Berta Sándor

Kivezetik a Yandex részvényeit a Nasdaq-ról

Csak idő kérdése volt, hogy a legnagyobb orosz keresőt üzemeltető cég kiszoruljon az amerikai technológiai tőzsdéről.

A Nasdaq tájékoztatta a Yandexet és az Ozon orosz elektronikus kereskedelmi cégeket, hogy részvényeiket kivezetik a tőzsdéről. Erre több mint egy évvel azután került sor, hogy felfüggesztették a kereskedést a papírjaikkal. A Nasdaq néhány nappal azután függesztette fel több orosz társaság értékpapírjaival való kereskedést, hogy Moszkva 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát.

A Yandex és az Ozon most jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen. Ennek hátterében az áll, hogy egyik vállalatot sem érintették a nyugati szankciók, bár a Yandex felső vezetésének egy részét igen. A munkavállalói toborzással foglalkozó Headhunter és a fizetési szolgáltató Qiwi szintén értesítést kapott a Nasdaqról való várható törléséről - ezt a két cég elismerte. "A Nasdaq értesítése nem érinti a vállalat működését, szolgáltatásait, a pénzügyi helyzetét vagy a más partnerekkel szembeni pénzügyi kötelezettségek teljesítésének a képességét" - állt a Yandex közleményében.

Az "orosz Google" sokáig küzdott azért, hogy egyensúlyba hozza a hazai nyomást és a nyugati befektetők érdekeit, ezért tavaly augusztusban több részlegét is eladta az állami irányítású rivális VK-nak. Ennek köszönhetően a társaság teljesen kivonult a médiából, s más technológiákra és szolgáltatásokra összpontosított. A Yandex holland bejegyzett holdingtársasága ezt követően bejelentette, hogy a Yandex-csoport többsége - beleértve a fő bevételt termelő üzletágait is - tulajdonjogának és irányítási jogának megvásárlását tervezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!