Franczy

Amerikában a 3G rendszerek még váratnak magukra

Míg Japánban a napokban beindították a világ első harmadik generációs (3G) mobiltelefonos rendszerét, mely akár mobil video adatátvitelre is alkalmas, addig a világ egyik ugyancsak nagyon fejlett országában, az Egyesült Államokban várhatóan még elég sok időbe telik majd, mire tért nyernek a 3G rendszerek. Szakértők szerint a harmadik generációs mobiltelefonok amerikai elterjedését számtalan tényező hátráltatja, így többek között a technológiai feltételek hiánya, az általános gazdasági recesszió, valamint a szeptember 11-i terrorcselekmények következményei is szerepet játszanak abban, hogy Amerikában a 3G rendszerek egyelőre még váratnak magukra.

A legfrissebb híradások szerint a Világkereskedelmi Központ és a Pentagon ellen a közelmúltban végrehajtott terrortámadások miatt minden bizonnyal lelassulnak majd a mobiltelefonos szolgáltatók, valamint a kormányzat és a katonaság között korábban megkezdett tárgyalások, melyek elsődlegesen arra irányultak, hogy megegyezés szülessen az újgenerációs mobiltelefonok által használt frekvenciatartományokat illetően.

"Úgy gondolom, hogy a küszöbön álló háború miatt egy ideig biztosan nagyon lelassulnak majd a 3G rendszerek frekvenciatartományaival kapcsolatos tárgyalások és egyeztetések, vagyis a harmadik generációs mobiltelefonok amerikai megjelenésére egy jó darabig még várnunk kell" - nyilatkozta a napokban Rudy Baca, a független piackutató vállalat, a Precursor Group szakértője.


Az amerikaiak és hozzájuk hasonlóan még a világ számos más részén élők is egyelőre csak irigykedve tekinthetnek Japánra, ugyanis az NTT DoCoMo cégnek október 1-én a legfrissebb híradások szerint teljesen zökkenőmentesen sikerült beindítania a világ első, harmadik generációs mobiltelefonos rendszerét, mely minden eddiginél gyorsabb mobil internetezési lehetőséggel és egyéb vadonatúj szolgáltatásokkal kecsegteti a japánokat.

Több amerikai mobiltelefonos cég azzal próbál meg vigasztalódni, hogy a nemrégiben üzembe helyezett 2,5G-nek is nevezett GPRS szolgáltatások is olyan komoly minőségbeli ugrást jelentenek a korábbi megoldásokhoz képest, hogy az átlagos felhasználóknak lényegében nincs is szükségük a 2,5G-nél többet nyújtó 3G-re. Igaz, hogy ebben azért van némi igazság, de azt hiszem, ilyenkor szokás azt mondani, hogy savanyú a szőlő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Joe #2
    Mire is kell a 3G? A WAP halott, internetezni úgysem lehet telefonon (elképzelhető sebességgel). SMS-t gépelni kényelmetlen. A telefont főleg telefonálásra célszerű használni. Most az a furcsa helyzet állt elő, hogy az Amerikaiakat nem lehetett beetetni...