SG.hu

Oroszország több mint félmilliárd dollárt költ az internetes cenzúra megerősítésére

Saját fejlesztésű eszközökkel zárják el állampolgáraikat a globális interneten terjedő métely elől.

Oroszország digitális fejlesztési minisztériuma közel 60 milliárd rubelt (660 millió dollár) tervez elkülöníteni a következő öt évben a webes forgalom cenzúrázására használt rendszer javítására. A TSPU nevű rendszer a Censored Planet, egy a globális online cenzúrát nyomon követő projekt kutatói szerint saját fejlesztésű forgalomirányítási eszközökből áll, amelyeket a Roszkomnadzor állami kommunikációs szabályozó hatóság fejleszt, terjeszt és ellenőriz. A „Kiberbiztonsági infrastruktúra” című dokumentumról először a Forbes Russia számolt be.

A dokumentum szerint 2025 és 2030 között nagyjából 660 millió dollárt különítenek el az orosz szövetségi költségvetésből a TSPU számára új berendezések és szoftverek beszerzésére, valamint „képességeinek bővítésére új módszerek kifejlesztésével és a meglévők frissítésével”. A TSPU - a Technical Measures to Combat Threats (a fenyegetések elleni műszaki intézkedések) rövidítése - korszerűsítésére irányuló javaslat a Roszkomnadzor évek óta tartó erőfeszítéseinek része, hogy ellenőrzést gyakoroljon az oroszok online olvasott és látott információi felett.

A kezdeményezés terjedelme azt jelzi, hogy Moszkva egyre nagyobb hangsúlyt fektet internetes cenzúra-struktúrájának korszerűsítésére a szabad véleménynyilvánítás visszaszorítása közepette, amelyet Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója ösztönzött. A szigorítás részeként Moszkva most a virtuális magánhálózatokat, vagyis a VPN-eket veszi célba, amelyeket oroszok tízmilliói használnak a kormányzati weboldalak blokkolásának megkerülésére. Sztanyiszlav Shakirov, a Roskomsvoboda digitális jogvédő csoport munkatársa szerint a meglévő online cenzori erőfeszítések már „elég hatékonyak” a VPN-ek blokkolásában, de a megnövelt finanszírozás valószínűleg erősíti a TSPU képességeit. "Ez nem jelenti azt, hogy nem lesz mód arra, hogy megkerüljük ezeket a blokkolásokat, de természetesen megnehezíti a dolgunkat” - mondta.

A TSPU működéséről keveset tudni. A hardver és szoftver kombinációjából álló rendszert egy 2019-es törvény alapján hozták létre, amely előírja az orosz internetszolgáltatók számára, hogy a kormány által biztosított berendezéseket telepítsenek a kommunikációs hálózatokba, hogy biztosítsák az internet „stabilitását, biztonságát és integritását”. A Censored Planet kutatása szerint 2022 végétől több mint 6000 ilyen eszközt telepítettek az orosz hálózatokban. Andrej Lipov, a Roszkomnadzor vezetője tavaly az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy „az összes” oroszországi hálózatot felszerelték TSPU-val, számadatok említése nélkül.

A TSPU-ra szánt 660 millió dollár szövetségi pénz jelentős. A Roszkomnadzor teljes 2023-as költségvetése 32,15 milliárd rubel (354 millió dollár). A TSPU-javaslat egy nagyobb, a digitális átalakulással és az adatgazdasággal kapcsolatos kormányzati projekt része, amelyet Dmitrij Grigorenko miniszterelnök-helyettes jelentett be a múlt héten egy távol-keleti oroszországi gazdasági fórumon. A dokumentum szerint a korszerűsítési erőfeszítések célja a TSPU sávszélességi sebességének javítása és "a VPN-blokkoló megkerülési eszközökhöz való hozzáférés korlátozásának hatékonysági szintjének 96%-ra történő növelése”.

Oroszország feketelistákra helyezte az ellenzéki média weboldalait, és több külföldi közösségi médiaplatformot is betiltott egy olyan fellépés keretében, amelyet a Nyugat által az ukrajnai háború miatt kirobbantott információs háború részének tekint. A VPN-ek lehetővé teszik az oroszok számára a független médiához való hozzáférést. Moszkva ugyan nem tiltotta be őket teljesen, de több száz VPN-t blokkolt, és törvényt fogadott el a reklámozásuk betiltásáról, ami a VPN-ek kormányzati korlátozások elleni megerősítésén dolgozó szabadúszó programozók iparát hívta életre. Mazay Banzaev, a népszerű ingyenes Amnezia VPN szolgáltatás üzemeltetője szerint az ilyen eszközöket készítő programozókat nem valószínű, hogy elriasztja a TSPU infrastruktúrájának megerősítése. "Ebben a macska-egér játékban - blokkolás és a blokkolás megkerülése - nagyon fontos a finanszírozás, de még fontosabb a fejlesztők és a felhasználók motivációja, hogy hozzáférjenek a szabad internethez” - mondta Banzaev.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #3
    Tele van a net azzal, hogy mennyire szar most Kaliforniában, hogy esik szét az USA és mennyire idióták a woke ballibek. Bezzeg Moszkva milyen tiszta és rendezett...

    ezt minek elzárni?
  • duke #2
    Hamarosan nalunk is bevezetik hogy itteni haboruparti ellenzeket megfekezek.
  • CommieSlayer #1
    Ugyan! Csak fellépnek a gyűlöletbeszéd meg az álhírek ellen az orosz lakosság érdekében.
    "Felelősségre vonhatók a technológiai vezetők a platformjaikon történtekért?"
    Az orosz vezetés szerint igen. Éljen a cenzúra!