Csabi

Az Intel növeli a Pentium 4 teljesítményét

Az Intel és az AMD közötti versengés többek között kiterjed a processzorok teljesítményére, órajelére és árára is. A frekvenciát és a teljesítményt azért kell külön választani, mert mint az köztudott, az AMD és az Intel azonos órajelen működő CPU-inak teljesítménye korántsem azonos. Mivel ebből a szempontból az AMD jobb helyzetben van, ezért érthető, ha az Intel nemcsak az órajel emelésével kívánja növelni a Pentium 4 hatékonyságát, hanem egyéb más megoldásokkal is.

Az első legfontosabb teljesítményt fokozó megoldást az 533 MHz-es Quad Pumped Bus fogja jelenteni, amely tulajdonképpen a Pentium III processzorokhoz kifejlesztett 133 MHz-es FSB négyszeres adatátviteli sebességet biztosító változata. A Pentium 4 CPU-k esetében jelenleg alkalmazott 400 MHz-es buszhoz képest 33 százalékos sebességnövekedést biztosít. Az Intel az 533 MHz-es Quad Pumped Bust támogató Pentium 4 processzorait valószínűleg az eredetileg tervezett harmadik negyedév helyet, már a második negyedévben be fogja mutatni. A hírek szerint először a 2,4 GHz-es Pentium 4 lesz kompatibilis az új busszal. Ez a CPU egyébként kétféle verzióban készül majd, így a 400 és az 533 MHz-es Quad Pumped Bushoz is alkalmazható lesz.


Az Intel másik teljesítménynövelő megoldása, hogy a 2002 elején megjelenő, 0,13 mikronos gyártási technológiákkal készülő Northwood magos Pentium 4 processzorokhoz már 512 KB L2 cache fog tartozni. Az Intel az újításaitól nagyon sokat vár, és abban reménykedik, hogy az eddigieknél jobb eredményeket fog elérni az AMD-vel vívott küzdelmében.

Az Intel az 533 MHz-es Quad Pumped Bushoz új chipkészleteket is fejleszt. Ezek közé tartozik a Tehama-E, a Brookdale-E és az integrált Brookdale-G chipkészlet is. Az utóbbi kettő a DDR SDRAM, míg a Tehama-E az RDRAM memóriákat támogatja. Az eddigi hírek szerint érdekes módon a Tehama-E olcsóbb lesz a két új Brookdale lapkakészletnél. Szakértők szerint az Intel ezzel kívánja majd népszerűbbé tenni az RDRAM kompatibilis chipkészletét az alaplapgyártók körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #37
    Surmokernek is csak azért van ekkora arca, mert anyuciéktól karácsonyra megint megkapja a legdrágább gépet szeretet helyett.
  • Vízipók #35
    Bocs, de ez jól esett. :-)
  • Vízipók #34
    A többiek húzzanak a búsba.
  • Vízipók #33
    Tudod, mindenki a saját malmára hajtja a vizet. Egyik komoly cég sem cukrosbácsi. Értem mi a bajod, tán még egyet is értek, de egyszerűen NEM TUDSZ kilépni. Hacsak nem mész el dzsungellakónak.
    De ne menj el, mer legalább azon túl is van véleményed, hogy Intel/AMD suxxx!

    Ezennel üdvözlök mindenkit, aki nem csak anyázni tud!
  • saldi #27
    Tolunk nyugatra a legtobb ember komplett pct vesz nem ? abba meg ugyse cserelget, kidobja egybe az egeszet, es vesz egy ujat. Kulonben egy bx chipsetes alaplap 98tol egeszen napjainkig egesz jo.
  • marque #23
    Az utóbbi kifejezésért már most Lnézést kérek. Úgyértettem: kispálya csórózni.
  • marque #22
    "hiszen egy nagy cégget nem érdekli, hogy új pricihoz új alaplap is kell"

    Miért szerinted azok nem pénzből élnek ?


    "Csóró vagy ?"

    Nem, de rühellek pénzt kidobni az ablakon.
    [És mellesleg nem is csórózok senkit, te kis k0ts0g.]

  • S3TC #20
    ....erről van szó.....
  • Vízipók #19
    Nagy paraszt szegény, de van benne valami.
    Nem kötelező megvenni. Szerintem van olyan ember, (pl. én) aki új procihoz új alapot is vesz. Csak elég ritkán kell CPU-t cserélni. Ha nem tetszik, használj AMD-t! Ne fikázd az Intelt, hisz választhatsz. Majd ha úgy leszünk, mint a Microsofttal, akkor lehet! De egyenlőre az Intel nincs monopol helyzetben. (ne is legyen)
    De tudjátok mit? Az AMD se.
  • S3TC #16
    És akkor mi a f@asz van, ha új alaplap kell he ? Csóró vagy ? Akkó' meg ne csorgatsd a nyálad az új cuccokra bazze ! Aztán meg egy alaplap-cserén bukik az emeber 5 rugót, nahát nagyon nagy pénz ! Ja és az új alaplapok mindig adnak valami pluszt is, vagy csak önmagában elengedhetetlen. Elegem van "jajj má' megint új lap kő..." dumábol, mintha mindenki egyböl rohanni akarna boltba megvenni, igazábol meg jó, ha 1 év mulva megteszi. Evidens, hogy nem használhat az emeber egy alapaplapot 5 generáción keresztül, egyedül a gyökerek, meg a gyökér-amd-sek nem bírják ezt fölfogni !