SG.hu

Megfelezi kínai gyártókapacitását a HP

A számítógépgyártó geopolitikai problémákra számít, csökkenteni akarja az ott jelentkező kockázatokat. A cég ellátási láncért felelős vezetője, Ernest Nicolas az agilitást hangsúlyozza a PC-gyártás máshová történő áthelyezéséről szóló bejelentés kapcsán.

A Nikkei japán lap arról számolt be, hogy a HP fogyasztói üzletágat a személyi számítógép gyártás több mint felét máshova helyezi Kínából, mert aggódnak a Tajvan körüli geopolitikai kockázatok miatt. A lap szerint a társaság egy tervezési központot hoz létre Szingapúrban, amely a tajvani létesítményeinek tartalékául szolgál. A vállalat jelenleg a PC-k nagy részét Kínában gyártja, és most tárgyalásokat folytat a beszállítókkal a lépésről, hogy két-három éven belül elérhesse a célját. A vállalat még azt a belső célt is kitűzte, hogy noteszgépeinek akár 70%-át is Kínán kívül gyártja. Az egyes beszállítók szerint az átállás mértéke változó, és az általuk gyártott alkatrész összetettségétől függ.

A költözés egyik fő célpontja Thaiföld, legalább öt HP-beszállító épít új gyártóüzemet vagy raktárközpontot az országban, kettő pedig az év eleje óta a HP kérésére növeli ottani kapacitását. "A HP nagyon siet egy thaiföldi termelési központ felépítésével" - mondta az egyik vezetői szintű forrás. "Vannak más délkelet-ázsiai üzemeink is, hogy támogassuk az ügyfelet, de azt mondták, hogy ez nem elég hatékony, ezért most egy új gyárat építünk Thaiföldön a kérésnek megfelelően". Egy másik alkatrész- és részegység-beszállító vezetője üdvözölte a lépést. "Aggódtunk, hogy nem lesz elég megrendelésünk a thaiföldi létesítményünk teljes kihasználásához, de az év eleje óta egyre több kérést kapunk a HP-tól, hogy helyben gyártsunk alkatrészeket. A thaiföldi üzletünk mostanában meglehetősen forgalmas."

A HP Szingapúrban mérnököket és menedzsereket is felvesz, hogy tartalék csapatot hozzon létre a zászlóshajónak számító tajvani tervezőközpont mellé, ahol az új termékeket fejlesztik. "A HP mintegy kétszáz további mérnöki munkatársat és szakembert vesz fel, köztük elektromos és gépészmérnököket és ellátási lánc szakértőket, hogy Szingapúrból alternatív tervezési központot alakítson ki. A lépés egy kockázatcsökkentő intézkedés, hogy elkerüljenek minden olyan radikális forgatókönyvet, amely egy esetleges Tajvan és Kína közötti konfliktus esetén előfordulhatna."


A HP kénytelen volt reagálni a hírre, és Ernest Nicolas ellátási láncért felelős vezető aláírásával közzétették a témával kapcsolatos álláspontjukat. A bejegyzés címe "Az ellátási láncok átalakítása és optimalizálása", és ebben Nicolas megerősíti, hogy a geopolitikai kockázatot a HP is figyelembe veszi - ahogy az minden multinacionális szervezet esetében helyénvaló. "A HP továbbra is arra koncentrál, hogy ügyfeleink igényeit rugalmasan és megbízhatóan elégítsük ki, és ehhez mozgékonyaknak kell maradnunk" - írta, hozzátéve, hogy a thaiföldi és mexikói gyártóüzemek közelmúltbeli bővítése, valamint az indiai termelés bővítése "lehetővé tette számunkra, hogy pontosan ezt tegyük". Az erőfeszítések azt is lehetővé tették, hogy "jobb ügyfélélményt nyújtsunk, és jelentősen csökkentsük a jövőbeli természeti vagy geopolitikai kihívások kockázatát".

Leszögezi, hogy a PC-gyártó még mindig szereti Kínát. "A kínai csapatunk az egyik legfontosabb gyártási, mérnöki és innovációs központunk, és ezután is az lesz" - írta. "A fejlett infrastruktúra és a gyártási lánc lehetővé teszi, hogy ez legyen az a szabvány, amelynek elérésére globális hálózatunk törekszik." Nicolas a HP gyártási hálózatát úgy is jellemezte, hogy az "földrajzilag közelebb kerül az ügyfeleinkhez, és így megfelel a világszerte egyre növekvő ügyféligényeknek, és lehetővé teszi a több telephelyen, több régióban és több forrásból történő gyártást". Úgy véli, hogy "a jövő nem csak a hatékonyság vagy a fenntarthatóság fokozásáról szól - hanem arról is, hogy továbbra is mozgékonyak maradunk, és globális hálózatunkban hasznosítjuk az innovációt, hogy ügyfeleinket elszigeteljük bármilyen kihívástól, ami az utunkba kerülhet".

A HP 2023-ban mintegy 52 millió PC-t szállított le, az IDC kutatócég adatai szerint a Lenovo után a második helyen áll. A beszállítói lánc átalakítása nagy változást jelent az évtizedek óta a kínai gyártás erős támogatójaként képviselt álláspontjához képest. A vállalat és beszállítói kiterjedt hálózatot építettek ki az országban, és végül a belföldi Csungking városát a világ vezető PC-exportálójává tették., de az évek óta tartó amerikai-kínai feszültségek, valamint a COVID okozta zavarok számos nagy amerikai technológiai vállalatot arra késztettek, hogy felgyorsítsák ellátási láncuk diverzifikálását.

A Dell, az Apple, a Microsoft és mások már áthelyezték PC-gyártásuk egy részét Délkelet-Ázsiába, és több marketingforrást különítettek el a helyi értékesítés felpörgetésére. A HP több vezetője idén a belső megbeszéléseken a Délkelet-Ázsiában és a Közel-Keleten megjelenő üzleti lehetőségeket hangsúlyozta, miközben felhívták a figyelmet a kínai termelés központban tartásának geopolitikai kockázataira. "Az ellátási láncot érintő ellenőrzéseink alapján úgy látjuk, hogy a HP és a Dell nagyon komolyabban veszi a kínai diverzifikációs terveket" - mondta Jeff Lin, az Omdia PC-iparra szakosodott technológiai elemzője. "A kockázatcsökkentés gondolata nagyon fontossá vált az ellátási lánc stratégiájukban a jövőre nézve."

Chiu Shih-fang, a Tajvani Gazdasági Kutatóintézet ellátási lánc elemzője szerint a technológiai iparágat idén ismét emlékeztették az ellátási lánc rugalmasságának fontosságára. Úgy véli, az MI-képes PC-k Kínában történő összeszerelése bizonytalanná válhat, ha Washington úgy dönt, hogy tovább szigorítja a nagy teljesítményű chipek exportellenőrzését. Az Intelnek például már most megtiltották, hogy az MI PC-khez szánt Core Ultra 9 chipjét eladja a Huawei-nek. "Minden PC-gyártó az MI PC-kben reménykedik, mint a piacot élénkítő újdonság, ugyanakkor az MI az amerikai-kínai feszültségek csataterét is jelenti. Bölcs dolog felgyorsítani a PC-gyártás áthelyezését, hogy csökkentsük az exportellenőrzés hirtelen eszkalálódásának kockázatát" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Eloszor is a kornyezo allamok tul kozel vannak egy haboru eseten. Masodszor ha a HP uzeme mashova is kerul, de a beszallitok es a nyersanyagaik meg Kinaban vagy azzal hataros allamokban maradnak. Ertheto amit csinalnak, de fuggetlen nyersanyagforrasok es beszallitok nelkul ez igy keves lesz.

    ps: Egy idoben a HP es az Apple gepek ugyanazokon a gyartosoron keszultek. Erdemes megnezni, hogy az Apple mit csinal. Ok voltak az elsok a 90-es evek elejen, akik Kinaba vittek a gyartast, ok voltak az elsok akik uj ellatasi lancok utan neztek. Amit ok csinalnak, elobb utobb azt fogja kovetni minden mas nyugati ceg ami meg akar maradni.
  • end3 #1
    Minden lépéssel csak a saját hasznuk, és ezzel maguk alatt vágják a fát. - Csak gratulálni lehet a szankciós politikához! A végén meg a úgynevezett Délkelet-Ázsiai "kihelyezés" is kínai hasznot fog termelni. (Mert közelebb vannak Kínához, mint a nyugat, és csak nekik lesz lehetőségük, - így vagy úgy, - a kínai gazdaság kiterjesztésére..)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2024.08.12. 12:40:27