SG.hu

Az arcunk helyett az avatárunk látszódik majd a Zoom hívásokon

A Zoom mesterséges intelligenciával animált, fotórealisztikus avatárrá akar változtatni - de csak valamikor jövőre.

A Zoom éves fejlesztői konferenciáján bejelentett, hamarosan megjelenő funkció a felhasználók által önmagukról felvett videót digitális klónná alakítja át, amin rajta van a fejünk és vállunk. A felhasználók beírhatják, hogy mit szeretnének, hogy a digitális hasonmás mondjon, a Zoom pedig az avatár ajakmozgásával szinkronizált hangot generál. Smita Hashim, a Zoom termékigazgatója elmondta, hogy az egyedi avatárokat úgy tervezték, hogy az emberek „aszinkron” módon, „gyorsabban és produktívabban” tudjanak beszélgetni a kollégákkal. "Az avatárokkal a felhasználók értékes időt és energiát takarítanak meg” - mondta Hashim. Egyben azonban deepfake kockázatot is jelentenek.

Számos vállalat fejlesztett ki olyan mesterséges intelligencia technológiát, amely digitálisan „klónozza” egy személy arcát, és ezt a klónt természetes hangzású szintetikus beszéddel párosítja. A Tavus például segít a márkáknak virtuális személyiségeket létrehozni személyre szabott videohirdetésekhez, a Microsoft pedig tavaly indított egy olyan szolgáltatást, amely képes meggyőző digitális hasonmásokat generálni. Sok ilyen eszköz azonban speciális, szigorú biztosítékokat alkalmaz a visszaélések elleni védelem érdekében. A Tavus szóbeli beleegyező nyilatkozatot követel meg, a Microsoft pedig előírja, hogy ügyfelei írásos engedélyt és hozzájárulást szerezzenek be minden megjelenített avatár emberi másától.

A Zoom egy kicsit homályosabb a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban. Hashim a Zoom visszaéléseket tiltó használati szabályzatára hivatkozva elmondta, hogy a vállalat „számos biztonsági intézkedést” épít be az egyéni avatar funkcióba, beleértve a „fejlett hitelesítést” és a vízjeleket. "A jövőben felülvizsgáljuk és szükség szerint kiegészítjük a biztosítékokat” - mondta Hashim. "Alkalmazunk olyan technológiát, ami nyilvánvalóvá teszi, ha egy klip avatárral készült, hogy segítsük az avatárral létrehozott tartalmak integritásának biztosítását”.


A Zoom digitális hasonmásai illeszkednek Eric Yuan vezérigazgató tágabb víziójához, amely szerint olyan mesterséges intelligenciákat hoz létre, amelyek egy nap képesek lesznek helyettünk beszélni a Zoom megbeszéléseken, e-mailekre válaszolni és telefonhívásokat fogadni. Ezek a hasonmások azonban egy olyan időszakban jönnek, amikor a deepfake anyagok futótűzként terjednek a közösségi médiában, és megnehezítik az igazság és a dezinformáció megkülönböztetését. A Joe Biden elnököt, Taylor Swiftet és Kamala Harris alelnököt ábrázoló deepfake-ek több millió megtekintést és megosztást értek el. Legutóbb a Helene hurrikán után a pusztításról és az emberi szenvedésről készült hamis, generatív mesterséges intelligenciával készült képek árasztották el a világhálót.

A mélyhamisítványokat arra is felhasználták, hogy magánszemélyeket célozzanak meg - például szeretteiknek adják ki magukat. Az FTC szerint a megszemélyesítő csalásokhoz kapcsolódó károk tavaly meghaladták az 1 milliárd dollárt. De pontosan hogyan fogja megakadályozni a Zoom, hogy a csalók arra használják az eszközét, hogy rosszindulatú céllal olyan videókat készítsenek, amelyeken emberek olyan dolgokat mondanak, amelyeket nem is mondtak? Ez még nem világos. A vállalat által rendelkezésre bemutatott példa egy látható vízjelet mutat az avatárvideó jobb felső sarkában. Az ilyen vízjeleket azonban a képernyőfelvevő eszközökkel könnyen ki lehet vágni. Reméljük, hogy 2025 első feléhez közeledve többet tudunk meg, amikor a Zoom a Zoom Clips aszinkron videóeszközéhez, a Zoom Clipshez kiadja az egyedi avatárokat egy 12 dolláros, havidíjas prémium kiegészítő részeként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!