JohnnyCage

A jövő hétfő az Intel napja lesz?

A chipóriás Intel hétfőn hivatalosan is kiadja első DDR-alapú Pentium 4 chipkészletét, valamint a Pentium 4 CPU új, 130 nm-es technológiával készülő Northwood változatait.

Nem nehéz tehát belátni, hogy a jövő hétfő rendkívül fontos nap lesz az Intel számára. A rivális AMD azonban szintén nem alszik, és az igazat megvallva megpróbál kissé ünneprontó lenni, mivel egyazon napon adja ki hivatalosan nagyteljesítményű Athlon XP processzorainak legújabb, 2000+ modellszámú, 1667 MHz órajelű változatát.

Greg Fawson, az InQuest Research elemzője úgy véli, a Brookdale-D chipkészlet végre lehetővé fogja tenni, hogy a felhasználók azt a memóriatípust alkalmazzák P4 rendszerükben, amelyet valójában akarnak. - Az új chipkészlet jelentősen fellendítheti a Pentium 4 processzor eladásait anélkül, hogy az Intel bármiféle árcsökkentést, vagy kedvezményt vezetne be - mondta az elemző.

Az i845D chipkészlet hivatalos kiadásával együtt debütál a 2,2 GHz-es Northwood Pentium 4 CPU is. Az új P4 változat 30 százalékkal kisebb lapkaméretével olcsóbban előállítható, mint 180 nm-es csíkszélességű elődjei, 562 dolláros nagykereskedelmi ára azonban nem mondható túlzottan olcsónak. Az AMD 2000+ jelzésű Athlon XP chipje viszonyításképp 380 dollárba fog kerülni, szintén nagy tétel vásárlása esetén.

- A Northwood Pentium 4 megduplázott méretű, 512 KByte-os másodszintű cache memóriája új lendületet ad majd a processzornak - mondta Peter Glaskowski, a MicroDesign Resources egyik elemzője. A Northwood P4 az új DDR-alapú Brookdale chipkészlettel rendkívül űtőképes rendszert alkot, igaz az AMD megoldások ár/teljesítmény aránya változatlanul jobb marad.

Fawson szerint a Brookdale-D chipkészlet legnagyobb hiányossága, hogy nincs benne integrált grafikus mag. Mint az elemző elmondta, mindez elsősorban a vállalati alkalmazási területen jelent hátrányt, ahol általában nem szükséges nagy grafikus teljesítmény, viszont a külön videókártya plusz költséget jelent. - A vállalati szegmens igényel egy DDR-alapú, integrált chipkészletet a Pentium 4-hez, az Intel azonban csak jóval később fog ilyet kiadni - tette hozzá Fawson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #16
    A tieddel ellentétben az a beszólás hasznos és értelmes volt...
  • _HABLA_ #11
    Az 1300-as celeron már megjött, olvasd el a tesztet róla a Tom's Hardware-en és okulj!
    Találsz még egy jó kis teszetet ahol a Duron 1200-at mérik össze Cellel és a P4-gyel. Na ez még tanulságosabb.
    Jó olvasgatást!
  • fotel #9
    hehe - talán azért az intel elég sokat elad ebből a szarból nem?

    lehet hogy mégsem szar

    és ha minden példány 3ghzre húható, mint haogy azt japán barátaink tették akkor sztem kelendő lesz talán ennyirét is
  • b #7
    kérdés, hogy mivel akar szöveget szerkeszteni: vi-jal vagy office xp-vel.
  • misran #1
    Jajj. Az integralt "grafikus mag"-tol ovjon minket az Ur :) .