Franczy

Intel, alaplapgyártók: mi újság Rambus-ügyben?

Az Intel legfrissebb ütemtervéből kiderül, hogy a cég által eredetileg a jövő év harmadik negyedévében megjelentetni kívánt, Rambus DRAM támogatással rendelkező Tulloch chipset helyett a jelenleg Tehama-E fejlesztési kódnevet viselő chipset jelenik majd meg, ezenkívül pedig az Intel tervei között nem szerepel más, RDRAM támogatással rendelkező alaplapi chipset. Ezt a friss roadmapet a nagyobb tajvani alaplapgyártó cégek sem hagyták szó nélkül, és bejelentették, hogy a jövő év első negyedévétől kezdve fokozatosan leépítik az RDRAM memóriák fogadására alkalmas alaplapok gyártását.

A nagyobb alaplapgyártó cégek ezen döntésüket azzal indokolják, hogy szerintük az Intel legfrissebb roadmapjéből az derül ki, hogy az Intel a jövőben már nem helyez olyan nagy hangsúlyt a Rambus technológiára, melynek egyértelmű jele, hogy még a régi, lassan már elavultnak tekinthető architektúrára épülő Tehama-E chipset bejelentésére sem a kellő időben kerül majd sor.

Az alaplapgyártók legfrissebb jelentéseiből egyébként kiderül, hogy az RDRAM támogatással rendelkező termékek piaci részesedése az idei év harmadik negyedévében jelentősen nőtt, ami azonban nem annak köszönhető, hogy a felhasználók számára egyre szimpatikusabb lett a Rambus technológia, hanem sokkal inkább annak, hogy az Intel villámgyorsan ki akarta üríteni a Socket 423-as tokozású Pentium 4-es raktárkészleteit. Erre úgy került sor, hogy az Intel a Socket 478-as tokozású Pentium 4-es processzorokra történő minél gyorsabb átállás érdekében óriási mennyiségű Socket 423-as processzort, valamint RDRAM támogatással rendelkező i850-es chipsetet szállított le világszerte a rendszerintegrátoroknak.

Az Intel egyébként korábban azt tervezte, hogy a 2002 harmadik negyedévében napvilágot látó vadonatúj Tulloch chipsetet rakja majd az 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú, Northwood magos új Pentium 4-es processzorok alá, azonban a Tulloch projektet az Intel a közelmúltban felfüggesztette. A Tulloch helyett az az RDRAM támogatással rendelkező Tehama-E chipset jelenik majd meg jövőre, mely a jó öreg i850-es chipset északi hídjára (North Bridge) és egy új déli hídra (ICH4) épül.

Az alaplapgyártók szerint a közeljövőben a Socket 423-as Pentium 4 - PC133 SDRAM alkotta párosok a low-end szegmensben, a Socket 478-as Pentium 4 - DDR SDRAM alkotta párosok pedig a középkategóriában, illetve a high-end szegmensben szerepelnek majd. A Rambus memóriákról pedig szó sem esik, ami több mint érdekes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MZ/X #3
    Beszopta a Rambus. :)
  • PyRex #2
    Nah, remelem vegre sziv a Rambus. Persze nem rossz az RDRAM, de hogy a ceg (Rambus) csaka perekbol tartja fent magat az felhaborito. Mennjen csodbe, az uj DDR ramok is vannak olyan gyorsak mar, mint az RD . Ennyi. :)

    PyRex