Franczy

Intel: 30 GHz-es processzorok 2017-ben

Craig Barrett, az Intel Corporation vezérigazgatója a napokban San Franciscoban zajló Intel Developer Forum (IDF) keretein belül egy előadásában utalt arra, hogy a félvezetőgyártó ipar az elkövetkező tizenöt évben várhatóan továbbra is töretlen fejlődésre és növekedésre számíthat. Barrett szerint egyébként tizenöt év múlva, tehát 2017-ben már 450 milliméteres átmérőjű szilíciumszeletekből készülnek majd a processzorok, melyek működési frekvenciája 30 GHz körül alakul majd. A Santa Clara-i székhelyű chipgyártó óriáscég vezérigazgatója úgy véli, hogy tizenöt év múlva már teljesen hétköznapinak számítanak majd a 0,010 mikronos, azaz 10 nanométeres gyártási technológiával készülő processzorok, az Intel mostanság azonban egyelőre még a 0,13 mikronos gyártási technológiára történő átállással van elfoglalva.

Mint az köztudott, az Intel a közelmúltban kezdte meg a 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező mikroprocesszorok gyártását, mely chipek minden korábbinál magasabb frekvencián működhetnek, miközben alacsonyabb fogyasztással és rendkívül alacsony hőtermeléssel rendelkeznek. Ezenkívül a gyártási költségekre is mindenképpen jó hatást gyakorol a kifinomultabb gyártástechnológiák alkalmazása, ugyanis ily módon folyamatosan csökkenthető a processzorok magmérete, vagyis adott méretű szilíciumszeletből több processzort lehet gyártani. Ehhez még hozzájön, hogy az Intel nemrégiben megkezdte a 300 milliméteres szilíciumszeletek alkalmazását, mely szeletekből értelemszerűen több processzort lehet készíteni, mint az eddigiekben széles körben használatos 200 milliméteres szeletekből. Ez még csak a kezdet, ugyanis úgy vélem, hogy már nem vagyunk túl messze az olyan, újgenerációs gyártástechnológiák bevezetésétől, melyek révén már 450 milliméteres szilíciumszeletekből készülnek majd az újgenerációs processzorok - nyilatkozta az IDF-en Barrett.


Az Intel ez ügyben egyébként az eddigiekben tartani tudta magát a korábban elfogadott ütemterveihez, ugyanis ezen ütemtervek azt irányozták elő, hogy a chipgyártó 2002 első negyedévében kezdje meg a 0,13 mikronos csíkszélességű processzorok 300 milliméteres átmérőjű szilíciumszeletekből történő előállítását. Az Intelnél jelenleg még csak egyetlen üzemben folyik ilyen jellegű processzorgyártás, mégpedig az oregoni Hillsboroban található Fab D1C üzemben. Az Intel ezenkívül további négy üzemében gyárt 0,13 mikronos csíkszélességű processzorokat, azonban ezen üzemekben még a régi, tehát 200 milliméteres szilíciumszeletek használatosak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rag Oil #35
    de nem logikusabb a több magos higyétek el nem fog egyszerre müködni neked 2 mag vagy több egyzsere stabilan
  • Rag Oil #34
    lessz itt 256 is vagy még több az hogy az mhz-t emeljül pentium 4 ben 4ezres volt a max 2 magsobanm eg csak 3.5 a max szal ugyan ott vagyunk relativan
  • madar111 #33
    Azért visszatekintve elég vicces ez a 30ghz. Sokkal logikusabb a többmagos rendszer.
  • Pheel #32
    szerintem max 128 bites ha lesz...
  • Att #31
    Zsenyka, a Magyarországi olimpiát el lehet felejteni, ki az a lázasagyú barom, aki ezt kitalálta..:-))))Majd a NOB pont nekünk ítéli oda, mikor nálunk sokkal jobb helyzetben levő országok fognak versengeni érte, kiépített infrastruktúrával, sportcsarnokokkal, stb...na de hagyjuk, nem ez a téma..:-)
    Visszatérve, még meghatározó lehet az is, hogy a proci hány bites lesz, ugye jelenleg akarják piacra dobni a 64 bites arcitektúrájú procikat...( Az első proci, mint az köztudott, Intel gyártmányú volt,4 bites(I4004,1971),az első 8 bites 1972-ben(I8008, Intel) az első 16bites már 1976-ban, (TMS9900 Texas Instruments)stb....)ki tudja, 2017-ben már 2048 (vagy több) bitesek lesznek...
  • TheZsenyka #30
    Igen, igen... 2017-ben 30GHz... 2012-ben meg Olimpia Magyarországon... Majd meglátjuk mi lesz...
  • Att #29
    Nos, szerintem a 30Ghz előbb is megvalósítható, de kérdés, hogy marad-e ez a struktúra, vagy tejesen új technológiák fognak arra lenni, pl. a már említett asznikron procik. Bár ennek széleskörű elterjedése szerintem azért később várható...de ki tudja...15 év rengeteg idő az elektronkiában Ami a csíkszélességet illeti, miért ne? Minden további nélkül...Ahhoz képest, hogy az első Penyák még 0,8 mikronnal készültek anno 1993-ban, ha jól tudom...A 80-as évek vége felé ilyen vélemények is napvilágot láttak, hogy márpedig a 100Mhz-et nem lépjük túl...
    A hőmérséklet dolog nem tudom, hogy jön ide, a chip hőmérsékletét(feltételezve, hogy szilíciumból készül) 130°C alatt kell mindenképp tartani, mert felette nagyon nem egészséges a chipnek...Mellesleg épp ezért fontos a csíkszélesség csökkentése, átállás a rezes procikra, így kevesebb hőt termel, hatékonyabban lehet hűteni.
  • Pheel #28
    Az ő elképzelésében a tranzisztorok száma és a számítási kapacitás között egyenes arányossághoz közeli arány volt.
  • iXBT #27
    Te nagyon okos, a szelet szele fele tobb a selejt, ezert olcsobb a nagyobb atmerovel dolgozni.
  • moran #24
    a következtetés ettől még helyes:
    azért drágább lesz
    :)