JohnnyCage

A VIA bemutatta első integrált grafikus P4 chipkészletét

A PC alaplapi chipkészleteket, processzorokat, és immár alaplapokat is gyártó tajvani VIA Technologies bemutatta a VIA Apollo P4M266 típusjelű megoldását, amely a P4X266 grafikus maggal kiegészített változata.

A VIA Apollo P4M266 Pentium 4-DDR chipkészletének érkezését már hónapok óta tudni lehetett, a megjelenéshez gyorsan közeledve azonban a társaság be is mutatta azt. Bár a P4M266 egyértelműen a jelenleg is piacon lévő P4X266 grafikus maggal kiegészített változata, a megoldás számos újítást tartalmaz elődjéhez képest.


A DDR266 (PC2100) szabványú SDRAM memóriák támogatása az új chipkészletekben már általánosnak mondható, nem úgy, mint az AGP 8X port, amely azonban szintén része a VIA Technologies új megoldásának. Az AGP 8x foglalat mellett a P4M266 integrált ProSavage grafikus maggal is rendelkezik, amely a társaság által felvásárolt S3 fejlesztése. Az integrált megoldások listáját egy 3Com LAN hálózati csatoló, valamint (Maxtor) Ultra ATA-133 kompatibilis IDE interfész is bővíti.

A VIA elmondása szerint a P4M266 a társaság új, moduláris felépítésű architektúráján alapul, amely lehetővé teszi, hogy az alaplapgyártók több, egymással kompatibilis Southbridge chip közül válasszanak. A P4M266-alapú alaplapok ezért az AGP 8x helyett egy opcionális AGP Pro foglalatot is tartalmazhatnak majd.

Az S3 ProSavage 8 integrált grafikus mag egy 128 bites 2D és 3D gyorsító motort tartalmaz, amely maximum 32 MB RAM videómemóriát, DVD DXVA mozgáskompenzálást, valamint számos egyéb funkciót támogat. A chipkészlet maga legfeljebb 4 GB DDR-SDRAM memória kezelésére képes, és a gyártó szerint jelentős teljesítménytöbblettel rendelkezik az Intel megoldásokhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!