Berta Sándor

Európai parlamenti képviselők szankcio­nálnák a Yandexet

Nem vár könnyű időszak az orosz keresőcégre.

A Yandexszel kapcsolatban egy héttel ezelőtt vált ismertté, hogy komoly bajban van, miután az elmúlt 6 hónapban elveszítette az értéke 75 százalékát. A megváltozott helyzet miatt az Uber, a Grubhub és a DuckDuckGo egyaránt le akarja zárni a Yandexszel az együttműködést vagy már be is fejezte azt. Most a EURACTIV arról írt, hogy spanyol európai parlamenti képviselők csoportja Inma Rodríguez-Pinero vezetésével el akarja érni, hogy az Európai Bizottság szankciókkal sújtsa a legnagyobb orosz technológiai vállalatot. A balti államok ugyanezt a kérdést vetik fel az Európai Tanácsban.

A politikusok azzal érvelnek, hogy a Yandex együttműködik az orosz kormánnyal és utaltak a Royal United Services Institute (RUSI) által dokumentált esetre, amelyben Ivan Golunov orosz ellenzéki aktivistát a Yandex mobilitási alkalmazásától kapott adatok alapján állították elő, majd abszurd vádak alapján letartóztatták. Szintén a RUSI jelentése világított rá arra is, hogy az érintett alkalmazásnak köszönhetően a Kreml olyan információkhoz férhet hozzá, amelyek segítségével más országokban is követhet bizonyos személyeket vagy csoportokat. Ezek miatt számos európai uniós tagállam kormánya már visszavonta a szoftver engedélyét.

Peter Stano, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai szóvivője kijelentette, hogy nem kommentálják a hírt és az új szankciókkal kapcsolatos összes döntést az Európai Tanácsban a tagországok konszenzus alapján hoznak meg. Az észt kabinetet február 28-án felszólította Pärtel-Peeter Pere, a tallinni városi tanács tagja, hogy tiltsa be a Yandex taxiszolgáltatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • banhegyi #1
    Rendszeresek készítek weboldalakat, de amikor ennek a cégnek a nevét látom egy-egy alkalmazásnál, akkor mindig lemondok róla.