SG.hu

Meghalt Gordon Moore, az Intel társalapítója és a Moore-törvény megalkotója

Több évtizeden át érvényes volt tapasztalati megfigyelése az integrált áramkörök összetettségének megduplázódásáról.

94 éves korában elhunyt Gordon Moore - olvasható a vállalat sajtóközleményében. Békésen, családja körében halt meg hawaii otthonában. 1954-ben doktorált kémiából, 1956-ig a Johns Hopkins Egyetemen végzett posztdoktori kutatásokat. Tagja volt annak a nyolc embernek, akik megalapították a Fairchild Semiconductor-t, amely számos más Szilícium-völgyi vállalat - köztük az AMD - inkubátorává vált. Moore és Robert Noyce, a nyolcak egyike 1968-ban alapította meg az eredetileg Integrated Electronics néven működő Intelt. Moore végül 1979-ben lett a vállalat elnök-vezérigazgatója, és nyolc évig töltötte be a vezérigazgatói tisztséget.

Moore neve a nagyközönségnek leginkább a "Moore-törvény" miatt lehet ismerős: 1965-ös előrejelzése szerint a processzorok tranzisztorainak száma évente nagyjából megduplázódik. (Egy évtizeddel később a becslését úgy módosította, hogy kétévente megduplázódik.) Bár ez már nem igaz, az elképzelés meglepően sokáig megállta a helyét. Ez a "törvény" arra ösztönözte az Intelt és más chipgyártókat, hogy agresszívan finanszírozzák a kutatást és fejlesztést, hogy biztosítsák a cél elérését. 1971-ben az Intel első kereskedelmi forgalomba kerülő mikroprocesszora 2250 tranzisztort tartalmazott. 2005-re, 40 évvel az eredeti jóslata után, miszerint a tranzisztorok száma chipenként exponenciálisan fog növekedni, 1,7 milliárd szilícium tranzisztor került egy Intel chipre. Az idén januárban megjelent Apple M2 Max chip 67 milliárd tranzisztort tartalmaz.


Egy 2008-as interjúban Moore így nyilatkozott: "Én csak azt az üzenetet próbáltam átadni, hogy azáltal, hogy egyre több mindent helyezünk egy chipre, az összes elektronikai eszközt olcsóbbá fogjuk tenni". 2015-ben, amikor a 'törvényről' kérdezték, azt válaszolta, hogy "ha egyszer már tettem egy sikeres jóslatot, kerülöm, hogy még egyet tegyek". Moore legutóbbi törekvései emberbaráti célúak voltak, mivel feleségével együtt "a környezetvédelemmel, a tudományos kutatással, a felsőoktatással és a San Francisco-öböl térségével kapcsolatos problémákon" dolgozott - olvasható az alapítvány oldalán található alapítói nyilatkozatban. Tavaly az Intel róla nevezte el új oregoni létesítményét: "Gordon Moore Park" néven 2022. április 11-én volt az ünnepélyes megnyitó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!