Csabi

Nem lesznek forradalmi újdonságok 2002-ben?

Az elmúlt évben a számítástechnikai termékek iránt jelentősen mérséklődött a kereslet. A cégek folyamatosan a forgalom csökkenésére panaszkodtak. A nagyon kedvezőtlen 2001-es piaci eredményeket figyelembe véve a piaci elemzők meglehetősen óvatos becsléseket tesznek közzé 2002-re vonatkozóan. A szakemberek szerint idén ugyan növekvő forgalommal lehet számolni, de a legtöbb cég nyeresége idén is alacsony marad. Ezenkívül komoly esély van több nagyobb cég egyesülésére illetve megszűnésére is.

Rob Enderle, a Giga Information Group egyik munkatársa a 2002-re várható trendekkel kapcsolatban nyilatkozott. Szerinte a PC-k fejlődése ebben az évben le fog lassulni, ugyanis nem várható komolyabb újdonságok megjelenése. Természetesen a számítógépgyártók igyekeznek majd nagyobb teljesítményű processzorokat, nagyobb kapacitású merevlemezeket és egyre hatékonyabb optikai adattároló eszközöket alkalmazni, de eget rengető változtatásokra nem kell számítani. Rob Enderle szerint a felhasználók idén is tanúi lesznek az AMD és az Intel árháborújának, melynek hatására elsősorban a Pentium 4 és az Athlon XP processzorok ára fog jelentősen csökkeni, és elképzelhető, hogy a Celeron illetve Duron CPU-k egy kicsit háttérbe szorulnak majd. A szakember szerint a hordozható számítógépekhez készülő processzorok esetében a legjelentősebb esemény a mobil Pentium 4 CPU-k megjelenése lesz.

Dominic Ainscough, a Yankee Group egyik elemzője az Internet népszerűségének alakulásával kapcsolatban nyilatkozott. Elmondta, hogy idén egyre több otthoni és üzleti felhasználó fog áttérni valamilyen szélessávú Internet elérést biztosító technológia használatára. Emellett mind többen alakítanak majd ki otthoni hálózatokat. Ainscough szerint 2002-ben a különböző vezetéknélküli hálózatok népszerűsége is nőni fog.

A 2002-re vonatkozó elemzésekből kiderül, hogy a digitális kamerákat gyártó cégek jó év elé néznek, ugyanis ezen a piacon a forgalom jelentős növekedésével lehet számolni. A digitális fényképezőgépek esetében folyamatos árcsökkenés lesz megfigyelhető, ugyanakkor a készülékek egyre kisebbé válnak, és egyre több funkcióval fognak kiegészülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braindance #4
    Bár én örülnék hogyha a hétfői Apple bemutató forradalmi újdonságokkal lenne tele...
  • braindance #3
    Én is pontosan erre gondoltam. Hiába forradalmi újdonság egy csomó chipgyártási technológia, storage rendszer, egy recesszióban levő gazdaságba nem dobják csak úgy be ezeket.
  • braindance #1
    Na, mit is hívunk forradalmi ujdonságnak?