SG.hu

"Soha ne add el a bitcoinodat” - mondta Trump

Donald Trump republikánus elnökjelölt egy bitcoin-konferencián azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak uralnia kell az ágazatot, különben Kína fogja uralni. Trump nagyon várja a blokklánc-technológia szószólóinak támogatását, annak ellenére, hogy a kriptovalutákat korábban átverésnek minősítette.

Pár évvel ezelőtt még valószínűtlen volt, hogy Donald Trump valaha is beszédet mond egy kriptovaluta-konferencián. Még elnökként kijelentette, hogy a bitcoin nem pénz, és kritizálta, hogy „rendkívül volatilis és gyenge lábakon áll”. Figyelmeztetett, hogy a kriptoeszközök elősegítik az illegális tranzakciókat. "Csak egy valódi valutánk van az USA-ban, és az erősebb, mint valaha” - írta Trump 2019-ben a Twitteren. „Úgy hívják, hogy az Egyesült Államok dollárja!” Mindezek ellenére most hétvégén Trump nem bírálóként, hanem a bitcoin egyik legnevesebb támogatójaként szólalt fel a kriptopénz-ipar legnagyobb éves összejövetelén Nashville-ben - ez volt a csúcspontja annak, hogy az ismét elnökségre pályázó politikus teljes fordulatot vett a kérdésben.


A Bitcoin 2024 kongresszuson Trump kriptopénz-párti jelöltként pozícionálta magát a november 5-i elnökválasztás előtt, mondván, hogy az Egyesült Államokat a világ kriptopénz-nagyhatalmává tenné, és barátságosabb szabályozást fogadna el, mint a valószínűsíthetően demokrata alelnökjelölt Kamala Harris. A Republikánus Párt enyhébb szabályozást ígért a kriptopénzekre, Trump pedig a demokratáknak a szektor szabályozására tett kísérleteit ostorozta. A kriptopénzek aggasztó közelmúltbeli története és saját korábbi fenntartásai ellenére Trump teljes mértékben magáévá tette az iparágat övező hype-ot és reményeket. Kampánya már elfogadja a bitcoin-adományokat, és eddig mintegy 4 millió dollár értékben gyűjtött ilyeneket. "Ha mi nem fogadjuk el a kriptót és a bitcoin technológiát, akkor Kína fogja, más országok fogják. Dominálni fognak, és nem hagyhatjuk, hogy Kína domináljon. Már így is túl gyorsan fejlődnek” - mondta Trump.

(Érdemes megjegyezni, hogy Kína pont az ellenkező irányba mozog, keményen fellép a kriptopénzek ellen és szigorúan ellenőrzi a határokon átnyúló tőkemozgást. Az ottani emberek azonban továbbra is kereskedhetnek tokenekkel, például bitcoinnal a kriptotőzsdéken, és a kínai befektetők tengerentúli bankszámlákat is nyithatnak kriptoeszközök vásárlására.)

Trump azt mondta, hogy létrehozna egy kriptoval foglalkozó elnöki tanácsadó testületet és egy nemzeti "készletet" bitcoinból, felhasználva az amerikai kormány által jelenleg birtokolt kriptopénzeket, amelyeket nagyrészt bűnüldözési akciók során foglaltak le. "Soha ne add el a bitcoinodat” - mondta Trump. „Ha megválasztanak, a kormányom, az Amerikai Egyesült Államok politikája az lesz, hogy az amerikai kormány által jelenleg birtokolt vagy a jövőben megszerzett összes bitcoin 100%-át megtartja” - mondta. Trump hozzátette, hogy azt szeretné, ha az amerikai cégek felpörgetnék a bitcoin-bányászatot. Az iparág is felkarolta Trumpot. Vezetői és befektetői dollármilliókat adományoztak a kampányának és az ahhoz igazodó támogató szervezeteknek, és jelöltségének szurkolnak jelentős online közönségük előtt. Trump azt is megismételte, hogy megváltoztatja Ross Ulbricht büntetését, aki életfogytiglani börtönt kapott a Silk Road nevű weboldal létrehozásáért és működtetéséért, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy titokban kábítószert és más illegális termékeket vásároljanak és adjanak el. Ulbricht letöltött ideje „elég” - mondta Trump a tömeg tapsa és a „Free Ross” skandálása közepette.


Korábban a világ országai - köztük az Egyesült Államok is - aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a magánkézben lévő, nagy volatilitású digitális valuták alááshatják a pénzügyi és monetáris rendszerek kormányzati ellenőrzését, növelhetik a rendszerkockázatot, elősegíthetik a pénzügyi bűnözést és kárt okozhatnak a befektetőknek. A digitális eszközök támogatói szerint a kriptopénz-felhasználók egyre nagyobb politikai erővé válnak ebben a választási ciklusban, bár nem világos, hogy pontosan hány felhasználó helyezné előtérbe a kriptót más kérdésekkel szemben a szavazóurnáknál. Néhány kripto szószóló Trumpot támogatja, és az Egyesült Államok bármely lépését, amely egy nemzeti bitcoin tartalék létrehozására irányulna valószínűleg a kriptopénzek legitimálására irányuló jelentős lépésnek tekintenének.

Amióta Trump 2019-ben hangot adott a bitcoin ellenességének, az ingatag iparágat csak még több turbulencia érte, például Sam Bankman-Fried, az FTX kriptopénzváltó alapítójának letartóztatása, bírósági tárgyalása és bebörtönzése. Trump kampánystábja nem árulta el, mi váltotta ki a volt elnök hátraarcát a bitcoinnal kapcsolatban. Nem foglalkoznak a digitális valuták egyik központi kritikájával sem: azzal, hogy nincs gyakorlati, valós haszna azon kívül, hogy erősen spekulatív befektetés. A republikánus szövetségesek csatlakoztak Trumphoz a bitcoin felé való fordulásában. A konferencián felszólalva Tim Scott dél-karolinai szenátor azzal érvelt, hogy a volt elnök megérti a résztvevők pénzügyi szabadsággal kapcsolatos aggodalmait - ami gyakori refrén a kriptoközösségben. "Azt akarjuk, hogy az emberek akár a dollárjaikat, akár a digitális eszközeiket szeretik, azt akarjuk, hogy ők hozzák meg a döntéseiket” - mondta Scott.

Az iparág vezetői és sztárjai egyre inkább politizálnak, és olyan szuper PAC-okat támogatnak, amelyek túlnyomó többségben a republikánusokat támogatják a demokratákkal szemben. A milliárdos kriptomágnások, Tyler és Cameron Winklevoss mindketten ígéretet tettek arra, hogy 1 millió dollár értékű bitcoint adományoznak Trump kampányának. "Itt az ideje, hogy a kriptohadsereg üzenetet küldjön Washingtonnak” - írta Tyler Winklevoss egy hosszú közösségi média posztban, amelyben Trumpot támogatta. „Hogy minket megtámadni politikai öngyilkosság”. A Szövetségi Választási Bizottság 2014 óta engedélyezi, hogy a politikai bizottságok hozzájárulásokként bitcoint fogadjanak el, amelynek értékét a hozzájárulás beérkezésének időpontjában érvényes árfolyam határozza meg. A kriptopénz a közelmúltban a Szilícium-völgyben zajló adománygyűjtő flashmob során is téma volt, amelyet Trump új alelnök-jelöltje, JD Vance ohiói szenátor segített megszervezni.


A Winklevoss-ikrek a Facebook alapításánál is ott voltak

A kriptopénz-ipar az FTX bukása óta újraéledt. A 2022-es zuhanás után a bitcoin árfolyama talpra állt, és idén júniusban történelmi csúcsot ért el. Eric Soufer, a nagy kriptotársaságok politikai tanácsadója szerint a kriptovaluták iránt elkötelezett emberek, akiket a Bankman-Fried epizód után kiszorítottak a hatalomból, „politikai megerősítést keresnek a hiátusban töltött évek után”. "Úgy gondolják, hogy most jött el az ő pillanatuk, és nehéz ellenállni valakinek, aki azt mondja nekik, amit hallani akarnak” - mondta Soufer. Jack Mallers, a Strike bitcoin-alkalmazás vezérigazgatója szerint Trump javaslata egy stratégiai bitcoin-tartalék létrehozásáról „hihetetlen bizalmi szavazat”.

Eközben a kriptocégek vezetői fel vannak háborodva a Joe Biden amerikai elnök vezette Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet végrehajtási intézkedései miatt. Az ügynökség szerint több kriptovállalat - köztük a Coinbase és a Binance - olyan digitális eszközök kereskedését teszi lehetővé a platformján, amelyeket értékpapírként kellett volna regisztrálni. Ezt a cégek tagadják. Egy közel 30 demokrata törvényhozóból és kongresszusi képviselőjelöltből álló csoport levelet küldött a Demokrata Nemzeti Bizottságnak és Harrisnek, amelyben sürgették őket, hogy „előremutató” megközelítést alkalmazzanak a digitális eszközökkel kapcsolatban. "Választási szempontból a kripto- és blokklánc-technológiáknak nagy hatása van a győzelmek biztosításában a szavazólapon felfelé és lefelé” - írták.


Trump támogatóit nem volt nehéz megtalálni a Bitcoin-konferencián. A 61 éves atlantai John Fischer 2021 óta személyesen is vásárolt kriptopénzeket. 2020-ban Trumpra szavazott, és azt tervezi, hogy újra rá szavaz. Ennek ellenére tisztán látja, hogy Trump miért udvarol a konferencia résztvevőinek. "Minden politikusnak valamit támogatnia kell, ha szavazatokat akar szerezni” - mondta Fischer. Luke Broyles - egy 25 éves michigani, aki a kriptoiparban dolgozik - hasonlóan bizonytalan volt Trump retorikája ellenére a bejelentéseivel kapcsolatban. "Azt hiszem, van egy jó kis szkepticizmus a bitcoinos emberekben” - mondta Broyles. „Szerintem ez ésszerű. Végső soron az emberek azért fektetnek a bitcoinba, mert nem bíznak a politikusokban”.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mukkelek #2
    Azt se tudja mit beszél, vén mafla. Tizennégy éves agya van.
  • Kotomicuki #1
    Igaza van: valakinek állnia kell az ügyeskedők számláját is és miért ne lehet ez a zamerikai "állam", hiszen úgysincs más dolga/gondja!