JohnnyCage

Egy helyen készülnek a konkurens Intel i845 és VIA P4X266 chipkészletek

[Register] Érdekes információra derült fény a napokban. A két "ősellenség" Intel Corp. és VIA Technologies Pentium 4-es chipkészletei egyazon gyárban készülnek.

Tajvan legnagyobb chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) már régóta gyártja a szintén tajvani VIA Technologies chipjeit. Éppen ezért nem meglepő, hogy a VIA új P4X266 Pentium 4 chipkészletei, amelyek az Intel licensz hiánya miatt komoly ellentétet váltottak ki az egyébként sem túl jó viszonyban lévő Intel és VIA között, a TSMC gyártósorain készül.

Mint a napokban kiderült, a Transmeta és nVidia cégek chipjeit is gyártó TSMC azonban az Intelnek is fog i845 "Brookdale" Pentium 4 chipkészleteket gyártani. Ezért a közelmúltban az a furcsa helyzet állt elő, hogy az Intel licensz nélküli VIA P4X266 chipset, amely miatt a VIA-t könnyen beperelheti az Intel, ugyanott készül, mint az Intel saját Pentium 4 chipkészlete a Brookdale.

Egyes elemzők már korábban megkérdőjelezték, hogy az Intel képes lesz-e elegendő Brookdale chipkészletet gyártani az általa várt "Pentium 4 robbanáshoz". Az ipar képviselőinek nem okozott túlzott meglepetést, hogy az Intel külső, szerződéses gyártót keresett az i845 chipkészlet gyártókapacitásának növeléséhez. A választás minden bizonnyal az alacsony költségek, és az igen fejlett technológia miatt estek a TSMC-re. A tajvani szerződéses chipgyártó TSMC új 130 nm-es chipgyártási technológiájával például olyan óriásokat körözött le, mint az IBM, amelynek saját, hasonló eljárása sokkal szerényebb képességeket rejt.

A TSMC a jelenlegi negyedévben havi 2000 darab 8 colos szilíciumostyányi Brookdale chipet fog gyártani az Intelnek, ami néhányszor 10 ezer darab chipet jelent havonta. A várható keresletnövekedés következtében azonban a termelési mennyiség negyedévente tovább fog emelkedni a TSMC gyáraiban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lez #2
    Ez hülyeség. Bejelentettek már sokkal kissebb csíkszélességű technológiákat is, attól az még nem feltétlenül kiforrott a sorozatgyártásra.
    Az IBM se vállalt volna fel 130 nm-nél fejlettebb gyártási technológiát, mert az még nem az igazi, vagy csak egyszerűen olyan drága, hogy senkinek nem éri meg.
    Az meg, hogy a 130-as technológiája gyengébb az IBM-nek, ugyanerre vezethető vissza gondolom. Azaz biztosan meg tudják csinélni ugyanazt, mint a TSMC, csak épp sokkal drágábban. Egy gyártási technológia fejlettsége nem csak azt jelenti, hogy mit tud megcsinálni, hanem azt is, hogy mennyire gazdaságosan képes erre.