Franczy

2002-es chipsetek: AGP8x, USB 2.0, ATA133, Serial ATA

A legfrissebb híradások szerint a jövő év folyamán megjelenő vadonatúj chipsetek nagy része már támogatja az olyan új technológiákat és szabványokat, mint például a 8x-os AGP, az USB 2.0, az ATA133, vagy a Serial ATA.

A vezető chipsetgyártók a feltételezések szerint nagyjából egy időben mutatják majd be saját AGP 8X-os támogatással rendelkező új chipseteiket, vagyis várhatóan már 2002 második negyedévében piacon lesznek az Intel, a VIA Technologies és a SiS (Silicon Integrated Systems) AGP 8x-os chipsetei. Az Intel első ilyen újdonsága, a jelenleg Brookdale-G fejlesztési kódnév alatt futó chipset lesz, a nagy konkurens VIA pedig egyszerre két AGP 8x-os chipsetet is piacra dob majd. Az egyik ilyen VIA chipset a Pentium 4-es platformra szánt VIA P4X333 lesz, a másik pedig az AMD platformra szánt KM333 típusjelzésű chipset. A SiS tervei között is szerepel egy Intel, valamint egy AMD platformra tervezett 8x-os AGP támogatással rendelkező alaplapi chipset, vagyis a feltehetően már a jövő év tavasszal napvilágot látó első AGP8x-os monitorkártyák bármely nagyobb gyártó által készített új chipsettel kiváló párost alkotnak majd.

Az alaplapi chipsetek USB 2.0 támogatását illetően kijelenthetjük, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint valamikor a jövő év közepén jelennek majd meg az első USB 2.0-s chipsetek, melyek közül talán a leginkább említésre méltó a VT8235-ös South Brdige, mely egyébként már az 533 MB/s-os adatátviteli sebességet lehetővé tévő V-Link technológiát is támogatja. Az Intel az ICH4 révén támogatja majd először az USB 2.0 szabványt, és természetesen valamikor a jövő év folyamán a SiS is előáll majd saját USB 2.0-s chipsetével.

Érdekesség, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cégétől, az Inteltől nem várhatunk majd ATA133-as támogatással rendelkező chipsetet, vagyis aki ilyen chipsetre épülő alaplapot szeretne vásárolni, az csak a VIA, illetve SiS chipsetes boardok között válogathat majd, persze arra is sor kerülhet, hogy az alaplapgyártók az Intel chipsetek mellé különálló ATA133-as chipeket szerelnek, és ezzel egy csapásra meg is oldódik a probléma.

A Serial ATA támogatása viszont a jelek szerint az Intel privilégiuma lesz, legalábbis jövőre, ugyanis a VIA és a SiS csak 2003-ban tervezi ezen szabvány támogatását. Az Intel egyébként az ICH4 révén támogatja majd a Serial ATA interfészt, mely sokak szerint érdekes harcba szállhat majd az ATA133-mal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!