Franczy

3G mobiltelefonos rendszerek: sok még a probléma

A legfrissebb híradások szerint elképzelhető, hogy a harmadik generációs (3G) mobiltelefonok és szolgáltatások minden eddig tervezett időponttál később terjednek csak el világszerte, addig pedig még a 2,5G-nek is nevezett, GPRS szolgáltatások igénybevételére alkalmas mobiltelefonok lesznek a legnagyobb tudású telefonok. Ezt a tényt látszik megerősíteni, hogy az előrejelzések szerint a technológiai és infrastrukturális szempontból egyáltalán nem elmaradott Angliában 2006 előtt biztosan nem terjed el a nagysebességű mobil internetezési lehetőséggel kecsegtető 3G mobil rendszer, ami minden bizonnyal sok fejtörést okoz majd azoknak a cégeknek, akik már eddig is több milliárd dollárt öltek bele ebbe az eddig lényegében még semmit sem bizonyító új technológiába.

A CSFB (Credit Suisse First Boston) által készített és a napokban nyilvánosságra hozott tanulmányból kiderül, hogy a sokak által várva várt harmadik generációs mobiltelefonok és szolgáltatások széles körben történő elterjedéséhez Angliában még legalább öt évnek kell majd eltelnie, vagyis könnyen elképzelhető, hogy kis hazánkban ennél még hosszabb időbe telik majd, míg az új technológia teret nyer magának. A tanulmányt készítő, globális befektetésekkel foglalkozó cég szakemberei szerint az olyan nagy angliai mobiltelefonos szolgáltató cégeknek, mint amilyen például a Vodafone, az Orange, vagy a korábban BT Wireless-ként ismert O2, a 3G szolgáltatások beindításáig még számos problémán kell túltenniük magukat, vagyis a 3G-s rendszerek beindítása minden bizonnyal elég nyögvenyelős lesz.

A tanulmány szerint az átlagosnak tekinthető vásárlók legjobb esetben is csak 2004 körül juthatnak majd hozzá első harmadik generációs mobiltelefonjukhoz, melyek a kezdeti időkben valószínűleg egyáltalán nem lesznek olcsók. A CSFB szakértői szerint a 3G mobiltelefonok nagyon sokáig csak a pénzesebb vásárlóréteg által elérhető high-end készülékekként lesznek majd ismertek, mely készülékek ára eleinte 470 dollár, azaz körülbelül 140 ezer forint körül alakul majd.

A CSFB által készített tanulmány arra is figyelmeztet, hogy a mobiltelefonok gyártásával foglalkozó cégeknek valószínűleg időbe telik majd, míg olyan 3G telefonokat tudnak kifejleszteni, melyek megfelelő akkumulátor élettartammal rendelkeznek és a mai elvárásoknak megfelelően eléggé parányiak is. A CSFB szakértői a 3G rendszerekkel kapcsolatban az is aggasztja, hogy a Vodafone tervezett 3G szolgáltatása csak 64 kbps-os adatátviteli sebességet tesz majd lehetővé, ami minden várakozást alulmúl.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!