SG.hu

Túl hangos a világ legnagyobb bitcoin-bányája

A texasi Granburyben a lakosok a nap minden órájában hallják a pénzcsinálás hangját, de nem gazdagodnak meg tőle. Ehelyett a texasi Fort Worth-től délnyugatra fekvő városka lakói azt mondják, hogy a Marathon Digital által üzemeltetett bitcoin-bányából áradó tartósan halk zúgás stresszt, alvászavarokat és más megmagyarázhatatlan betegségeket okoz nekik.

Per indult a texasi állami bíróságon Hood megyében, melyben a felperesek azt állítják, hogy a bitcoin-bányából származó zaj olyan kellemetlenséget okoz, amely rontotta az életminőségüket. Az Earthjustice környezetvédelmi jogi csoport képviseli a szomszédok egy csoportját, amely a Citizens Concerned About Wolf Hollow néven szerveződött. A perben állandó végzést kérnek a létesítmény működésének leállítására, amennyiben az nem tud zavaró hangkeltés nélkül működni. A 300 megawattos Marathon Digital létesítmény a Wolf Hollow II nevű gáztüzelésű erőmű mellett található. A lakosok nemrégiben felszólaltak a tervezett bővítés ellen, amely a jelenleg a bitcoin-bányászat számára áramot szolgáltató, és évente akár 760 000 tonna szén-dioxidot kibocsátó földgázüzem korszerűsítésére irányul.

Texas vált a bitcoin-bányászat fellendülésének epicentrumává, mivel a cégek az államba áramlanak az alacsony adók, a hatalmas földterületek, a minimális szabályozás és a közvetlen elektromos hálózatra való csatlakozásból származó magas profittermelési lehetőség miatt. Eddig a kriptobányászat által a már amúgy is feszült hálózaton megnövekedett energiaigény miatt aggódó politikusok nem sok figyelmet fordítottak a zajra, de ez is nagyon közvetlen hatással van a közösségekre.

Egy bitcoin jelenleg körülbelül 62 500 dollárt ér. A kriptopénz digitális pénztárcák segítségével vásárolható meg egy ezzel foglalkozó tőzsdén, például a Coinbase-en. A tranzakciók biztonsága érdekében egy számítógépes algoritmus egy egyedi azonosító kódot rendel a tranzakciók egy csoportjához, az úgynevezett blokkhoz. Bitcoin „bányászatról” akkor beszélünk, amikor a Marathonhoz hasonló cégek által éjjel-nappal működtetett számítógépek véletlenszámok végtelen sorozatát generálják, mielőtt kitalálják a helyes kódot a blokk érvényesítéséhez. Minden egyes alkalommal, amikor ezt megteszik, a bányász, mint például a Marathon, 3,125 bitcoint kap jutalomként.


A Granbury létesítményben folyadékba merítést és ventilátorokat is használnak annak megakadályozására, hogy a több mint 20 000 számítógép túlmelegedjen. Ezek a ventilátorok azonban elég hangosak ahhoz, hogy megzavarják a szomszédok életét. Az Earthjustice szerint több mint két tucat ember „közvetlen egészségügyi károsodást szenved az állandó zajszennyezés miatt”, beleértve a szédülést, halláskárosodást, migrént, fáradtságot, szorongást és fülzúgást. Az ügyvédek azt tervezik, hogy esküdtszéki tárgyalást kérnek annak eldöntésére, hogy a bitcoin-bánya magánjellegű kellemetlenségnek minősül-e, mivel sérti a lakástulajdonosok ingatlanuk szabad használatához és élvezetéhez való jogát. A bíró ezután döntene arról, hogy kiadja-e az állandó végzést.

A Marathon Digital közölte, hogy a Granbury-i telephelyen a számítógépek 30 százalékát már folyadékba merítéses hűtésre állította át, és az év végéig a számítógépek felét így kívánják hűteni. A vállalat szóvivője azt mondta, hogy „a működésünkből származó hangok a különböző forrásokból származó, mindennap tapasztalt normális tartományon belül vannak”. A vállalatnak továbbá „nincs tudomása olyan tudományos alapról, amely arra engedne következtetni, hogy a működésünk bármilyen egészségügyi problémát okozna” - mondta a szóvivő.

A létesítményhez legközelebbi szomszédok számára azonban a zaj nagyon is jelentős zavaró tényező. Az 55 éves Danny Lakey körülbelül 600 méterre lakik a bitcoin-bányától. „Régen minden nap kiültünk a verandára, és néztük a naplementét” - mondta. Most azonban ő és családtagjai már nem tudnak így pihenni, mert a létesítmény túl hangos - tette hozzá. Lakey még a házban is hallja a ventilátorok zúgását. Az alvásminősége romlott, és aggódik, hogy az állandó zaj okozta stressz erősíti felesége cukorbetegségét, így rontja általános egészségi állapotát. Lakey a lánya számára is épített egy mobilházat a telkén, de miután a nő beköltözött a férjével és a fiukkal, Lakey elmondta, hogy az unokája fülgyulladást szenvedett, amit szerintük a bitcoin-bánya ventilátorai okoztak. Végül a lánya Missouriba költözött a családjával, és Lakey szerint az unokája azóta meggyógyult. "Át akartuk alakítani a házat, hogy a gyerekeink ott élhessenek, de ezt már nem tehetik meg” - mondta Lakey.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!