SG.hu

Versenyen keresték a legszebb MI-által generált nőt

Az első "Miss MI" versenyen három nem létező személyt díjaztak, és egyben megmutatták, hogy milyen irreális szépségideálokat kergetnek az emberek.

A Fanvue nevű influencer platform megtartott az első "Miss AI" szépségversenyt, amely amellett, hogy rangsorolta az MI által generált közösségi média influencereket, egyben remek reklámfogásként is funkcionált. A "győztes" egy fiktív marokkói Instagram-influencer, Kenza Layli lett, akinek több mint 200 000 követője van. A szépségverseny várható módon kritikákat váltott ki a nők részéről. "Még egy újabb lépcsőfok a nők mesterséges intelligenciával történő tárgyiasítása felé vezető úton" - mondta Dr. Sasha Luccioni, a Hugging Face MI kutatója. "Mint ezen a területen dolgozó nő, nem vagyok meglepve, de csalódott vagyok".

Az MI által generált Instagram influencerek nagyon megszaporodtak az olyan szabadon elérhető képszintézis eszközök megjelenésével, mint a Stable Diffusion. Ezek nagyon megkönnyítik fotók korlátlan mennyiségű generálását, és az olyan technikák pedig, mint a Dreambooth, lehetővé teszik az MI-modellek finomhangolását különböző beállításokba helyezve azt. A technológiát 2022-es megjelenése óta sok kritika éri, így nem meglepő, hogy a kritikusok szerint a "Miss AI" verseny szerencsétlen precedenst teremt és tárgyiasítja a nőket. "Egy olyan területen, ahol a nemek közötti sokszínűség ilyen égbekiáltóan hiányzik, nem meglepő, hogy odáig jutottak, hogy az MAI segítségével képeket generálnak arról, hogyan néznek ki az ideális nők" - mondta Luccioni.


A győztesnek 207 ezer követője van az Instagramon

Az úgynevezett "World AI Creator Awards" (WAICAS) részét képező versenyt azonban úgy tűnik, hogy eleve úgy tervezték, hogy még a negatív visszhang is reklámként szolgáljon egy olyan vállalat számára, amely mindenfajta online figyelmet pénzzé tesz. A sztori lényege ezért inkább az, hogy a mesterséges intelligencia által generált hamisítványok már annyira átjárják a kultúrát, hogy egy olyan csatorna, mint a CNN, látszólag úgy hivatkozik a hamis emberek mesterséges intelligenciával generált képeire, mintha azok emberek lennének. A CNN "Megkoronázták az első Miss AI-t - és ő egy marokkói életmód influencer" című cikkben Jacqui Palumbo divattal foglalkozó újságíró azt írja: "Ismerd meg Kenza Layli-t, egy marokkói életmód influencert, aki reméli, hogy "sokszínűséget és befogadást" hoz az MI alkotók világába. A közel 200 000 Instagram-követővel és további 45 000 TikTok-követővel rendelkező Layli teljes egészében MI-generált, a fotóitól kezdve a képaláírásain át a buzzword-ökkel teli köszönőbeszédéig".

Laylivel természetesen nem lehet találkozni - nem valódi. Layli Myriam Bessa, a Phoenix AI ügynökség alapítójának alkotása, aki 5000 dollárt kap készpénzben a díj mellé. A CNN ezután idézi Layli videós köszönőbeszédét, amely úgy néz ki, mintha egy valódi ember videója lenne, akinek az arcát mesterséges intelligencia generálta: "Elkötelezett vagyok a sokszínűség és a befogadás előmozdítása mellett, biztosítva, hogy mindenki helyet kapjon a technológiai fejlődés asztalánál". A beszédnek természetesen nincs sok értelme, mivel egy szoftver írta meg és mondta el.

A "Miss AI" verseny második helyezettje Lalina, aki Franciaországban készült, a harmadik pedig Olivia C, aki Portugáliában. A virtuális nők Instagram-oldalait végigpörgetve bikinis képek vannak egzotikus és művészi környezetben. A győztesekről egy négytagú zsűri döntött, akik közül ketten maguk is mesterséges intelligencia által generáltnak tűnnek. A versenyzőket három szempont alapján értékelték: szépség (ami magában foglalja a szépségversenyek szabványait, mint például a "tartás" és az olyan kérdésekre adott válaszokat, mint például "Ha lehetne egy álmod, hogy jobbá tedd a világot, mi lenne az?"), technológia (pontok az MI modell megvalósításáért és a vizuális részletek megjelenítésében való jártasságért) és társadalmi befolyás (a közösségi média követők száma és a rajongókkal való kapcsolat alapján).


A harmadik Olivia C, a második helyezett pedig Lalina Valina lett

A verseny szabályai némileg zavaró módon összemossák a fiktív karaktereket és alkotóikat. Dr. Margaret Mitchell mesterséges intelligencia etikai kutató, a Hugging Face munkatársa sem teljesen érti a mögöttes célt. "Ez arra volt hivatott, hogy ünnepelje az MI-munkásokat? Akkor a győztes miért egy MI által generált figura? Ezek alkotók vagy MI által generált emberek? Vagy csak Kenza MI-generált, és ő nyert, de a többiek nem? Mi folyik itt? A szépségverseny az MI által generált nőket helyezi előtérbe, de a WAICAS weboldala mintha inkább az alkotókat erősítené, vagyis az irreális szépségnormák újrateremtését."


Mitchell szerint az MI influencer trend felerősíti az emberi influencereknél meglévő problémákat: a képek szabad válogatásával és manipulálásával a valóság irreális képét mutatják be, ami egyes kutatók szerint negatívan hat az őket online követő lányokra és nőkre. "Beleborzongok, ha belegondolok milyen kárt okoz ez a lányok önképében" - mondta Mitchell. "Barbie elég problémát okozott, és azt még csak nem is úgy tervezték, hogy úgy nézzen ki, mint egy valódi személy. A nőiség irreális normáit jutalmazzák, és a nővé váló lányok a tükörben megnézve magukat azt látják, hogy mennyi mindenben nem felelnek meg. Mindennek eredménye a bőrápolási termékek eladásainak növekedése, az étkezési zavarok terjedése és a testdiszmorfia tömeges előfordulása a tizenévesek körében."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CrazyAchmed #6
    Szerintem abba, hogy honnan egészségtelen a testsúly, ne menjünk bele szerintem, nem tartozik ide (amúgy a girhesség is az). Főleg nem úgy, hogy az első kommentbe nem azt írtad, hogy túlsúlyos embereket nem kellene generálni, mert nagyobb a szívroham esélye. A te első kommented nettó trollkodás volt, amire azt kaptad válaszul, amit érdemeltél.
  • ZenMillitia #5
    Dagadt test ==> kronikus betegsegek eselye no, tonkremennek a terdizuletek, sokkal jobban izzadnak, szalonna boruk van, log a melluk, log a boruk, szivroham eselye nagyobb, rak eselye nagyobb. Ertem en neked,hogy a kopasz kemora jaro, logos boru zsirbufek tetszenek, akiknek zorog a csontjuk az elkopott izuletek miatt.
    Btw, az edzesen sok vekony futo sracot ismerek es csajt is, es egyikuk sem zorgott meg soha, meg az oltozoben sem. Valoszinuleg ezt anno valami dagadt irigy 3.14csa v pocs talalhatta ki. Es igen imadjuk a "zorgo" csinos EGESZSEGESEBB noket es pasikat akik csak az irigy zacskoban elo hajas emberek szerint zorognek. LOL.
  • tom_pika #4
    még szerencse, hogy valaki a zörgő csontvázakat is szereti
  • RJoco #3
    Mert ahhoz hülyék.
    Ez olyan, mint egy ilyen vacaknak tulajdonítani bármit is, amit kreált, aztán elkezdeni azon vitatkozni, hogy akkor most kié. Aki megadta a paramétereket vagy a programé ami létrehozta.
    Tiszta tébolyda, hogy ilyen hülye emberek vannak. Ráadásul vezető pozícióban.

    Amúgy mindjárt a bevezető képen az a hüvelykujj ott bal oldalt igencsak érdekesen áll. Ez még mindig nem megy tökéletesen a programnak.
  • Macropus Rufus #2
    tehát azt díjazták, hogy egy program milyen jó nőt tud generálni már létező nőkből... komoly. Lehet már én vagyok öreg, de nem látom ennek az értelmét. Miért nem a programozót díjazzák aki megalkotta azt a rutint ami a képet generálta?
  • ZenMillitia #1
    dagadt teheneket nem kene generalni. undoritoak.
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2024.07.16. 14:23:44