JohnnyCage

Az AMD leállítja a K6 vonal gyártását

Az Intel rivális Advanced Micro Devices (AMD) leállítja a K6, K6-II és K6-III processzorok gyártását annak ellenére, hogy a társaság még további öt évig igérte a chipek szállítását.

Az AMD vezetői hivatalosan is megerősítették a hírt, hogy a korábbi tervekkel ellenben minden 486, 586, és K6-X processzor gyártása befejeződik. A társaság Athlon vonalát megelőző processzorcsaládok, amelyek természetesen döntő többségükben már a beágyazott alkalmazásokba készültek, nem PC-kbe, a társaság megnövekedett gyártókapacitás igénye miatt nem készülnek többé.

A hírt elsőként az alaplapgyártó VersaLogic közölte, amikor felhasználóit e-mailben értesítette saját termékvonala megváltoztatásáról. "Az AMD, amelynek processzorai számos eszközünkhöz használatosak, értesített bennünket, hogy azokon a gyártósorokon, amelyeken ezidáig 486, 586 és K6 processzorok készültek, a jövőben más eszközök gyártása fog folyni. Az AMD-nek szüksége van Fab25 gyárának kapacitására, ezért 2002. június 28-án leállítja ezen processzorok gyártását" - áll az alaplapgyártó társaság által elküldött e-mail értesítőben, valamint a VersaLogic weboldalán. "A társaság 2000 októberében bejelentett új processzoraihoz (K6-2E+ és K6-IIIE+) hosszútávú támogatást igért nekünk a beágyazott piacon."


Richard Baker az AMD európai marketing vezetője elmondta, hogy a gyártókapacitás a Duron processzorok beágyazott piacra való bejuttatásához kell, ezért a K6-2E+ és K6-IIIE+ beágyazott CPU-k felhasználói kénytelenek lesznek átállni a Duron chipekre. A lassabb Duron változatokkal tehát ugyanaz történik, mint a K6 családdal: amikor a PC piacról már kiszorultak, bekerülnek a beágyazott alkalmazások piacára. A VersaLogic szerint azonban az AMD inkább ki készül szállni a beágyazott chipek piacáról, ezért a társaság hajlik az Intel processzorok alkalmazása felé.

Baker szerint a gyártás valójában nem áll le jövő júniusban, mindössze arról van szó, hogy a társaság ezután az időpont után már nem vesz fel új rendeléseket a chipekre. Az AMD 2003. végéig még készíteni fog ilyen processzorokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #21
    én most 1 400-as celeronnal szopok!!! amikor 400MHz-es AMD K6-2 3DNow!-om volt akkor nem gondoltam hogy milyen isten cuccom van!!!
    a celeronon az nfs5 geforce2mx-el ha vannak ellenfelek akkor 640*480 aszt csá AMD-vel ÉS ez komoly geforce2mx-el!!!---2048*1536!!! HOPPÁ!!!
    azé nem mind1!!!
    ja és www.extra.hu/imaginarius
  • narumon #19
    Azért az ár tényleg elgondolkodtató mikor az olcsóbb duronok kiskerben netto tiz alatt vannak. Egy ilyen K6 valamit meg a cégeknek nagytétele 500FT+Áfa vagy mi?
  • ixyon #18
    há szerinbtem a 486osokat is nyomhatnák 0.18-al... kicsit kicsi lenne(80 000tranzisztor) meg lehgetne még beletenni vagy fél mega CACHEt meg fel lehetne fúzni vagy 2 Ghz-ig:) a régi 486osok még 78 mikronnal készültek!!!
  • Lez #17
    Részvétem mindenkinek, aki még fejleszteni akarta a 486-os gépét, bizotsan van egy pár ember, akinek szüksége lesz ilyesmi procikra, ha más nem, javításnál cserealkatrészként a meglévő rendszerhez, de PC-s célokra új gépbe, vagy jelentősebb fejlesztéskor már tényleg nincs értelme gyártani. És ha nincs értelme, akkor az azt jelenti, hogy csak veszteséget termel. Tehát megértem az AMD-t. Különben is. Mennyiért adják szerencsétlenek azt a 486-ot, meg 586-ot. A Duronok ára is a béka segge alatt van, és szerintem ezeknek a régi prociknak már a gyártási költsége is magasabb a régi elavult technológiák miatt. Az meg ciki lenne, ha kétszer annyiba kerülne a 486-os mint egy Duron. Mert akkor már nem jöhetnétek az olcsó, csak bizonyos vezérlő szerepekre szánt gépekkel.
    Lényeg, nem tudom mennyire becsületes ez, alkatrész szempontból, de gazdaságossági okoból megértem az AMD-t.
  • narumon #16
    Csybe: Pont azért állítják le ezeknek a gyártását, mert ezek a gyártósorok is Duront meg Palominot fognak okádni...
  • Pheel #11
    Hallottam rola en is. Tenyleg jo, hogy mi kell egy beagyazott rendszernek, de itt mi ugye nem azokon dolgozunk, jatszunk, netezunk. En pl meghalnek ha ujra "CSAK" 500 MHz-em lenne...
  • ixyon #10
    jaja. bár szerintem a legjobbak az AMD féle gyufásdoboz 486osok voltak::) pont akkorák voltak, mint a gyufásdoboz, volt 16 meg FLASH benne, meg 16 RAM, meg 1 120as 486os proci, kicsit megdobott FSBvel::) még lehet is kapni, csak már nem emléxem, ki gyártja... de linux szerver is fut rajta!!!!!!!!! van is a neten 1 ilyen telnet szerver(a fent említett gyufásdobozon fut::)) ha valakit érdekel, megkeresem a címét
  • Spy #7
    Azé én lehet veszek egy k6-3 procit 500mhz-s használtan jó olcsón lehet majd kapni :Ð