SG.hu

A leg­na­gyobb brit szoftercég eladásával szerezte vagyonát a most eltűnt milliárdos

Mike Lynch a brit technológiai vállalkozók közül a legszélsőségesebb karriercsúcsokat és -mélypontokat élte át. A gyakran az Egyesült Királyság Bill Gates-ének nevezett férfi épp egy bírósági győzelmet ünnepelt, amikor a jacht, amelyen tartózkodott, hétfőn elsüllyedt egy viharban Szicília partjainál.

Lynch a brit technológiai startup szcéna kiemelkedő befektetője és hangos bajnoka volt. Vagyonát a saját maga által létrehozott szoftveres sikertörténet, az Autonomy eladásával szerezte: a Hewlett-Packard 2011-ben történt 11 milliárd dolláros tranzakciója akkoriban a valaha volt legnagyobb európai informatikai vállalat eladása volt. Az üzlettel Lynch megerősítette pozícióját, mint azon ritka brit technológiai vezetők egyike, aki globálisan is megállta a helyét. Egy évvel később azonban a HP azt állította, hogy az Autonomy vezetői csalárd módon 5 milliárd dollárral felduzzasztották a felvásárlás értékét, ami 12 éves jogi procedúrához vezetett. Lynch hosszú küzdelmet folytatott az USA-ba való kiadatás ellen, és csalás vádjával több mint egy évet töltött házi őrizetben San Franciscóban a tárgyalás előtt. Az esküdtszék végül idén júniusban minden vád alól felmentette.

Az 59 éves Lynch is az eltűntek között van, miután a Bayesian nevű 56 méteres szuperjacht - amelynek hivatalosan a felesége volt a tulajdonosa - hétfőn kora reggel egy viharban elsüllyedt a Földközi-tengeren Porticello közelében. A fedélzeten tartózkodó 12 utasból és 10 fős személyzetből hatot eltűntnek nyilvánítottak, köztük Lynch 18 éves lányát, Hannah-t, míg a személyzet egy tagja meghalt. Az utasok között voltak Lynch jogi csapatának tagjai és a védelem egyik tanúja is, akiket Lynch azért hívott meg, hogy megünnepeljék a bírósági győzelmét. A túlélőket kimentő hajó kapitánya, Karsten Borner a helyi hírügynökségeknek elmondta, hogy „erős orkán erejű szél volt, és be kellett indítanunk a motort, hogy a hajót helyzetben tartsuk”. A hajótest jelenleg 49 méter mélyen van, mintegy fél mérföldre a parttól.

A hosszú utazás, amely Lynchet egy 56 méteres szuperjachtig vitte, szerény körülmények között kezdődött. Az essex-i Ilfordban született és a közeli Chelmsfordban nevelkedett, és szívesen beszélt a nehézségekről, amelyekkel a neveltetése során szembesült. Az idei tárgyaláson azt mondta, hogy ír szülők fiaként egyfajta kívülálló volt, különösen az 1970-es évek politikai zavarai idején, amikor „voltak idők, amikor meg kellett tanulni gyorsan futni”. A Bancroft's magániskola ösztöndíjasaként tanult, de azt állította, hogy kerülte a társadalmi státusz velejáróit. Az esküdtszéknek elmondta, hogy első munkája a padló felmosása volt egy helyi kórházban, és azt mondta: „16 évesen rájössz, hogy bármit is akarsz csinálni, csak csináld!”

A cambridge-i Christ's College-ban természettudományokat tanult, majd később jelfeldolgozásból doktorált, és egy olyan technikára specializálódott, amelyet a mobilkommunikációban használnak a digitális adatokban a jel és a zaj szétválasztására. A nyolcvanas évek végére szaktudását vállalkozóként kezdte el hasznosítani. Egy sor vállalkozást indított, amelyek közül az első egy zenei mintavételezésre használt eszközt tervezett. Az Autonomy-t 1996-ban alapította meg, amikor a digitális adatok robbanásszerű növekedése kezdte elárasztani a vállalatokat és más nagy szervezeteket. Akkoriban hatalmas kihívást jelentett a strukturálatlan adatok, vagyis a nem könnyen kereshető adatbázisokban tárolt információk szétválogatása. Az Autonomy Nagy-Britannia legnagyobb szoftvercégévé és a FTSE 100 index tagjává vált. Alapítója a HP-nek történő eladás által világszerte elismert pozíciót vívott ki magának a kor stratégiailag legfontosabb technológiájában.


A HP egy éven belül 8,8 milliárd dollár leírást eszközölt az ügylet kapcsán, ami miatt a HP részvényesei 2012-ben beperelték a céget. 2015-ben a HP beperelte Lynchet és Sushovan Hussaint, az Autonomy korábbi pénzügyi igazgatóját az angliai és walesi legfelsőbb bíróságon. A HP főnöke, Meg Whitman azzal vádolta az Autonomy vezetőit, hogy az eladást megelőző években hamisan felfújták a vállalat bevételeit olyan trükkökkel, mint a „round trip” megállapodások, amelyek során az Autonomy fizetett az ügyfeleknek, hogy azok cserébe megvásárolják a szoftverét. Lynch válaszul 150 millió dolláros ellenkeresetet nyújtott be rágalmazásért és az ezt követő években személyes bosszúhadjáratot folytatott Whitman ellen, akit azzal vádolt, hogy a csalásra vonatkozó állítást azért találta ki, hogy elfedje, hogy az amerikai technológiai vállalat a saját gyenge vezetése miatt hanyatlik.

Az Autonomy korábbi pénzügyi vezetőjét, Sushovan Hussaint 2019-ben az Autonomy eladásával kapcsolatos csalásért öt év börtönre ítélték az Egyesült Államokban, a HP pedig 2022-ben polgári peres csalási pert nyert Lynch ellen az Egyesült Királyságban. E sikerek ellenére az amerikai ügyészek nem tudták bebizonyítani, hogy Lynch a vállalat vezérigazgatójaként büntetőjogi felelősséget viselt volna az állítólagos csalásért. A jogászok az esküdtszéknek két nagyon különböző verziót mutattak be: az ügyészek úgy festették le őt, mint egy hatalmaskodó mikromenedzsert, míg a védelem úgy ábrázolta őt, mint egy nagyképű technológiai stratégát, aki nem fordított figyelmet a csalási állítások középpontjában álló összetett számviteli kérdésekre. "Nem vagyok könyvelő és nem vagyok üzletkötő” - mondta Lynch, sikeresen meggyőzve az esküdtszéket arról, hogy nem ismeri a bíróságon bemutatott bonyolult pénzügyi ügyleteket. "Ültem és néztem a tanúk felvonulását, akikkel soha nem találkoztam, és egy sor olyan tranzakciót, amelyekben nem volt részem”.

A San Franciscó-i szövetségi bíróság esküdtszéke mind a 15 vádpont alól felmentette Lynchet, akit bár végül tisztáztak, az amerikai vádirat árnyékot vetett karrierjére. Személyes vagyona mellett - több mint 800 millió dollárt kaszált a vállalatban való részesedése révén - az Autonomy korábban platformot biztosított számára, hogy a technológiai startupok ügyét képviselje, és kiemelkedő szerepet vállaljon a közéletben. Lynch a BBC egyik igazgatója volt, és tagja volt David Cameron akkori miniszterelnök tudományos és technológiai tanácsának, ahol tanácsokat adott a mesterséges intelligencia eljövendő hullámának fontosságáról. A vállalkozásért tett szolgálataiért 2006-ban a Brit Birodalom Rendje kitüntetés OBE fokozatát kapta meg.

Miután 2018-ban vádat emeltek ellene az Egyesült Államokban, számos közéleti szerepétől visszalépett. A HP-nek történt eladás után az általa alapított Invoke Capital kockázati tőkebefektetési cégen keresztül azonban továbbra is aktív volt a befektetési piacon. A közelmúltban, a per óta tett első nyilvános nyilatkozatában Lynch a The Sunday Timesnak azt mondta, hogy támogatást kíván nyújtani azoknak az embereknek, akiket jogtalanul ítéltek el bűncselekményekért, és harcolni kíván az olyan kiadatások igazságtalansága ellen, mint amilyenek miatt őt is bíróság elé kellett állítani az Egyesült Államokban. "A rendszer képes elsöpörni az egyéneket” - mondta: „Szükség van egy olyan ellenpólusra, amely azt mondja: „Rendben, nos, az egész világ azt hiszi, hogy bűnös vagy, de ez valóban egy igazságos ítélet volt?"


Érdekesség, hogy Stephen Chamberlain - az Autonomy pénzügyi alelnöke, aki Lynch társvádlottja volt az Egyesült Államokban, és akit szintén felmentettek - ugyanúgy hétfőn halt meg, miután szombat reggel elütötte egy autó az angliai Strethamban. Kritikus állapotban szállították kórházba, és lélegeztetőgépre kapcsolták. A Telegraph beszámolója szerint Chamberlain egy reggeli futásra indult, amikor halálos sérülést szenvedett. A cambridgeshire-i rendőrség közlése szerint „egy kék Vauxhall Corsa Stretham és Wicken között haladt az A1123-as úton, amikor szombaton (augusztus 17-én) 10 óra 10 perc körül ütközött egy gyalogossal. Az 50-es éveiben járó, Longstantonból származó férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba” - közölte a rendőrség. "Az autó vezetője, egy 49 éves, Haddenhamből származó nő a helyszínen maradt, és segít a nyomozásban."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)