SG.hu

Bezuhant a bitcoin egy német rendőrségi lefoglalás miatt

A kriptovaluták ára nyomás alatt van, mert a spekulánsok attól tartanak, hogy a német hatóságok elkobzott bitcoin-állományok tömegeit dobják a piacra.

A bitcoin kriptopénz árfolyama jelentősen csökkent az utóbbi napokban, az árfolyam már 54 000 dollár alatt van, ami február vége óta a legalacsonyabb szint. Alig egy hónapja, június elején a kriptovaluta még valamivel 72 000 dollár felett mozgott. Más digitális valuták, például az Ethereum, a BNB és a Solana árfolyama is jelentősen esett. A szakértők a bitcoin és más kriptovaluták közelmúltbeli veszteségeit az akut túlkínálattól való félelemnek tulajdonítják. Ebben többek között a német hatóságok nagy bitcoin-állománya is szerepet játszik. A múltban a német bűnüldöző szervek több esetben is nagy mennyiségű bitcoint foglaltak le, amelyeket állítólag illegális tranzakciók során szereztek vagy vásároltak.

A spekulációkat egy sor bitcoin-transzfer táplálja, amelyek során kormányzati tárcákból bitcoinokat utaltak át kriptopénz-kereskedelmi platformokon lévő számlákra. Ezeket a gyakran több tízmillió eurónak megfelelő értékű átutalásokat a Bitcoin német hatóságok általi lehetséges közelgő eladásának jeleként értékelik. Például a Movie2k.to egykor a német piac egyik legfontosabb illegális streaming portáljának számított, a nyomozók szerint több millió eurós bevételre tett szert a hirdetések és az előfizetési ajánlatok révén, amíg 2013-ban le nem állították. Az állítólagos fő üzemeltető az ilyen tranzakciókból származó pénzből bitcoint vásárolt, akkoriban jóval alacsonyabb áron. Ez év elején a movie2k.to-hoz tartozó címekről több tízezer bitcoin került a Szövetségi Bűnügyi Hivatalhoz (BKA). A hatóság jelenleg 47 179 bitcoint birtokol, amelynek értéke mintegy 2,75 milliárd euró. A hatóság egyelőre hallgat arról, hogy mit szándékozik tenni a pénzzel.

A lefoglalt bitcoinokért és azok értékesítéséért elvileg az illetékes ügyészség vagy bíróság felel. Az ilyen eladásokból realizált pénz az illetékes bíróság székhelye szerinti államkincstárba folyik be. Ebben a konkrét esetben tehát a döntések Szászországban születnek - és az értékesítésből származó bevételek is a szász államkasszát illetik meg. Drezda eközben továbbra is szűkszavúan nyilatkozik. A lefoglalt bitcoinok kezelésével kapcsolatos eljárás "még nem zárult le" - közölte az ottani ügyészség. "Ezért jelenleg nem adható további információ". Ez az információhiány tovább táplálja az internetes pletykamalmokat. Egyes felhasználók máris aggódnak amiatt, hogy a movie2k.to ügyből származó bitcoinok hirtelen tömeges eladása mennyire befolyásolhatja a bitcoin árfolyamát.

Ugyanakkor egy másik nagy Bitcoin-értékesítés is várható. Ahogy azt a csődbe ment Mt.Gox kriptotőzsde felszámolója nemrég bejelentette, nagy mennyiségű bitcoin kerül átadásra a sértett hitelezőknek. A károsultak évek óta várnak a veszteségek megtérítésére. Nem világos, hogyan fognak most viselkedni az egykori Mt.Gox-ügyfelek: ha jelentős részük rövid időn belül eladja a megmentett Bitcoin-állományát, az túlkínálathoz vezethet a piacon.

A Bitcoin iránti kereslet jelenleg alacsony, ami részben az egyéb befektetések megnövekedett hozamának köszönhető. A befektetőknek jelenleg számos lehetőségük van arra, hogy pénzüket nyereségesen fektessék be. A kriptopiac ennek következtében szenved. Ha viszont a hagyományos befektetések kamatlábai csökkennek, ahogyan az elmúlt években történt, akkor az erősen spekulatív kripto befektetések is vonzóbbnak tűnnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!