Franczy

Intel szerver tervek

A legfrissebb Intel ütemtervből kiderül, hogy az Intel a szerverekbe szánt processzorai esetében minden eddiginél több kategóriát alakít ki, így a jövőben többek között standard, rack és blade-alapú, vállalati, iletve munkaállomás számítógépekbe szánt Intel processzorok is napvilágot látnak majd. Hogy a dolgot tovább bonyolítsa az Intel, ezen öt felsorolt kategóriát további alkategóriákkal látta el, így például a legelső kategóriába tartoznak többek között az általános felhasználású, standard rack-alapú, valamint egyes vállalati szerverekbe szánt processzorok.

Az Intel konkrét terveit tekintve a roadmapből kitűnik, hogy a 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő vadonatúj Pentium Xeon processzorok a korábban tervezettnél korábban, azaz már a jövő év első negyedévében napvilágot látnak majd, és érdekességük, hogy nagy méretű, 512 KB-os, illetve 1 MB-os L3 cachememóriával rendelkeznek majd. Az Intel legfrissebb ütemterve szerint ezen új Xeon processzor termékcsalád nem lesz túl hosszú életű, ugyanis várhatóan már a jövő év utolsó negyedévében felváltja a jelenleg Gallatin névre hallgató IA-32 architektúrájú új chip termékcsalád, melynek tagjai 2 GHz feletti működési frekvenciával és 1-2 MB-os L3 cache-sel rendelkeznek majd. A Gallatin processzorok chipsetének az Intel egyébként a Serverworks-féle GC-HE chipkészletet szánja majd.

A blade-alapú szerver számítógépek frontján az Intel az egész 2002-es esztendőt az 512 KB másodszintű gyorsítótárral szerelt Pentium III-S processzorokkal szeretné kihúzni, ezt követően pedig csak 2003-ban állna át a Pentium 4 Xeon processzorok, valamint a Plumas 533-as chipkészlet ebben a piaci szegmensben történő alkalmazására. A nagysűrűségű szerverekbe szánt processzorok esetében a legfontosabb kritériumok közé tartozik a lehető legalacsonyabb áramfelvétel és hőtermelés, így érthető, hogy ebben a piaci szegmensben az Intel 2002-es csúcsmodellje a 850 MHz-es működési frekvenciájú, alacsony feszültségigényű Pentium III-as chip lesz.

Ahogy arról a napokban már beszámoltunk, a dolgok jelenlegi állása szerint az Intel második generációs 64 bites processzora, a McKinley három különböző változatban jelenik majd meg valamikor 2002-ben, de az Intelnél már a következő IA-64-es chip, a Madison fejlesztési munkálatai is javában folynak. A Madison várható működési frekvenciája egyelőre ismeretlen, annyit azonban már most tudni lehet, hogy egyes változatai akár 6 MB-os L3 cachememóriával is rendelkezhetnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)