Franczy

Intel: chipset módosítás titokban?

Köztudott, hogy az Intel a közelmúltban bejelentette az első olyan Celeron processzorokat, melyek már a 0,13 mikronos csíkszélességgel készülő Tualatin magra épülnek, azonban egy processzor önmagában még nem sokat ér, ha nem léteznek hozzá különböző alaplapi chipsetek. Éppen ezért az Intel úgy gondolta, hogy az új Celeron processzorok mellé mindenképpen érdemes egy rendkívül olcsó, belépőszintű alaplapi chipkészletet is készíteni, mely a cég eredeti tervei szerint az i815G lett volna, az eddigiekben azonban az alaplapgyártó cégek nem igazán mutattak túl nagy érdeklődést az i815G iránt.

Ekkor az Intel úgy gondolta, hogy az alaplapgyártók talán jobban örülnek majd annak, ha a jóöreg i810E/E2 chipsetek is megkapják a Tualatin támogatást, melynek eremdényeképpen az Intel a közelmúltban névváltoztatás nélkül kiadta az immár Tualatin támogatással rendelkező i810E/E2 (B-step) chipseteket, melyek egyébként csak az ICH chip tekintetében különböznek egymástól.


A dologban egyébként az a legérdekesebb, hogy az Intel mindezt a legnagyobb csöndben tette, ugyanis semmilyen információt, vagy részletet nem közölt az új i810-es chipkészletekről. A "turpisságra" akkor derült fény, amikor az Elitegroup (ECS) a közelmúltban bejelentette a P6IWM típusjelzésű új alaplapját, mely a jóöreg i810E2 chipsetre épül és sokak meglepetésére ennek ellenére támogatja a Tualatin magos Intel processzorokat. Ez ugyebár azért érdekes, mert az i810E2 eredetileg nem támogatta a 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő processzorokat, de akkor mégis hogyan lehetséges ez? Csak úgy, hogy az Intel úgymond titokban módosította az i810-es chipseteket.

Az említett Elitegroup P6IWM típusú alaplap egyébként egy belépőszintű, Micro-ATX-es formátumú board, mely a 66, 100 és 133 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Intel processzorok támogatására hivatott. Az AGP slot nélküli, három PCI slottal, egy ISA slottal és egy CNR slottal rendelkező alaplap specifikációiban az olvasható, hogy támogatja a PC133-as SDRAM memóriákat, pedig erre az i810E2 eredetileg nem lenne képes. Ez két dolgot jelenthet, egyrészt lehet, hogy egyszerű elírásról van szó, másrészt pedig lehet, hogy az Intel komolyabb változtatásokat hajtott végre az i810-es chipseten.

Summa summarum, a jelenleg forgalomban lévő i810E és i810E2 típusjelzésű Intel chipkészletek támogatják a 0,13 mikronos csíkszélességű processzorokat, annak ellenére, hogy bejelentésük időpontjában erre még nem voltak képesek, vagyis az Intel valamikor a közelmúltban titokban módosította az említett chipseteket. A kérdés csak az, hogy ezt miért kellett titokban tartani?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #17
    VIA: Melyik chipsetek támogatják az Athlon XP-t?

    Az Intel-buziktól (akik természetesen sosem elvakultak, mivel ez csak az AMD-fanok tulajdonsága lehet): hogy a turóba tud a VIA olyan chipset-et csinálni, amely együtt tud működni jövőbeni procikkal - suttyomban történő javítgatás nélkül? Az Intelnek pedig miért kell minden egyes új procihoz új chipset-et kiadni? Bár végülis ahogy elnézem a hozzászólásokat, miért ne? Vannak itt néhányan, akiket annyira elvakít a címke, hogy nyugodtan kiadnak plusz pénzt az alaplapra is, nemcsak a procira...
    Úgyhogy qrvára át van gondolva az Intelnél az egész fejlesztés....
  • marque #16
    Háát, az _ésszerűségre_ mint vásárlási szempontra, aligha lehetne ráfogni hogy az én egyéni [->elvakult] szemszögem.. Amikor ki-kicsordulnak az érzelmek és megremeg a kéz az i-vel kezdődő feliratú procik felett, hááát máris jóval gyanúsabb! ;>
  • iXBT #15
    teny:)
  • Laalee #14
    mondja a soha semi mast csak intelt :)
  • iXBT #13
    Az az elvakult, aki a sajatjan kivul semmilyen szempontot nem tud elkepzelni, aki szerint az egyetlen helyes ut az, amin o jar. Gondolom ez segithet eldonteni, ha nem vagy teljesen elvakult...
  • marque #12
    Na erre gondoltam, ha bejelentették a hírlevélben akkor oké; de a hajszárító-piacviszonyok amúgy elég nehezen összevethetők e speciális jellegzetességekkel bíró mikroelektronikai piaccal..
    Amúgy tudom sokan fűztek már bölcs konklúziókat az intel vs amd kapcsán, én most csak aztmondom, ne a fanok veszekedjenek, hanem döntsenek a procik. Melyik a jobb. És ez a közelmúltban és _jelenben_ el van döntve. :D
    Teljesítményben is, relatív-teljesítményben végképp, ár/teljesítmény arányban pedig nem egy súlycsoport. Tehát aki amd-t vett/vesz ésszerűségi szempontból dönt. Aki intelt--hááát--ésszerűségről nem beszélhet. Akkor miért veszi? Na, ki is az elvakult..??!
  • iXBT #11
    Be is jelentik mindig,(en is megkaptam a pcm hirlevelben) de mikor lattal pl. hajszarito modelvaltasrol hirt a hiradokban? Vagy csak jo szapulni az intelt? Nem is elvakultak az amd hivok....
  • marque #9
    Szerintem ez a sima stepping-módosításnál --picit sarkalatosabb újítás lévén-- inkább "modellfrissítés"nek minősül. És mint ilyet illik bejelenteni. Az autóiparban sem marad bejelentés nélkül semmilyen lényegesebb frissítés.

    Ralfika: még mindig itt rontod a levegőt?? Megmondtam az elején hogy ki fognak innen utálni; meg is történt-- legyen már annyi önérzeted hogy ezekután észreveszed magad.
  • Ligend #7
    Erdekes modon a VIA-t es az ALI-t senki nem suttyozta le, mikor kihozta egy regebbi chipkeszletenek javitott valtozatat (KT266A es Magik1 mitom' en milyen stepping-gel). Egyszeruen arrol van szo, hogy az egyiket beharangoztak (reklam), mig a masikat nem. Szerintem orulni kellene hogy javitgatjak a meglevo dolgokat, es nem teljesen ujat krealnak. Igy nem kell ujratervezni az alaplapokat, es uj nevet bevezetni, bar ez utobbi szerintem a legkevesebb lenne. :-))

    Az elottem szolohoz csatlakoznek en is. Valtoznak a stepping-ek, de ez nem jelenti azt hogy mindet be is kell jelentgetni. Ott vannak peldaul a mikrokod frissitesek, amikrol meg csak hallani sem lehet szinte sehol, megis patch-elgetik vele a procikat allandoan... Nem ertem hogy miert kell ezert anyazni az Intel-t. Masreszt pedig ki hasznal majd Tualatin-hoz i810E(2) chipkeszletet?
  • iXBT #6
    Titokban? Ekkora faszsagot meg nem hallotam. A procik steppingje is folyamatosan valtozik, amirol mindig hirt is adnak az Intel PCN-ben. A hiradonak is be kene mondania? Kedves nezoink, az Opel uj fekbetettel szallitja tegnaptol az Astrakat? Vagy mi? Vagy ettol legyen uj nevuk? Astra rev. 1787433? Hihetetlen, hogy milyen "hireket" hoztok le.