Mikeyy

Továbbra sem lesz egységes mobil szabvány az egész világon

Egy Londoni konferencián az Európai mobiltelefon-gyártók és szolgáltatók egy szövetsége kiadta a specifikációkat amelyek lehetővé teszik a színes grafikák, a zenék és videók mobil kommunikációban történő megjelenését.

Azonban a telekommunikációs társaságok azt nem hozták nyilvánosságra, hogy ezek a specifikációk - Mobile Services Initiative (M-Services) - valószínűleg nem oldják meg azt az ősrégi problémát, hogy a mobil hálózati szabványok sok helyen ütköznek egymással, és például ez akadályozta meg a vezetéknélküli szolgáltatások nagy mértékű növekedését az Egyesült Államokban.

Más szavakkal például az ottani Sprint szolgáltató előfizetői - akik az egyik fajta mobil hálózatot használják - továbbra sem tudják majd kihasználni az AT&T által nyújtott szolgáltatásokat, amelyek ugyebár egy másik fajta mobil hálózaton működnek. A GSM Association (GSM szövetség) - ők adták ki a specifikációkat - tagjai egyes médiajelentésekkel ellentétben a vezetéknélküli alkalmazás protokollokat továbbfejleszteni akarják a nagysebességű színes tartalom érdekében, és nem leváltani azokat.

A szervezet azonban nem tudja megígérni, hogy ezek működni fognak minden olyan szabvánnyal, amelyek vetélytársai a Global System for Mobile Communications rendszernek, egyébként ez a domináns szabvány az egész világon, kivéve az Egyesült Államokat. A szervezet szabályozásai kiterjednek a GPRS-re (General Packet Radio Service), amely egy folyamatos kapcsolatot biztosító adattovábbítási szolgáltatás, és 114 kilobit/sec sebességre képes, azonban csak a GSM készülékeken érhető el.

A GPRS Európa néhány országában már elérhető, és már az USA-ban is készülnek a bevezetésére, ahol az AT&T például az eddig használt TDMA szabvány helyett a jövőben a GSM-et fogja használni. A Verizon és a Sprint azonban - a két társaság amely a legtöbb mobil előfizetővel rendelkezik az USA-ban - versenyre kel a GPRS-el, és új technológiát akarnak kifejleszteni CDMA2000 1x néven.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)