SG.hu

A kripto­bányász cégek minden trükköt bevetnek, hogy túléljék a bitcoin feleződését

Feleződőtt a bitcoin bányászatért kapható érmék mennyisége, a kriptobányász cégek minden trükköt bevetnek, hogy túléljék.

A felezésként ismert eseményre nagyjából négyévente egyszer kerül sor, és végzetes lehet az újonnan vert kriptopénzért versengő bányászcégek számára. "Ilyet más iparágban nem látni" - mondja Charles Chong, a Foundry stratégiai igazgatója, egy olyan cég, amely bitcoint bányászik és szolgáltatásokat nyújt más bányászoknak. "Egy taposómalomban vagy. Ha nem futsz tovább, lemaradsz". Csak annak lehet örülni, hogy "sok időt kapsz a felkészülésre". A feleződések után azon bányavállalatok, amelyek már nem tudták fedezni a költségeiket, leállították a gépeiket. Kisebb, háztáji üzemek teljesen bezártak. Ahogy a veszteséges bányászati berendezések kiesnek a hálózatból, a bitcoin-rendszer újrakalibrálódik, csökkentve az új érmék elnyeréséhez szükséges számítási teljesítményt és így a költségeket. Idővel helyreáll az egyensúly, és a bányászat ismét nyereségessé válik azok számára, akik képesek elviselni a kezdeti csapást.

De ezúttal másképp van. Márciusban a bitcoin árfolyama rekordmagasra, érménként több mint 70 000 dollárra emelkedett, így a bányászcégek számára csökkent a veszély. Bár a bányászatból származó bevételek a felére csökkennek, a kapcsolódó jövedelmek még mindig meghaladják a hardverek üzemeltetésének költségeit - állítja több bányászati vállalat. "Ha a bitcoin ára nem futott volna nagyot a közelmúltban, akkor a bányászat utáni környezet egészen más lett volna" - mondja Asher Genoot, a Hut 8 bányászati vállalat vezérigazgatója. "Most az ár sok embert kihúz a csávából".

Minden korábbi feleződés után a bitcoin ára emelkedett, ami spekulációkat eredményezett egy újabb emelkedés lehetőségéről. De a rendszer gazdasági felépítése önmagában nem garantálja, hogy ez a minta megismétlődik. A bányászok számára a problémák akkor merülnek fel, ha a bitcoin ára az ellenkező irányba mozdul el. Mivel a bitcoin szembemegy a hagyományos értékelési módszerekkel, az ára hajlamos a hirtelen és heves kilengésekre. A bányászati vállalatoknak biztosítaniuk kell, hogy ne érje őket váratlanul. Amikor 2021-ben a bitcoin ára legutóbb rekordmagasra emelkedett, sok bányászati vállalat borzalmasan rosszul ítélte meg a folyamatokat. Nagy összegű hiteleket vettek fel a bővítés finanszírozására, letétként pedig a számítógépeiket rakták be. A következő évben, amikor a bitcoin ára visszaesett és az energiaköltségek emelkedtek, nehezen tudták teljesíteni az adósságtörlesztést, és kénytelenek voltak olcsón elárverezni a berendezéseiket, és hardvereket eladni a hitelezőiknek. Sokan csődbe mentek.


Elképesztő mennyiségű áramot fogyaszt egy bitcoin bánya

A bányászati vállalatok különböző stratégiákat követnek, hogy védekezzenek ez ellen az eshetőség ellen. A Hut 8 betárolt bitcoinból, és ahelyett, hogy a bányászat után azonnal dollárra cserélné az érméket, az ár további emelkedésére fogad. Genoot szerint a pénz nem "mankó", amely segít ellensúlyozni a nyereségtelen működést, hanem egy tartalékalap, amelyet esetleg arra lehet felhasználni, hogy a gyengélkedő versenytársaktól hardvert vagy létesítményeket vásároljanak kedvezményesen. A korábban tisztán bitcoinbányászattal foglalkozó Hut 8 tavaly egyesült a US Bitcoin Corp. vállalattal, amely más bányászcégeknek adott bérbe helyet a létesítményeiben. Emellett felhőalapú számítástechnikába és mesterséges intelligenciát oktató hardverekbe is befektetett. Genoot szerint ennek hatására a bevételeiket olyan módon diverzifikálták, amely védelmet nyújt a bitcoin-bányászat jövedelmezőségének visszaesése ellen. "Kicsit vitatható megközelítést választottunk" - mondja. "Olyan infrastrukturális platformként tekintünk magunkra, amely az energiát újonnan megjelenő felhasználási célokra alakítja át."

Eközben a Bitfarms - egy másik nagy bányászcég - nagy összegeket fektetett be az újabb bányászati berendezésekbe és flottája teljes számítási teljesítményének megháromszorozásába. Ez jelenleg már 21 exahash/másodperc, ami a bitcoin tranzakciókat működtető hálózat nagyjából 3 százalékának felel meg. Ben Gagnon, a cég bányászati igazgatója szerint ennek hatására az energiahatékonyság körülbelül 40 százalékkal - 21 watt per terrahash-ra - javult, miközben az elérhető érmék részaránya növekszik. "Az első számú dolog, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk csökkenteni az energiaköltségeinket. De ez a legnehezebb" - mondja Gagnon. "A második, hogy dolgozol az energiahatékonyságodon."

A bányászok a létesítményeik által fogyasztott nagy mennyiségű energiát a bitcoin-piac ingadozásával szembeni pajzsként is felhasználhatják. Néhány társához hasonlóan a Bitfarms is úgy egészíti ki bányászati bevételeit, hogy kihasználja a kormányzati hálózatstabilizációs programokat, amelyek a nagy energiafogyasztóknak fizetnek azért, hogy a nagy keresletű időszakokban visszafogják a működést. A bányászok részvétele ezekben a programokban aktivista csoportok panaszait váltotta ki, akik szerint a bányászok hasznot húznak a hálózatra nehezedő terhelésből, de ez felbecsülhetetlen értékű fedezetet jelent a bitcoin árfolyamának esése ellen. 2023 augusztusában egy hőhullám miatt Texasban megugrott az energiaigény. A Riot bányászati vállalat saját közlése szerint ekkor 31,7 millió dollárt keresett a hálózatstabilizálásban való részvételből (azaz hogy leállította működését) és csak körülbelül 10 millió dollárt a bányászatból.


A bitcoin ára az elmúlt fél évben megduplázódott

Az előző felezés óta eltelt négy évben a szoftverek fejlődése is új módszereket adott a bányászoknak, hogy további mikroszázalékokkal növeljék gépeik hatékonyságát. Ma már képesek növelni a berendezéseik számítási teljesítményét, hogy több érmét keressenek amikor a bitcoin ára magas, vagy csökkentsék, amikor alacsony, nem csak ki- és bekapcsolhatnak egyes gépeket, amikor a bitcoin ára változik. "A legutóbbi felezés előtt nem voltak eszközök. Volt egy bányászgéped, és vagy kihúztad, vagy bedugtad" - mondja Adam Swick, a Marathon Digital Holdings, egy nyilvános bányászati vállalat igazgatója. "A technológiába befektető emberek most egy komplex eszköztárral rendelkeznek."

Bármilyen hatásai is lesznek a feleződésnek, Christopher Bendiksen, a CoinShares vagyonkezelő cég kutatója szerint még néhány hétnek el kell telnie, mire teljesen kikristályosodik az eredmény. Bár a bányavállalatok azt mondják, hogy a bevételeiket érő csapástól függetlenül továbbra is nyereségesek maradnak, Bendiksen szkeptikus. "Sok vállalatnak nehéz lesz" - mondja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    "a bányászok hasznot húznak a hálózatra nehezedő terhelésből, de ez felbecsülhetetlen értékű fedezetet jelent a bitcoin árfolyamának esése ellen. 2023 augusztusában egy hőhullám miatt Texasban megugrott az energiaigény. A Riot bányászati vállalat saját közlése szerint ekkor 31,7 millió dollárt keresett a hálózatstabilizálásban való részvételből (azaz hogy leállította működését) és csak körülbelül 10 millió dollárt a bányászatból."

    Tehát elindítasz egy szolgáltatást, amit a meglévő infrastruktúra nem tud kiszolgálni, ezért baj esetén ahelyett, hogy köteleznénk a leállítására (vagy akár engedélyt sem adnánk arra, hogy ilyenkor működjön), adófizetői pénzt kap. Nagyon okos aki kitalálta.
  • uwu2020 #1
    Hihetetlen, hogy hova jutott 15 év alatt. Nagyon jól meg lehet indokolni azt is, hogy itt a felfutás vége, és 15 éven belül meg is szűnik, meg azt is, hogy ez a kezdet, és mi már biztos nem láthatjuk a btc halálát, csak azt, hogy minden ciklusban új csúcsot állít fel. Kíváncsi vagyok meddig húzza, de ha eljut addig, hogy megszűnik a blokkjutalom kb. 100 év múlva, az lesz a legérdekesebb. Bár láthatnám :D