JohnnyCage

A HP megvette a Compaqot 25 milliárd dollárért

[Reuters] A Hewlett-Packard Co. hétfőn bejelentette, hogy a társaság megvásárolta a Compaq Computer Corporationt, létrehozva ezzel egy 87,4 milliárd dolláros óriáscéget.

A megállapodás értelmében a Compaq Computer részvényesei minden egyes Compaq részvényükért 0,6325 részvényt fognak kapni az újonnan létrejött óriáscégből, amellyel a Compaq megvásárlásának értéke mintegy 25 milliárd dollár. Mindez azt jelenti, hogy a Compaq részvényesek új részvényei hozzávetőlegesen 19 százalékkal többet fognak érni a jelenleginél. A HP részvényesek 64, a Compaq részvényesei pedig 36 százalékban fogják birtokolni az új céget, amelynek neve továbbra is Hewlett-Packard marad.

"Egy, az IT ipar számára óriási megpróbáltatásokkal teli időben ezzel az egyesüléssel vezető szerephez jutunk. A két cég együttesen évekre meg fogja határozni az ipar arculatát" - mondta Carly Fiorina, aki 1999 óta a HP vezérigazgatója, és aki az új céget is vezetni fogja. A két cég egyesülése a jövő év első félévében fejeződik be. Az újonnan létrejövő HP át fogja venni a piacvezető szerepet a Dell Computertől, mint a világ legnagyobb számítógép gyártója. A Dell idén tavasszal szerezte meg a címet a Compaqtól.

Az új cég emellett az eddiginél jóval komolyabb konkurenciát fog jelenteni a piacvezető SUN Microsystems-nek és az IBM-nek a szerverpiacon. Mind a HP, mind a Compaq elsősorban az Intel Itanium-alapú szerverekre specializálta magát az utóbbi időben. Az új HP a jövőben 160 országban lesz jelen, és mintegy 145 ezer alkalmazottat fog foglalkoztatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • I.C.ram #23
  compaq dragan szar!! nekem csak az emblemaja tetszett :))
 • radical #18
  Baze. Ez a hír üt.
 • AnarchoiD #5
  hat ez nem karcsu...

  amugy compaq sux, szart dragan, akar ez is lehetett volna a jelmondatuk ;)
 • MuERTe #2
  Hu bazzeg,ez a nem semmi dolog.Csak igy lazán,mellényzsebből megvenni a Compaq-ot.