SG.hu

Bűvészmutatványra készül a Yandex, orosz keresőóriásból európai MI-startuppá alakulnak át

A Yandex hamvaiból létrejön a Nebius, egy „startup”, amely az európai MI számítási piac vezetője akar lenni. Arkagyij Volozh szerint „új” cége olyan, mint egy startup, bár „szokatlanul nagy”.

Mikor nem startup a startup? Például amikor egy 1300 alkalmazottat foglalkoztató, 2,5 milliárd dolláros tőkével rendelkező részvénytársaságról van szó. Ha ez nem váltott ki mosolyt, az azért van, mert ez nem vicc - ez a valóság a Nebius esetében, a Yandex hamvaiból felemelkedett mesterséges intelligencia-infrastruktúrával foglalkozó vállalatnál, amely egykor az „oroszországi Google”-ként emlegetett, több milliárd dolláros óriásvállalat volt. „Olyanok vagyunk, mint egy startup, mert „indulóban vagyunk”, habár kissé szokatlanul nagyok” - mondta Arkagyij Volozh, a Yandex társalapítója és korábbi vezérigazgatója. "De amit megpróbálunk felépíteni, az valójában még több erőforrást, több embert és sokkal több tőkét igényel”.

Volozh 2022-ben kényszerült távozni a Yandexből, miután az Európai Unió szankciós listára tette őt az Oroszország Ukrajna elleni inváziója után. Az EU idén márciusban törölte Volozhot a listáról, megnyitva az utat a Yandex következő inkarnációjának vezérigazgatójaként való visszatérése előtt, amelynek csapata és adatközpontjai teljes egészében Oroszországon kívül helyezkednek el.


A Yandex néven ismert entitás mindig is kissé zavaros volt. Amikor a „Yandex”-ről beszélünk, a legtöbben a Yandex LLC-re gondolnak, az 1997-ben alapított orosz vállalatra, amely a kereséstől kezdve az e-kereskedelmi és hirdetési termékeken át a térképekig, a közlekedésig és még sok minden mást is kifejlesztett. Míg azonban a Yandex fő célközönsége Oroszországban és néhány szomszédos piacon volt, az anyavállalat egy holland holdingszervezet, a Yandex N.V. volt, amely 2011-ben a Nasdaq-on, majd három évvel később a moszkvai tőzsdén is parkettre lépett.

A Yandex N.V. részvénytársaságként viszonylag jól teljesített, és 2021 végén elérte a 31 milliárd dolláros piaci csúcsot. Mindez azonban az orosz-ukrán konfliktussal megváltozott, a Nasdaq a szankciók miatt leállította a kereskedést. Bár a Nasdaq kezdetben azt közölte, hogy a Yandexet teljesen kivezetik a tőzsdéről - több más orosz kötődésű céggel együtt -, a Yandex fellebbezett, és a Nasdaq beleegyezett, hogy fenntartja a cég tőzsdei jegyzését, de továbbra is szünetelteti a kereskedést, amíg a holland vállalat végigjárja az összes orosz kapcsolat megszakításának fáradságos folyamatát.

Ez a folyamat februárban lépett a végső szakaszába, amikor a Yandex N.V. nyilvánosságra hozta kilépési stratégiáját. A teljes oroszországi vagyonát - amely egyben az üzleti tevékenységének oroszlánrészét is jelentette - 5,4 milliárd dolláros értéken eladta egy orosz konzorciumnak, amely 2,5 milliárd dollárt készpénzben, a fennmaradó összeget pedig saját részvényekben fizetné ki. A tranzakció a Yandex akkori piaci kapitalizációjának felét tette ki. Az ok? Az orosz kormány által bevezetett szabály, amely legalább 50%-os kötelező árengedményt követel meg minden olyan elidegenítés esetén, amelyben olyan anyavállalatok vesznek részt, amelyek Oroszország által "barátságtalannak” tekintett országokban székhellyel rendelkeznek. Hollandia, mint az Oroszországgal szemben szankciókat bevezető uniós szervezet oszlopos tagja minden bizonnyal ebbe a kategóriába tartozik.

Ennek ellenére a tranzakciót a héten lezárták, és a Yandex N.V. gyorsan elhatárolódott múltjának minden maradványától - a legnyilvánvalóbb ilyen a neve. A részvényesek jóváhagyásától függően a Yandex N.V. átveszi az egyik kevés megmaradt eszközének, a tavaly létrehozott Nebius AI nevű MI felhőplatformnak a nevét. A Nebius egy olyan piacért száll versenybe, amely magában foglalja az összes amerikai "big tech" céget, de fő versenytársai vitathatatlanul a „GPU-t szolgáltatásként” értékesítő startupok hada, amelyek a mesterséges intelligencia számítási igénye nyomán alakultak ki. Ezek közé tartozik például az amerikai CoreWeave, egy 19 milliárd dolláros vállalkozás, amely a kriptopénz-bányászatból indult, és amely jelenleg saját infrastruktúráját terjeszti ki Európában. Legalább egy európai alternatíva is létezik a Flex AI formájában, egy francia startup, amely nemrégiben 30 millió dolláros finanszírozással robbantott, hogy GPU-számítási kapacitást adjon bérbe MI-vállalatoknak.

A Nebius azonban egyedülálló helyzetben van. Technikailag nem startup, de alig néhány eszközzel kell újrakezdenie, amiknek léte valójában a puszta véletlen műve: a konfliktus két évvel ezelőtti kirobbanásakor ezek voltak orosz területen kívül. Ide tartozik egy texasi székhelyű, Avride nevű autonóm járművekkel foglalkozó vállalat; egy Toloka AI nevű generatív MI és LLM vállalat; a TripleTen nevű edtech platform; és - ami az új irány szempontjából a legjelentősebb - egy Nebius AI nevű finn adatközpont és MI felhőplatform. Ennek megfelelően a vállalat most teljes körű MI-infrastruktúrával foglalkozó vállalatként pozícionálja magát, és a GPU-k nagyméretű hálózatának kiépítését tervezi azon az úton, hogy Európa vezető szereplőjévé váljon. Ezt a finnországi adatközpontja és az Nvidia-val már jó ideje fennálló partnersége teszi lehetővé.


Arkady Volozh

„Kevesebb mint egy éve indítottuk el a Nebius-t, és mostanra már több ezer GPU-nk van” - mondta Volozh. „Nagyszerű felhőpartnerünk van az Nvidia személyében, ők már régóta ismernek minket, mivel az egyik legnagyobb európai ügyfelük voltunk - szóval igazából ugyanazok az emberek beszélnek ugyanazokkal az emberekkel. Ismernek minket, és tudják, mire vagyunk képesek. Szerencsére a Yandex egyik adatközpontja Oroszországon kívül épült, ezt örököltük meg, most gyorsan növeljük a kapacitását.” Volozh elmondása szerint a Nebius a jelenleg tulajdonában lévő finnországi létesítmény kapacitásának megháromszorozását tervezi, a tervek szerint közel 100 megawattra növelve azt. Mindemellett az elkövetkező években további adatközpontok kiépítését is el kívánja kezdeni Európa-szerte.

„Mi gyártjuk a teljes stacket - adatközpontok, alaplapok, szerverek, rackek, csatlakoztathatóság - minden a miénk” - mondta Volozh. „Jelenleg több országban tárgyalásokat folytatunk több zöldmezős adatközpontról, amelyeket hamarosan aláírunk. De ez időbe telik. És még azelőtt a co-location létesítményekben fogunk bérelni.” Volozh megerősítette, hogy a vállalat most, hogy az oroszországi eszközeitől elszakadt, vissza kívánja nyerni teljes mértékben függetlenített nyilvános státuszát, és ennek érdekében aktívan együttműködik mind az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC), mind a Nasdaq-kal.

"Az infrastruktúra kiépítése a leginkább tőkeigényes dolog. Ki építi? A technológiai nagyágyúk, akiknek több milliárd dolláros bevételük és saját ökoszisztémájuk van. Ők pokolian sokat fektetnek be, és nem véletlenül. Mindenki első akar lenni.” - mondta Volozh. Tehát a Microsoft és Google mellett a "másodosztályú” piac olyan szereplői is mindent beleadnak, mint a CoreWeave, a Lambda és számos más cég, akik a GPU-király Nvidia-val való kapcsolatukat használják ki. De jelentős a tőkeigény, mert nem csak építésre van szükség, hanem egy teljes, összekapcsolt GPU-kból álló rendszer kifejlesztésére, amely képes kommunikálni és dinamikusan megosztani az adatokat és a munkaterhelést. Ezért látjuk, hogy a fiatalabb szereplők több hatalmas finanszírozási körben igényelnek pénzt.

A Nebius a maga részéről néhány milliárd dolláros tőkével indul, amely összeg viszonylag gyorsan kimerülhet, ha a meglévő részvényesek elfogadják a szunnyadó részvények visszavásárlására vonatkozó javaslatot. Volozh azonban úgy véli, hogy részvénytársaságként sokkal könnyebb - és olcsóbb - lesz a tőkebevonás. Ráadásul a Nebius erős pozícióban van, mivel jelenleg a technológia egyik legforróbb területén tevékenykedik. „Az MI infrastruktúra valószínűleg a legszexisebb dolog egy nagyon szexi piacon belül” - mondta Volozh. „Az MI nagyon érdekes - nagyon is valós, és nem hype, mint ahogy az internet sem volt hype 20-30 évvel ezelőtt. Az infrastruktúrával nagyon jó helyen vagyunk. Néhány milliárd dollárral kezdünk, és elég kapacitást építünk ki a skálázáshoz”.

Ráadásul részvénytársaságként a Nebius alternatív lehetőségként szolgálhat azok számára, akik úgy szeretnének beszállni a játékba, hogy nem kell a szokásos szereplőkre fogadniuk. "Nem ismerek más nyilvános vállalatot az MI-infrastruktúra területén a „big tech”-en kívül - ha befektető vagy, és érdekel ez a terület, mi nagyon ígéretesek vagyunk” - mondta Volozh. „Vehetsz Microsoft- vagy Google-részvényt, vagy veheted ezt a részvényt. Ezért is jó, ha nyilvánosak vagyunk”.

Bár a Nebius nincs egyedül a törekvéseivel, van valami, amivel a terület más fiatalabb szereplői nem rendelkeznek - ez pedig a számítási infrastruktúra méretarányos kiépítésének tapasztalata. Volozh szerint a vállalat 1300 alkalmazottja közül körülbelül 1000 mérnök, akik többnyire a régi Yandex üzletágból kerültek át. "Technológiailag ez az, amit az egész csapat az elmúlt 15-20 évben csinált” - mondta. „Hatalmas infrastruktúrát építettek ki globálisan, több száz megawattos adatközpontokkal. Most újra kell építenünk, és ezek a dolgok könnyebbek, ha másodszorra csináljuk.”

Amikor a Yandex N.V. egy vállalati holding volt, Amszterdam alig volt több egy postacímnél. Ma a holland főváros a vállalat legnagyobb központja, ahol mintegy 500 ember dolgozik, a fennmaradó létszám pedig különböző más helyszíneken oszlik meg, többek között Izraelben, az Egyesült Államokban (Austin, Texas) és Belgrádban. Amszterdam továbbra is az otthonuk marad, de a többi bázis az üzleti igényeknek megfelelően fejlődik. Ez a földrajzi eloszlás nagyrészt a véletlennek köszönhető, annak kombinációjának, hogy a leányvállalatok eredetileg hol voltak letelepedve, illetve hogy az utóbbi időben mely országok voltak hajlandóak befogadni a konfliktus elől menekülő munkavállalókat.

„Elég nagy kaland volt. Amikor '22 februárjában kitört a háború, sokan hagyták el Oroszországot” - mondta Volozh. „Nagyon sok család, és egy családot elköltöztetni bátor lépés, csak úgy eldobni mindent és elköltözni. De rájöttek, hogy nem akarják támogatni a háborút. Nem akarják, hogy az ő nevükben történjen. Amikor mindannyian elkezdtek elmenni, mi elkezdtünk segíteni nekik.” Izrael, volt az első ország, amely elkezdte befogadni a munkásait, hivatalosan maga Volozh is már egy évtizede ott tartózkodik. "Mivel Oroszország Izrael számára vízummentes ország, könnyű volt nekik turistaként beutazni, aztán elég gyorsan megkapták a munkavállalási engedélyeket is” - mondta Volozh. „Később egész Európa és konkrétan Hollandia felismerte, hogy mi folyik itt, és hivatalosan is meghívtak minket. Több száz munkavállalási engedélyt adtak ki, ezért kezdtek el az emberek Amszterdamba költözni, és szerintem ez egy nagy győzelem Hollandia számára. Ez egy nagy MI-vállalat, és jól fizetett, magas szinten képzett mérnökeink vannak. Mindenki rengeteg adót fog itt befizetni”.

Nehéz túlbecsülni a Nebius mai helyzetének eléréséhez szükséges erőfeszítéseket. Az biztos, hogy a cég már csak árnyéka korábbi önmagának, de hasonlóan azokhoz a vállalatokhoz, amelyek a kriptopénzről váltottak, hogy az MI aranylázban részesüljenek, a Nebius is átcsoportosítja a rendelkezésére álló erőforrásokat, hogy kielégítse a keresletet, amely nem mutatja a csökkenés jeleit. "Rengeteg munka volt ezeket az embereket áthelyezni, miközben ezzel párhuzamosan a vállalatot is szétválasztottuk” - mondta Volozh. „Most nagyon hasonlít egy startuphoz, mivel a nulláról kellett felépítenünk a vállalatot. Meg kellett bizonyosodnunk arról, hogy az összes technológia teljesen elkülönül - például biztosítani kellett, hogy ugyanaz a finn adatközpont ne továbbítson semmit vissza Oroszországba. Most az üzlet megköttetett, a pénz a bankban van, a vállalat különvált. Az emberek pedig itt vannak.”

Volozh a maga részéről technikailag Tel-Avivban székel, bár hozzáteszi, hogy a valóságban „egy repülőgépen él”, és megosztja idejét a különböző csomópontok között, ahová a munkája viszi. De továbbra is bizakodó az új vállalkozása kilátásaival kapcsolatban. "Soha nem voltam még ennyire izgatott a jövő miatt” - mondta. „Nem a Yandex volt az első cégem, de még a Yandexnél is szinte minden évben új üzleti egységeket indítottunk. A Yandex sokkal több lett, mint egy keresőcég, és most itt van még egy cég, amit be kell indítani”.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!