Mikeyy

Káros-e a mobiltelefon?

A kutatások a mai napig sem tudták bebizonyítani, hogy a mobiltelefonok - amelyeket világszerte több százmillió ember használ - nem károsak az egészségre.

Az Egyesült Államok Legfőbb Állami Számvevőszéke kiadott egy tanulmányt, aminek az alapját nagyobb egészségügyi szervezetek munkája, illetve neves természettudósokkal készített interjúk képezik, és kiderül belőle, hogy a jelenlegi kutatások nem mutatták ki, hogy a mobiltelefonok által kisugárzott rádióhullámok hatással lennének az emberi szervezet egészségére, de egyelőre még nem áll rendelkezésre annyi információ, hogy biztosan ki lehessen jelenteni, hogy semmilyen kockázattal nem jár ezen készülékek használata.

Ez részben azért van, mert a különböző rádiófrekvenciák energiájával kapcsolatos kutatások többsége során az egész testet rövid időre tették ki sugárzásnak. A hosszú távú sugárzással kapcsolatos kutatások még folynak, de több év kell ahhoz, hogy megkérdőjelezhetetlenül állást lehessen foglalni a témában. Amíg a kutatások nem adnak biztos eredményeket, addig a felhasználóknak nagyobb tájékoztatásra van szükségük.

Több millió ember kell eldöntse, hogy vállalják-e a kockázatot. A felhasználók jelenleg annyit tehetnek, hogy csak rövidebb hívásokat bonyolítanak le, vagy headset-et használnak, így testüktől távolabb tudják tartani a telefont. A nagy többség viszont elhanyagolhatónak tartja a kockázatot és nem változtat viselkedésén. Az USA-ban létre akarnak hozni egy weboldalt, illetve egy telefonos szolgáltatást, aminek keretében a mobiltelefonosok megtudhatják saját telefonjuk sugárzási szintjét.

A nagyobb gyártók már maguktól is feltüntetik az erre vonatkozó információkat termékeik csomagolásán. A mobiltelefonok gyártóira vonatkozik egy szabályozás, ami szerint a telefonok sugárzása nem mehet egy bizonyos szint fölé. A sugárzás mérésére szolgáló módszerek pontatlansága miatt azonban egy telefon aktuális sugárzási szintje akár 30 százalékkal több vagy kevesebb is lehet annál, mint amit a társaság hivatalosan megadott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Scooter #3
    Akkor elég remete egy fazon lehetsz :-)))
    Gondolom egy barátod sincs :-D