Franczy

Intel McKinley három változatban

Különböző források szerint a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel már a 2002-es esztendő első heteiben megkezdi a második generációs IA-64 processzor, a McKinley szélesebb körben történő tesztelését, így ezt követően a chipgyártó várhatóan már a jövő év második negyedévében hivatalosan is bejelenti az újdonságot, mely egyébként három különböző változatban lesz kapható. Ezek szerint, ha minden jól megy és a McKinley debütálását az Intel nem halasztja el annyiszor, mint ahányszor azt az Itanium esetében tette, akkor akár már pár hónapon belül megjelenik a piacon az 1 GHz-es frekvenciájú, 3 MB cachemeóriával szerelt McKinley, az ugyancsak 1 GHz-es frekvenciájú, ám feleakkora cache-sel (1,5 MB) szerelt változat, valamint a 900 MHz-es frekvenciájú, ugyancsak 1,5 MB cache-sel rendelkező verzió.


Az Intel a közelmúltban egyébként hivatalos formában már értesítette a nagyobb számítógépgyártó cégeket az Itanium processzorok érkezésével kapcsolatban, sőt már konkrét árajánlatokat is tett ezen új chipekre, melyek a fenti felsorolás szerint rendre 4220, 2240, illetve 1330 dollárba kerülnek majd a debütálás pillanatában. Ezen árak egyébként nagyjából 15 százalékkal magasabbak a szerverekbe szánt, nagyméretű cachememóriával szerelt IA-32 processzorok árainál, vagyis kategóriájukban relatíve nem túl magasak, persze egyelőre még kérdéses, hogy a McKinley chipek milyen teljesítményt nyújtanak majd az értük elkért összegekért cserébe. Érdekesség, hogy a McKinley támogatására hivatott, közeljövőben debütáló i870-es alaplapi chipkészletet az Intel mint egy legókészletet árulja, így minden gyártó kiválaszthatja a számára szükséges chip alkatrészeket, annak megfelelően, hogy kettő-, négy-, nyolc-, vagy ennél több processzoros rendszereket szeretne összeállítani a McKinley platformon.

Szakértők szerint az Intel a McKinley processzor esetében már nem engedheti meg magának, hogy esetlegesen hibázzon, ugyanis még egy, az Itaniumhoz hasonló gyenge chip akár az IA-64 platform végét is jelenthetné. A hosszas késést követően idén debütált első 64 bites Intel processzor, az Itanium több szempontból sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis működési frekvenciája és ezzel párhuzamosan a teljesítménye átlagon aluli volt, ráadásul az sem tett jót az Intel hírnevének, hogy a Compaq Computer tesztjein megbukott az Itanium, mely jelenség a Compaq szakemberei szerint annak tudható be, hogy hiba van az Itanium chipekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Borg #11
    #6 értelmezd, szépen nyugodtan
  • Dömper Ármánd #10
    Borg, olvasd már el a hozzászólásokat, majd csendes magányodban értelmezd őket, mielőtt válaszolsz rájuk!
    Senki, egy szóval nem mondta, hogy a Celeronnak bármi köze lenne a szerverpiachoz.
  • Borg #9
    Ugyvan, idiota, hurrogjal csak, miköze a celeronnak a szerverpiachoz? kb annyi mint az AMDnek...
  • Zerg #6
    Franczy (SG), Borg honnan veszitek ezeket a "mely megfontolast" tartalmazo kijelenteseiteket?
    Ja igen, ha ne adj Isten, nektek lenne igaztok, akkor 3 ev mulva majd nagy nehezen meg fogjatok kapni a 2 GHz-es Celeron procitokat, mivel a konkurencia nelkul maradt Intel ismet boszme dragan adna a procijaikat. Bar az ijen langeszek meg is erdemelnek. Tudod a sotetseg nem faj, csak kurvara ciki...
  • Franczy #4
    A #2 hozzászólás természetesen nem én voltam; hanyagolni kéne a más nevében, hasonló nickkel történő irogatást...
  • Borg #1
    Az AMDnek vége lesz a szerverpiacon mint a botnak