Berta Sándor

David Bowie az internet úttörője is volt

Az elhunyt énekes már az 1990-es években tisztában volt azzal, hogy a világháló kiemelkedő lehetőségeket kínál.

David Bowie elkötelezett volt az internet mellett és hitt abban, hogy valami nagyszerű dolog. Úgy vélte, hogy a világháló kiváló lehetőséget kínál a rajongókkal való kapcsolattartásra. "Amennyiben újra 19 éves lennék, akkor elfelejteném a zenét és az internetre váltanék" - jelentette ki a művész egyik 1990-es években adott egyik interjújában. Úgy gondolta, hogy a világháló egy valódi forradalmat indított el.

Bowie 1996-ban a Telling Lies című dalát kizárólag online jelentette meg és 300 000 fizetős letöltést regisztrált. Saját honlapja volt és interaktív CD-ROM-okkal kísérletezett. Az 1997-es bostoni fellépése eleve online közvetítésnek lett megszervezve. Akkoriban a rendelkezésre álló sávszélességek nagyon szűkösek voltak, így a nézőszám érthetően elmaradt a várakozástól. Ebben az időszakban egyébként Bowie olyan webes és interaktív úttörőkkel dolgozott együtt, mint Robert Goodale és Ron Roy.


1994-ben készült ez a fotó

1998 nyarán saját webes szolgáltatást indított: az Ultrastar nevű cégén keresztül minden felhasználónak hozzáférést adott a zenei szolgáltatásokhoz, például a Rolling Stone Networkhöz, amely élő koncertstreameket sugárzott. Az internetezők 5 megabájt tárhelyet is kaptak, így létrehozhatták a saját oldalukat. Voltak fórumok is és a rajongóknak lehetőségük nyílt arra, hogy élőben chateljenek az énekessel. A BowieNet az első zenei közösségi portál volt, megelőzve a MySpace-t. A felhasználóknak ugyanakkor legalább ISDN-kapcsolattal kellett rendelkezniük, mert különben számos tartalmat nem érhettek el.

Bowie az online szolgáltatását nem pusztán marketingeszköznek gondolta, hanem sokkal előrébb tekintett. Számára nagyon fontos volt, hogy kommunikálhasson a rajongóival és erre az internet kiváló új lehetőségeket kínált. A 2000-es évek elején tovább kísérletezett az online világban. Együttműködött a Quantic Dream nevű francia játékfejlesztő céggel és egy játékhoz írt zenét. 2000 januárjában elindította a BowieBanc nevű online bankot.

A BBC nem véletlenül írta Bowie kapcsán, hogy az internet úttörője volt. Nem csupán a zenében alkotott maradandót és tudott állandóan megújulni, de nyitottan állt az emberekhez és az internethez már akkor is, amikor még csak modemes kapcsolatok voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #2
    1994-ben írtam az utolsó programjaimat 8 bites gépre :)

    persze azokon kívül amiket most írok nosztalgiázásból :)
  • dzsagon #1
    Én is az voltam már 96-ban. De csak úgy mint Bowie-nál akkoriban ezekre a szolgáltatásokra még nem volt elég nagy igény.