Berta Sándor

Olasz techcég felvásárlását vétózta meg az olasz kormány

Az orosz Yandex egy holland cégen keresztül meg akart venni egy drónok fejlesztésével foglalkozó olasz vállalatot.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök megvétózta azt az üzletet, amelynek keretében a hollandiai székhelyű Nebius vette volna meg a Tecnologia Intelligente (TI) nevű vállalatot, amelyet Marco Carrai olasz üzletember hozott létre. A cég mesterséges intelligenciához kapcsolódó termékekkel, robotikával, valamint drónok tervezésével és fejlesztésével foglalkozik. Carrai közel áll Matteo Renzi volt olasz miniszterelnökhöz. Ez a döntés volt az első alkalom, hogy Meloni kormánya az úgynevezett aranyrészvény rendeletét alkalmazta a nemkívánatos ajánlatok megakadályozására olyan stratégiai fontosságúnak ítélt iparágakban, mint a bankszektor, az energia, a távközlés és az egészségügy. A vétóról az olasz kabinet március 16-i ülésén döntöttek - derült ki a parlamentnek megküldött és az olasz szenátus honlapján nyilvánosságra hozott dokumentumból.

Két névtelenséget kérő kormányzati tisztviselő a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az olasz kormányt azért aggasztotta a tranzakció, mert a Nebius tevékenységét a Yandex orosz konszern finanszírozza. A Yandex Hollandiában bejegyzett holdingcége tavaly november végén bejelentette, hogy a társaság átszervezését tervezi és eladja a csoport nagy részének tulajdonjogát és ellenőrzését, beleértve a fő bevételtermelő üzletágakat (keresőmotor, hirdetési részleg stb.), míg egyes ajánlatok, köztük a felhőszolgáltatás nemzetközi részlegeit pedig Oroszországon kívül fejleszti. Egy harmadik, szintén névtelenséget kérő forrás azt mondta, hogy az átszervezés után a Nebius az új nemzetközi vállalat része lesz. A Yandex közölte, hogy a Nebius a hollandiai holdingcéghez tartozik, de további kommentárokat nem akart a hírhez hozzáfűzni.

"A Nebius egy olaszországi kutatás-fejlesztési központ építését tervezte, hogy vonzó legyen az oroszországi csúcstechnológiai tehetségek számára. A hollandiai holdingunk jelenleg az oroszországi üzletága értékesítésén dolgozik - sajnos ez nem egy gyors folyamat. De remélhetőleg, amikor ez befejeződik, visszatérhetünk ahhoz, hogy a vízumok helyett a technológiára összpontosítsunk" - emelte ki Danila Shtan, a Nebius egyik vezető fejlesztője.

Olaszországban az aranyrészvény azt jelenti, hogy a döntéshozók az érintett ügyleteket általában a nemzeti érdekek megőrzését célzó ajánlásokkal hagyják jóvá. E rendszer 2012-es bevezetése óta a helyi kormányzati hatóságok kilenc alkalommal akadályoztak meg külföldi felvásárlásokat az európai uniós tagállamban. Ezek közül hat esetben a vétók kínai ajánlatokat állítottak meg, míg Meloni elődje, Mario Draghi tavaly elutasította az orosz állami tulajdonú Roszatom társaság kísérletét a Faber Industrie hidrogénipari vállalat felvásárlására.

A következő kulcsfontosságú döntés, amelyet Meloni kormányának meg kell hoznia, a Lukoil tulajdonában lévő szicíliai finomító tervezett eladásával kapcsolatos, amelyet a ciprusi G.O.I. Energy magántőke-befektető cégnek kívánnak eladni. Egyes sajtóorgánumok azt feltételezik, hogy az Amerikai Egyesült Államok aggódik a priolói finomító eladása miatt, amely mindössze 50 kilométerre van a NATO egyik sigonellai bázisától. Válaszul a G.O.I. Energy a múlt hónapban közleményt adott ki, amelyben kifejtette, hogy sem a vállalkozásnak, sem a vezérigazgatójának, Michael Bobrovnak nincs semmilyen kapcsolata Oroszországgal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!