JohnnyCage

PC ipari trendek és technológiák 2002-ben

Röviden: 20 trend illetve technológia, amely várhatóan döntő befolyással lesz az előttünk álló év PC iparának alakulására.

Az International Data Group (IDG) trend elemzők, technológusok, illetve IT ipari szakértők bevonásával arra a kérdésre keresett választ, mely technológiák, illetve irányvonalak fogják meghatározni a 2002-es év PC iparát. A lista a következőképpen néz ki:

1. AFC (AntiFerromagnetically Coupled) technológiájú merevlemezek: Az AFC technológiát az IBM fejlesztette ki a merevlemezes meghajtók tárolókapacitásának növelésére, de a többi gyártó is hasonló megoldásokat alkalmaz, illetve tervez bevezetni. Az AFC segítségével akár meg is négyszereződhet a merevlemezek adatsűrűsége, illetve kapacitása.

2. 1 GHz-es PDA mikroprocesszorok: A PDA kéziszámítógépek CPU-i az éven megközelítik az 1 GHz-es órajelhatárt. Az új, alacsony fogyasztású, ugyanakkor nagyteljesítményű processzorok jelentősen kibővítik a kéziszámítógépek multimédiás képességeit.

3. OLED/OELD (Organic Light Emitting Display/Organic Electroluminescent Display) kijelzők: olyan szerves-alapú kijelzőtípusok, amelyek nem igényelnek háttérvilágítást, mivel saját fénykibocsátással rendelkeznek. Az OLED/OELD kijelzők nagyobb kontrasztot, éles szögből is megfelelően látható képet, vékonyabb paneleket, kisebb fogyasztást, és gyorsabb megjelenítést ígérnek az LCD-khez képest.

4. Újgenerációs azonnali üzenetküldő megoldások: Az azonnali üzenetküldő megoldások (Instant Messaging) a Windows XP egyik alapkövét képezik. Mindemellett olyan társaságok, mint az America OnLine (AOL), a SUN Microsystems, és a Lotus olyan szabványon dolgoznak, amely kompatibilitást biztosítana a különböző azonnali üzenetküldő rendszerek között.

5. 802.11 drótnélküli hálózatok: mind a 802.11b, mind a 802.11a szabványok széleskörű elterjedésére számítani lehet 2002-ben.

6. XML (Extensible Markup Language): Univerzális formátum a struktúrált adatok és dokumentumok internetes továbbításához.

7. Hyper-Threading: Az Intel új technológiája akár 30 százalékkal is megnövelheti a processzorok teljesítményét, ehhez azonban optimalizált kód szükséges.

8. Arapahoe: Szintén Intel fejlesztés. Az új, harmadik generációs (3G) összeköttetési technológia a PCI, a PCI-X, illetve az AGP helyébe léphet a közeljövőben.

9. P2P (Peer-to-Peer Networking): Az egyenrangú hálózatok jelentős teljesítménynövekedést ígérnek vállalati megoldásokban.

10. TFT számítógépek: A japán Fujitsu kifejlesztett egy eljárást, amellyel memóriachipeket, illetve mikroprocesszorokat lehet építeni a TFT LCD kijelzők alapanyagába, csökkentve ezzel a számítógépek méretét és árát.

11. Magnetoresistive RAM (MRAM): mágneses töltést alkalmazó memóriatípus, amely az elektromos töltéseket alkalmazó DRAM-mal ellenben a tápellátás megszűnése után sem felejt.

12. "Presence" technológia: A jelenléti technológia lehetővé teszi, hogy megállapítsuk, egy adott felhasználó az interneten van-e, és ha igen, milyen eszközzel kapcsolódott fel.

13. Üzemanyagcellák: A jövő mobil eszközeinek áramforrásai, a jelenlegi akkumulátoroknál sokkalta hosszabb töltések közötti élettartammal.

14. Elosztott rendszerek: Lehetővé teszik a számítási erőforrások megosztását az interneten keresztül.

15. Hangportálok: 3-5 éven belül a felhasználók még könnyebben elérhetik majd az internetet, illetve e-mail postafiókjukat telefonokon keresztül.

16. Elektronikus pénztárca: Az online, közös helyen tárolt személyes pénzügyi és azonosítási információkkal a felhasználók könnyebben kihasználhatják az internetes szolgáltatások lehetőségeit. Ilyen például a Microsoft Passport, és a .Net My Services.

17. Broadband elérés mobilról: A 3G mobilhálózatok szélessávú adatátvitelt biztosítanak a mobil eszközök számára.

18. EUVL (Extreme Ultraviolet Litography): Egy új technológia a jelenleginél akár százszor gyorsabb processzorok készítéséhez. Az EUVL technológiával készült processzorok akár 400 millió tranzisztort is tartalmazhatnak majd.

19. Újgenerációs digitális kamerák: A digitális fényképezőgépek képminősége rohamosan fejlődik mind a felbontás, mind a színmélység terén.

20. Serial ATA: Az Intel soros ATA szabványa akár 600 MByte/s adatátviteli sebesség elérését is lehetővé teszi a számítógép és a merevlemez között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gabest #9
  Nekem csak a hypercash és a fradinak szánt, de meg sosem kapott, nagy lóvé jut erről eszembe. LOL :)
 • shabba #8
  Ja, mert mind a kettő hyper-el kezdődik, mi ?

  Legalább tudnád miről beszél, a két dolognak semmi köze egymáshoz. Látom elvakult AMD fan vagy, és akartál valami okosat mondani. Bölcsebb lett volna ha hallgattál volna.
 • Tomcat.no1 #7
  Pontosan! A hyperthreading -et a HyperTranport lisencéből készűlt s a HyperTransport-ot az AMD fejlesztette ki(sok cég támogatásával-közreműködésével)!
 • Laalee #2
  nos ebböl a 20 dologbol jo ha 5-10 dolog letkepes és hasznos lesz...