői nagy reményeket fűznek ahhoz a közelmúltban debütált második generációs MPEG II chiphez (3325), mely fotónyomtatási képességekkel, valamint TV-kimenet és audiovezérlő funkciókkal is rendelkezik.

Az cég vezetői azt is elárulták, hogy az ALi 2002-ben egy a már említett 3325-ös MPEG II chipet és egyéb kiegészítő chipeket felvonultató SoC (System On Chip) eszközt is piacra kíván dobni, mely a DVD-lejátszók piacán várhatóan széles körben elterjed majd. Azt is tudni lehet, hogy az ALi számos, általa kifejlesztett chip és technológia licencjogát áruba kívánja bocsátani az idén, így többek között az ESS Technology is megvásárol néhány ALi licencjogot, melynek köszönhetően az ESS Technology is új SoC eszközöket tud majd forgalomba hozni.

Az ALi az alaplapi chipkészletek piacán is újult erővel szeretne harcba szállni a konkurens gyártókkal szemben, így hamarosan forgalomba kerül a második generációs ALi Aladdin-P4 típusjelzésű Pentium 4-es chipset, mely többek között USB 2.0, illetve AGP8x-os kompatibilitással rendelkezik majd. Az ALi vezetői komoly reményeket fűznek a cég hordozható számítógépekbe szánt Pentium 4-es integrált alaplapi chipkészleteihez, melyek az ALi szerint minimális fogyasztással és hőtermeléssel rendelkeznek, vagyis a parányi notebookokban is kiválóan lehet alkalmazni őket. A cég vezetősége egyébként úgy véli, hogy az ALi a 2002. év végéig a második legnagyobb notebook chipsetgyártó céggé növi ki magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!