SG.hu

Ismét feleződik a bitcoin

A bányászok nemsokára feleannyi érmét kapnak, mint előtte, a tervezett csökkentés növelni fogja a kriptopénz árfolyamát.

A kriptopénzek rajongói türelmetlenül várták április harmadik hetét, visszaszámolva a napokat a bitcoin sokadik "felezéséig". Ez lényegében a forgalomba kerülő új bitcoinok tervezett csökkentését jelenti. A kínálat csökkenésével egyes elemzők arra számítanak, hogy a digitális valuta ára szárnyalni fog. Ezekre a csökkentésekre körülbelül négyévente kerül sor. Az idei felezés azonban különösen nagy figyelmet keltett, mivel a kriptoipar évek óta tartó áresés és vállalati összeomlások után úgy néz ki újra talpra áll. Az elmúlt hónapokban a bitcoin árfolyama rekordmagasságba szökött, márciusban elérte a 73 000 dollárt. Az emelkedés nagy részét a kriptovalutához kötött új pénzügyi termékek jóváhagyása okozta, ami több milliárd dollárnyi új befektetést ösztönzött. A kripto befektetők abban reménykednek, hogy a felezés hasonló hatást vált ki, és a bitcoin árfolyama tovább emelkedik.

A bitcoin egyik fő célja, hogy lehetővé tegye az emberek számára a pénzek továbbítását anélkül, hogy valamilyen közvetítő, például egy bank ellenőrizné a tranzakciót. Egy bank helyett a bitcoin szoftverét futtató, világszerte szétszórt számítógépek elosztott hálózata végzi az ellenőrzést. A tranzakció megerősítéséhez a számítógépek bonyolult rejtvényeket oldanak meg, és egymással versenyezve találják ki a választ. Ez a folyamat azt hivatott biztosítani, hogy "A" személy elegendő pénzzel rendelkezzen ahhoz, hogy pénzt küldjön "B" személynek. Az ellenőrző szolgáltatásért cserébe a számításokat futtató emberek - amelyek hatalmas mennyiségű energiát igényelnek - jutalmat kapnak új érmék formájában. Minden egyes felezés felére csökkenti ennek a jutalomnak a nagyságát (a jelenlegi jutalom 6,25 bitcoin).

A hagyományos pénzügyi rendszerben a kormányok több pénzt kezdhetnek el nyomtatni, ha úgy gondolják, hogy a gazdaságnak ez előnyös lenne, ami inflációt okoz. Sok kripto szószóló szkeptikusan áll ehhez a gyakorlathoz. A bitcoin feleződéseit úgy programozták, hogy a valaha forgalomba kerülő érmék teljes száma 21 millióban legyen maximalizálva. Ahogy a világon lévő érmék mennyisége közelíti a felső határt, a tranzakciók hitelesítéséért járó jutalom nagysága egyre kisebb lesz, fokozatosan közelítve a nullához. A kriptopénzek támogatói szerint ez a rögzített kínálat hosszú távon megvédi a bitcoin értékét.

Az egyes feleződések időzítése a bitcoin alapkódjába van írva: Ez körülbelül négyévente történik, miután a bitcoin-tranzakciók száma elér egy bizonyos küszöbértéket. A pontos időzítés a tranzakciók arányától függ, így nehéz napra pontosan megjósolni, hogy mikor következik be a felezés. A jelenlegi előrejelzések szerint ma vagy szombaton kerül rá sor. A forgalomba kerülő új bitcoinok számának csökkenése miatt az áraknak emelkedniük kell. Különböző kripto-szakértők azt jósolják, hogy a valuta értéke idén tovább fog emelkedni, részben a felezésnek köszönhetően.

Más elemzők szerint azonban a felezés hatása már most is be van árazva a bitcoin egekbe szökő árfolyamába. Végülis a felezés nem váratlan: a létrehozás óta be van programozva a szoftverbe. Napjainkban a bányászatot olyan tőzsdén jegyzett vállalatok uralják, amelyek számítógépekkel teli raktárakat üzemeltetnek, és ezek hatalmas mennyiségű energiát fogyasztanak. A felére csökkentés potenciális veszélyt jelent erre az üzleti modellre, mivel csökkenti az ezen vállalatok által kereshető bitcoin mennyiségét. Emiatt néhány kisebb bányászati vállalkozás kiszorulhat az üzletből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • uwu2020 #12
  Én atranzakciós díjáról írtam, amit a bányászok kapnak. Az most is van csak alacsony, de abban az elméleti esetben amiről szó volt, erre menne el a pénz OTC ügylet esetén is, tőzsdén ez sokkal magasabb, de miért kéne ehhez tőzsde?
 • Vanek úr #11
  Ha a (kripto)tőzsdéken kereskedik valaki vele, akkor igen, van tranzakciós adó. De maga a BTC azért jött létre, hogy bankokat (és különbféle tőzsdéket) megkerülve lehessen egymásnak 'fizetni' vele. Persze, manapság már nem egyszerű megoldani egy pl. Binance-on kívüli kereskedést se, így már bele kell kalkulálni az ilyenkori 'veszteséget' is (kivéve talán, ha egy adott üzlet maga foglalkozik bitcoin elfogadással, és a tranzakcióival; hiszen akkor elvileg megoldható a kikerülése, de ahhoz biztosan kell pár perc, míg az utalás végbemegy - csak mivel túl nagy az értékingadozás, így nem sok üzlet vállalja be (hiszen a boltok nem megtakarításként kezelnék a coint, hanem forgótőkeként, amit át kellene váltaniuk).
 • Vanek úr #10
  Nem végtelen apró a töredék, csak annyira sok, hogy egyesek úgy írják le, mert nem akarnak olyan mélyre süllyedni (olyan 8-9-10. helyiértékű %-kot fognak az utolsó korokban kapni a blokkokért a bányászok). Vagy annyira nem értenek hozzá, hogy azt hiszik, tényleg végtelen időkig fog tartani. Holott nem.

  Az energiaigénye tényleg hatalmas (és még növekszik is, hiszen úgy lehet több bevételt szerezni, ha a gépeid erősebbek a többieknél (nem véletlen, hogy ezt már otthoni számítógéppel nem is számolják, mert nincs értelme)). Bár jönnek ki folyton újabb és újabb ASIC-ok, amik egyre energiahatékonyabbnak mondják magukat; de ettől még a felhasznált áram nem csökken (sőt).

  Viszont ezt nem vásárlásra használják, hanem inkább mint egy részvényt: befektetésnek. Úgy vannak vele sokan, hogy minél többen vannak benne, annál inkább lesz értékálló (vagy akár még emelkedő értékű is). Ezért mennek a reklámok dögivel, ezért ülnek már rá bizonyos bankok, tőzsdei cégek, .....; hogy ők is nyerhessenek az egészből (ami további hype-ot generál, így még többen próbálkoznak vele, ....).
  És sokan vannak a hagyományos bankrendszer ellen. Ezért kellemes nekik, ha a pénzüket nem hagyományos banki befektetési körbe rakják (amiért még kamatadót is kellene fizetni), hanem egy olyan befektetést keresnek, ami adómentes (na jó, valami adóformát biztosan kellene utána fizetni, csak meg nem mondom, mit - ráadásul ha nem is jelented be, de nem látszik az életszínvonaladon a változás, akkor nem is fogja senki megkérdezni, mennyid is van, és mitől lett a nem létező változás).
 • dyra #9
  Én leszarom ki mit mond. Évek óta veszem a BTC-t akkor is mikor lent volt meg most is mikor csucson van.
 • uwu2020 #8
  Akinek nem tetszik a BTC, ne pánikoljon! Egy dolog biztos: semmi nem tartott még örökké. Szerintem ez se fog, csak valószínűleg nagyon sokat kell még várni a végét. Legkésőbb az univerzum végével mindenképp eltűnik, és sokkal valószínűbb, hogy sokkal hamarabb. További jó hír, hogy aki nem akar, annak nem kell vele foglalkoznia, ez egy választható dolog, simán lehet nélküle élni.
 • uwu2020 #7
  Kicsit konkrétabban, a tranzakciókért is fizetni kell. Először is sorba állás van, aki kevesebbet fizet, az hátra sorolódik. A másik, hogy a tranzakciós díj nem állandó, ha nagy a forgalom magasabb szinten van. A leírt bavatkozás gyakorlatilag lehetetlen. Ha valaki így akarná felpörgetni, embertelen mennyiségű vagyont kellene elégetnie, persze btc-ben, amihez először jó sokat meg kéne szereznie. De még ha nagyon elszánt is valaki, és rendelkezik korlátlan emnyniségű pénzzel, valószínűleg technikailag nem tudja megcsinálni.
  Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2024.04.22. 11:44:35
 • uwu2020 #6
  Ez kb. annyira elmélet, minthogy én nekiállok elpusztítani a földet atombombával. Sima ügy, csak jól után kell járni, hogy gyártják az atombombát. Aztán gyűjteni kell egy kis uránt és egyéb összetevőket. Kicsit időigényes, de zsebbe haza lehet hordani mindent apránként, aztán otthon megfinomítok egy kis hasadóanyagot, összeszerelem, ledobom és kész.

  Mellesleg a btc-t is, meg az összes kriptót is manipulálják, legalábbis próbálkoznak mióta csak létezik, ez is kellett hozzá, hogy ellenálló legyen. A kicsiknél rendszeresek a csalások, kamu projektek, tízezrével születnek és halnak meg rögtön. Amíg a hálózat kicsi, ennél sokkal összetettebb manővereket is szoktak csinálni. Btc-nél meg sok szerencsét hozzá, ha bárhogy is megpróbálsz beleavatkozni a működésébe! Kína megpróbálta betiltani. Nem sikerült. Erősebb vagy-e mint Kína? Ha igen, menynivel? Mert lehet hogy az is kevés lesz.
  Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2024.04.22. 11:34:05
 • uwu2020 #5
  Ezeket most te komolyan gondolod vagy valami vicc?
  Kicsit olyan, mintha trollkodni akarnál, de nem szeretnéd, hogy teljesen nyilvánvaló legyen, ezért olyan dilettánsnak tetteted magad, aki tényleg elhiszi, hogy tudja mit ír. Szerintem nem menő, hisz oda lehet szúrogatni anélkül is, hogy földbe döngölnéd magad.

  Ha esetleg tévednék, és nem viccelsz, hanem tényleg ez van a fejedben, szánjál rá 10 órát, olvasgassál, és azután gondolkodjál, ha már van információd! Tudnod kell, hogy van akik rajonganak érte, és van akik utálják, anélkül, hogy tényleg tudnának róla bármit is, ezért kicsit melós utána járni de nem lehetetlen.
  Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2024.04.22. 11:19:31
 • Szefmester #4
  Ha elvileg véges a száma, akkor hogy lehet kb végtelen apró töredékre szétosztani? Mert nem azt látni hogy vásárolni kojintot csak ilyen 60k dolcsiért lehet, hanem aprópénzért is.. Ha lehet darabokat birtokolni akkor ki nem tojja le hogy véges a nagy tallér?

  Nem kellenek bankok.. ok. De kellenek a tárcák és azok az egyének akik pénzre váltják azokat. Szal adtak a szarnak egy pofont. "Nem szeretem az ótépét úgyhogy csinálok másik bankot!" Csak ez mégkamatot sem ad.

  Minden átutalást validálnia kell a rendszernek és minél többen részei annak annál több validátorra van szükség hogy hiteles legyen a tranzakció. Ez egyre több számításigény összesen, s minél többen használnának a reggeli kv és cigike megvételére a presszóban kojintot annál több a az átutalás... és a validálás. De jó!
  Akkor vélhetőleg fel kombinálni kell az utalásokat és blokkosítani majd a nap végén egyben leszámolni azt. Kevesebb a validálás (kicsivel), de megint csak olyan lesz mintha a presszó mikrobank lenne aki hitelezi a cigikét és a kávét hiszen csak a nap végén lesz belőle pénze. Mindezt azért hogy ne kelljen az új és hűdemodern antibank tallérocskákat egy közepes ország energiaigényével táplálni.
  És persze Margitka a presszótulaj teljesen jól érzi magát hogy olyan pénzt használhat aminek a napi árfolyamingadozásából esetenként egy egész napi bérét kifizetheti/elvesztheti.
 • RJoco #3
  Na ennyire mélyen én nem ismerem.
  Így tényleg nem lehet gyorsítani a folyamatot.