Franczy

4G mobiltelefonok: 100 Mbit/s sebesség

[EETimes] A 2,5G-snek is nevezett GPRS telefonok éppen hogy csak megkezdték világhódító útjukat, a 3G, vagyis harmadik generációs mobiltelefonos hálózatok és készülékek pedig még el sem kezdték pályafutásukat, de a japán fejlesztőmérnökök már most a 4G, vagyis a negyedik generációs mobiltelefonos szabványok kidolgozásával vannak elfoglalva.

A híradások szerint június folyamán a japán fejlesztők már el is készülnek a 4G mobiltelefonos szabványokkal, melyek akár elképesztő 100 Mbit/sec-os adatátviteli sebesség elérését is lehetővé teszik. A 4G szabványok első változatait a Junichiro Koizumi japán miniszterelnök által is támogatott e-Japan projekthez tartozó kutatási és fejlesztési csoportok készítik majd el.

"Ha teljesen precízek akarunk lenni, akkor az új mobiltelefonos szabványt sokkal inkább "új generációs" szabványnak kell hívnunk, mintsem "4G" szabványnak, mivel az ebben a szabványban foglalt specifikációk már olyan új eszközök létrehozását teszik lehetővé, melyeknek már nem sok közük lesz a jelenlegi mobiltelefonokhoz. A mai mobiltelefonok utódai természetesen telefonálásra továbbra is használhatóak lesznek, de akár komolyabb vezeték nélküli szolgáltatásokat is nyújthatnak majd" - nyilatkozta Tomoo Yamauchi, a japán Gazdasági Minisztérium telekommunikációs részlegének igazgatója.


A hölgy egy 3. generációs, FOMA N2001 videótelefont tart a kezében

A japánok a 4G mobiltelefon tervezettel a jelenlegi tervek szerint június 25-én készülnek el, amikor is nyilvánosságra hozzák majd. Szakértők szerint a 4G mobiltelefonok a megfelelő 4G infrastruktúra mellett 2010-re már akár 50, vagy akár 100 Mbit/sec-os adatátviteli sebesség elérésére is képesek lehetnek, ami igazi áttörést jelenthet a mobiltelefonok piaci szegmensében.

Az e-Japan projekt keretében az a japánok célja, hogy olyan nagysebességű mobiltelefonos, és egyéb hálózati infrastruktúrát építsenek ki, melyek megfelelnek a jövő legkomolyabb kommunikációs kihívásainak is. A projekt keretein belül egyébként a 3G és a 4G között lesz egy közbenső állomás is, a 3,5G, mely a tervek szerint 20-30 Mbit/sec-os adatátviteli sebesség elérését teszi majd lehetővé. A fejlesztők elmondása szerint ezek a ma még szinte elképzelhetetlenül nagy sávszélességet biztosító vezeték nélküli hálózatok vagy valamiféle vezeték nélküli LAN szabványon, vagy pedig egyféle ortogonális frekvenciaosztású multiplex technológián alapulnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szilasz #6
    Azt nem egy igen kellemes szabálykönyv, egyik igen kellemes fejezetének a címe?
  • sanya_ #2
    A weboldalalk mérete nem fog szerintem drsztukusan nőni, és azért 1-2 zenét is le tudsz majd tölteni a telefinodra ezzel a sebességgel. Csak legyen olcsóbb.