SG.hu

Az MI elvette a munkájukat, most azért fizetik őket, hogy emberi hangot adjanak az MI-nek

Ha aggódsz amiatt, hogy a mesterséges intelligencia milyen hatással lesz a munkádra, a szövegírók világa bepillantást enged a jövőbe. Számos iparágban a mesterséges intelligenciát olyan munkák elvégzésére használják, amelyek korábban kizárólag az emberi elme feladata volt.

Benjamin Miller író (nem ez az igazi neve, álnéven nyilatkozott a BBC-nek) 2023 elején még egy több, mint 60 íróból és szerkesztőből álló csapatot vezetett. Blogbejegyzéseket és cikkeket publikált egy olyan technológiai vállalat népszerűsítésére, amely az ingatlanoktól kezdve a használt autókig mindenféle dolgot csomagol és értékesít. "Igazán lebilincselő munka volt" - mondja Miller -, egy lehetőség, hogy kiélje az ember a kreativitását és együttműködjön szakértőkkel a legkülönbözőbb témákban. Egy nap azonban Miller menedzsere egy új projektről beszélt neki. "A mesterséges intelligenciát akarták használni a költségek csökkentésére" - mondja.

Egy hónappal később a vállalkozás bevezetett egy automatizált rendszert. Miller menedzsere egy online űrlapba beírta egy cikk címét, és egy mesterséges intelligenciamodell a cím alapján vázlatot generált, Miller pedig értesítést kapott a számítógépén. Ahelyett, hogy saját ötletekkel álltak volna elő, az írók a vázlatok alapján készítették el a cikkeket, Miller pedig a cikkek publikálása előtt elvégezte a végső szerkesztést. Millernek csak néhány hónapja volt az alkalmazkodásra, mielőtt hírt kapott az automatizálás második szintjéről. A továbbiakban a ChatGPT írta a cikkeket teljes egészében, és csapatának nagy részét kirúgták. A megmaradt néhány emberre még kevésbé kreatív feladat maradt: a ChatGPT alantas szövegének szerkesztése, hogy emberibb hangzású legyen.

2024-re a vállalat elbocsátotta Miller csapatának többi tagját, ő pedig egyedül maradt. "Hirtelen mindenki munkáját én végeztem" - mondja Miller. Minden nap megnyitotta az MI által írt dokumentumokat, hogy kijavítsa a robot hibáit, és elvégezze azt a munkát, ami korábban több tucat embert foglalkoztatott. "Többnyire csak arról volt szó, hogy megtisztítsuk a dolgokat, és az írás kevésbé hangozzon kínosnak, kivágva a furcsán formális vagy túlságosan lelkes nyelvezetet" - mondja Miller. "Ez nagyobb szerkesztési munka volt, mint amennyit emberi íróknál el kellett végeznem, de mindig pontosan ugyanazokat a szerkesztéseket kellett megcsinálnom. Az igazi probléma az volt, hogy ez nagyon ismétlődő és unalmas volt. Kezdett olyan érzésem lenni, mintha én lennék a robot."

Miller tapasztalatai egy szélesebb körű változást tükröznek. Számos iparágban a mesterséges intelligenciát olyan munkák elvégzésére használják, amelyek korábban kizárólag az emberi elme hatáskörébe tartoztak. Az MI gyakran olcsóbb, mint egy ember, de a korai alkalmazók hamar megtanulják, hogy nem mindig képes ugyanolyan szinten teljesíteni. Most az olyan embereket, mint Miller, arra kérik, hogy álljanak össze ugyanazokkal a robotokkal, amelyek ellopják a munkájukat, hogy az algoritmusoknak egy kis emberséget adjanak - egy rejtett hadsereg, amely az MI-t jobbnak tünteti fel, mint amilyen valójában. Ha az MI drámaian hatékonyabbá válik, ez csak átmeneti megoldás lesz. Ha nem, Miller története előképe lehet annak, ami más szakmákra is vár.

Az MI ellopja a munkát? Nehéz megmondani. Nyugtalanító válaszúthoz érkeztünk, ahol egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szuperintelligens robotok hamarosan kiváltják az emberek nagy részét, míg mások szerint a technológia talán meg sem közelíti ezt a pontot. Vannak olyanok is, akik azt állítják, hogy inkább az MI és az emberek együttműködésének jövője felé tartunk, mintsem a versengés felé. De sokkal kisebb léptékben egyes munkavállalók már most is aggasztó következményekkel szembesülnek.

Ha van valami, amire a generatív mesterséges intelligencia által működtetett nagy nyelvi modellek képesek, akkor az a szavak és bekezdések összefűzése, ami egyes írókat a frontvonalba helyez. A mesterséges intelligencia által vezérelt íróeszközöktől való félelem volt az egyik fő probléma, amely tavaly az Egyesült Államokban a forgatókönyvírók sztrájkjához vezetett. És más kreatív iparágak is hasonló aggodalmakkal néznek szembe a jövőjüket illetően, amikor olyan mesterséges intelligencia-eszközök érkeznek, amelyek képesek a semmiből képeket, hangot és videót generálni.

A hatás már most is érezhető a szövegírók körében - azoknál, akik marketinganyagokat és egyéb tartalmakat írnak a vállalkozások számára. A szövegírói szakma egyes szegleteiben a mesterséges intelligencia áldás. Hasznos eszköz lehet, amely felgyorsítja a munkát és fokozza a kreativitást. Más szövegírók - különösen a pályájuk elején állók - szerint azonban a mesterséges intelligencia megnehezíti az álláskeresést. De néhányan azt is észrevették, hogy egy új típusú munka van kialakulóban, amely sokkal kevesebbet fizet: a robotok silány írásainak javítása.

"Hozzáadjuk az emberi érintést, de ez gyakran mélyreható, fejlesztő szerkesztést igényel" - mondja Catrina Cowart, az amerikai Kentucky állambeli Lexingtonban élő szövegíró, aki már dolgozott MI-szövegek szerkesztésével. "A nyelvtan és a szóhasználat egyszerűen furcsán hangzik. Mindig ki kell vágni azokat a szóvirágokat, amelyek nem illenek a hétköznapi írásokba. Ráadásul az egészet ellenőrizni kell, mert a mesterséges intelligencia csak kitalál dolgokat. Ez hosszú ideig tart, mert nem csak nagy gondolatokról van szó. Az MI odahallucinál olyan komolytalan kis dolgokat a sorok áradatába, amiket soha nem vennél észre."

Cowart szerint az MI-humanizálás gyakran tovább tart, mint egy cikk megírása a semmiből, de a fizetés rosszabb. "Azokon az állásplatformokon, ahol ilyen munkát találsz, általában maximum 10 cent körül van egy szó. De ez akkor van, amikor írsz. Ez szerkesztői munkának számít, így általában csak egy-öt centet kapsz egy szóért" - mondja. "Ez fárasztó, borzalmas munka, és szinte semmit sem fizetnek érte" - mondja Cowart. Más iparágakban is van példa arra, hogy alacsonyabban fizetett emberek csendben működtetik a gépeket, az automatizált rendelési rendszerekben való segítségnyújtástól kezdve a mesterséges intelligencia látórendszerek betanításához használt képek felcímkézéséig.


A szövegírók világában egyesek számára az MI megjelenésének jó vagy rossz volta attól függ, hogy az emberek mennyire vannak előrehaladott állapotban a karrierjükben. Egyes írók szerint az eszközök beépítése a kreatív folyamatba még javíthat is a munkájukon. Az American Writers and Artists Institute (AWAI) - egy szabadúszó íróknak képzést és forrásokat kínáló szervezet - számos tanfolyamot tart tagjai számára a mesterséges intelligenciáról. Rebecca Matter, az AWAI elnöke szerint a mesterséges intelligenciát oktató tanfolyamok mostanra az intézet messze legnépszerűbb kínálatává váltak. "Ez egy hihetetlen eszköz" - mondja Matter. "A szövegíróknak nem az a kockázat, hogy az MI elveszi a munkájukat, hanem az, hogy alkalmazkodniuk kell. Ez kellemetlen lehet, de szerintem hatalmas lehetőség."

Matter szerint a legtöbb általa ismert szövegíró számára zökkenőmentes volt az átállás az MI világába. Sőt, a szövegírási folyamatnak olyannyira szerves részévé vált, hogy sok író már személyes "MI-irányelveket" is csatol a szakmai weboldalához, hogy elmagyarázza, hogyan használja a technológiát. Rebecca Dugas, egy kilencéves tapasztalattal rendelkező szövegíró szerint az MI "isten ajándéka", amely lehetővé teszi számára, hogy ugyanolyan minőségű munkát végezzen az idő töredéke alatt. "Akkor használom a mesterséges intelligenciát, amikor az ügyfeleimnek megfelel" - mondja. "Legyen szó ötletelésről, piackutatásról, bekezdések átdolgozásáról - amikor a fejemet a falba verem, egy hihetetlenül kreatív partner."

Dugas azonban megérti, hogy az ügyfeleknek fenntartásaik lehetnek a technológiával kapcsolatban. Saját MI-irányelvei kifejtik, hogy szívesen lemond a gép használatáról, de ekkor ügyfelei számíthatnak arra, hogy többet kell fizetniük. A többlet idő- és mentális energiaigény azt jelenti, hogy az MI-mentes projektjei magasabb árcédulával járnak. Ahogy az MI egyre jobb lesz, Dugas arra számít, hogy egyes vállalkozások a ChatGPT-hez és más eszközökhöz fordulnak majd írási igényeik kielégítésére, ahelyett, hogy embert alkalmaznának. "De azt hiszem, már most is eljutottunk arra a pontra, amikor a vállalatok felismerik, hogy ha nem értünk a szövegíráshoz, akkor nem tudjuk megítélni annak hatékonyságát, amit az MI produkál" - mondja. Dugas szerint ez azt jelenti, hogy mindig lesz jól fizető munka a tehetséges, befutott írók számára.

A karrierspektrum alsó határán lévő szövegírók azonban nem biztos, hogy ilyen szerencsések lesznek. Ma sokan ebben a pozícióban egy kifejezetten modern ellentmondásrendszer közepén találják magukat. A szövegírói munkák nagy része olyan webhelytulajdonosoktól származik, akik olyan cikkeket szeretnének, amelyek több forgalmat generálnak a Google-ból. A Google azonban az elmúlt évben több drámai bejelentést tett arról, hogy igyekszik eltávolítani a "nem hasznos" tartalmakat a keresési találatokból. Ez félelmeket keltett, hogy a technológiai óriás megbüntetheti azokat a weboldalakat, amelyek mesterséges intelligencia által generált tartalmakat tartalmaznak. A Google fenntartja, hogy az MI-írás rendben van, ha a tartalom jó minőségű, de ezek a nyilatkozatok nem oszlatták el az aggodalmakat. Ennek eredményeképpen a szövegírói világ egyes részein bevett gyakorlattá vált, hogy a szöveget mesterséges intelligencia-felismerő szoftvereken futtatják át. Az elmúlt évben több szövegíró is azt állítja, hogy MI-érzékelők hamis vádjai miatt vesztette el állását.

Cowart szerint számos olyan szabadúszó írói platform, amely MI-felismerő szoftverrel rendelkezik, egyidejűleg embereket alkalmaz a chatrobotok által előállított tartalmak szerkesztésére. Ez azt jelenti, hogy a szövegírói ökoszisztéma egyes szegleteiben szinte minden a mesterséges intelligencia látszatának elkerülésére irányuló erőfeszítések körül forog. "MI-tartalmat árulnak, és fizetnek azért, hogy javítsd ki, ugyanakkor e-maileket küldenek neked arról, hogyan írj úgy, mint egy ember, hogy ne indítsd be az MI-érzékelőt" - mondja Cowart. "Ez annyira sértő." Ami még rosszabb, hogy az érzékelőket rendszeresen frissítik, hogy lépést tartsanak a chatbotokat gyártó cégek folyamatos fejlesztéseivel, ami azt jelenti, hogy a szabályok, amelyek alapján az írásodat MI-ként jelölik meg, folyamatosan változnak. "Ez frusztráló, mert millióféleképpen lehet ugyanazt a dolgot elmondani, de melyik az emberibb? Nem szeretem a találgatást" - mondja.

Millert hónapokig tartó, ismétlődő szerkesztési munka után váratlanul behívták egy megbeszélésre. Elbocsátották, a vállalat úgy döntött, hogy Miller csak egy újabb felesleges emberi beavatkozási réteg. "Többé-kevésbé automatizálták a munkámat" - mondja Miller. Szerencsére nem telt el sok idő, mire Miller egy új, bár meglehetősen ironikus lehetőséget talált. Állást kapott az Undetectable AI-nál, egy olyan technológiai vállalatnál, amely olyan szoftvereket készít, amelyek megnehezítik a mesterséges intelligencia írásainak felismerését. Más szóval, Miller egy olyan cégnek segít, amely az MI-t használja arra, hogy elvégezze azt a munkát, amire ő kényszerült, miután az MI eleve elvette az állását.

Az Undetectable AI vezérigazgatója szerint az olyan eszközöknek, mint amilyeneket a cége készít, biztosan lesznek negatív hatásai a munkaerőpiacra, de optimista a munka jövőjét illetően. "Amikor a lovak és szekerek korában először bevezették az autót, az emberek úgy reagáltak, mintha ez lenne a világvége. De a társadalom mindig alkalmazkodik. Szerintem sok munkahelyet fogunk lecserélni, és a szabadúszók lesznek a legsúlyosabban érintettek. Együtt érzek velük. De ezek az emberek, akiket azért fizetnek, hogy humanizálják az MI-t, felismertek egy új helyet egy olyan pillanatban, amikor újraértelmezzük a termelékenység fogalmát. Azok az emberek, akik meg tudnak tanulni együtt dolgozni a technológiával, jól fognak járni."

Miller nem tekint vissza szeretettel az MI-humanizáció bányáiban töltött időre. "Sok olyan szeméthez járultam hozzá, ami megtöltötte és tönkretette az internetet" - mondja. "Senki sem olvasta ezeket a dolgokat, mert ez csak szemét." Miller szerint a cég idővel egyszerűen le fogja venni azokat az MI-cikkeket, amelyeken dolgozott. "Olyan lesz, mintha meg sem történt volna."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • And37 #9
    "Jelen szinten nem beszélhetünk kreativitásról, mivel nem állít elő új dolgokat, csak a meglévőkből származtatja le a végeredményeit statisztikai alapon - maximum attól tűnhet újnak egy egy dolog, mert néha olyanokat dolgokat rak össze amik ritkán járnak együtt (ez függ a "kreativitás" beállítástól)"

    Nagyon nem értek egyet ezzel. Ha a lányom rajzol valami új dolgot két-három meglévő képet alapul véve, azt attól még kreatív tevékenységnek tartom. Ahogy a degenerált MI-vel generált, előtte csak a fejemben elképzelt dolgokat is.
    Szerencsére még hiányzik az AI-ból a szikra, amitől igazán jó, emberi és új dolgokat tudna szándékosan alkotni és ezekről meg is tudná állapítani hogy jó. De véletlenszerűen most is létre tud hozni jó alkotásokat amit mi el tudunk dönteni hogy jó - jóval nagyobb arányban, mintha 10000 majom püfölné a biteket egyesével. Nekem ez már megüti a kreatív szintet, még ha nagy is a selejt aránya.

    Aki szerint pedig az "MI" révén megszűnő munkákat profi szinten űzők a hibásak a munkájuk elvesztéséért, azok próbálják magukat pl. egy régebben jól menő fordítóiroda alkalmazottjai helyébe képzelni - akik most valószínűleg töredéke megbízást kapnak. Nem ők tehetnek arról, hogy tíz év alatt ekkorát fordult a világ.
    Ugyanígy ha programozók 70%-kal hatékonyabbak lesznek AI segítséggel, de a munka mennyisége nem nő, akkor az eddigi teszem azt 30% munkaerőhiány hamar átcsaphat munkanélküliségbe, mert a cégek nem változtatnak a profitorientáltságon.

    De a legnagyobb bajom az az egésszel, hogy az utóbbi időben boldog-boldogtalan öntötte a szemetet a netre mindenféle retorzió nélkül, és mostantól az egész automatizáltan folytatódhat. (Régen ha valaki hülyeségeket beszélt, az egész faluban tudták, mekkora idióta, és figyelmen kívül hagyhatták. Most meg simán találhatsz neked tetsző hülyeséget generáló embert vagy botot akár a világ másik végéről, anélkül hogy a buborékod másképp gondolkodók megzavarnák.)
  • tom_pika #8
    Totál fordítva ülsz a lovon. Nem nekünk kellene az MI-ért lennünk, hanem fordítva. És pláne nem az átlag polgárnak. Hacsak nem azt az elvet vallod, hogy IQ 110 alatt mindenki pusztulhat. Mondjuk elég sok ilyen öntelt alakkal találkozni ilyen tech oldalakon, az tény.
  • lammaer #7
    A jelenlegi MI-nek nevezett eszközök LLM-ek, azaz Large Language Modellek.
    Nagyon leegyszerüsítve működési elvük alapja az, hogy statisztikai alapon összerakják a válaszukat az egymáshoz kötődő kifejezések gyakorisága alapján. Ezért kell tréningezni őket....

    És pont ez a válasz arra amit lentebb írtatok, hogy mindenféle sablonos forgatókönyveket / beszédeket / válaszokat generál.

    Nem "gondolkozik", hanem a legnagyobb valószinűségű dolgokat passzintja össze. Ezért lesz sablonos, mert az a leggyakoribb dolog :)

    Jelen szinten nem beszélhetünk kreativitásról, mivel nem állít elő új dolgokat, csak a meglévőkből származtatja le a végeredményeit statisztikai alapon - maximum attól tűnhet újnak egy egy dolog, mert néha olyanokat dolgokat rak össze amik ritkán járnak együtt (ez függ a "kreativitás" beállítástól)

    Ráadásul működési elvénél fogva sohasem fogja azt mondani hogy "ezt nem tudom" vagy azt hogy "nem vagyok benne biztos", mivel mindíg tud generálni egy választ bármilyen hülye kérdésre, ami válasz ugyanakkor eséllyel lesz hibás mint helyes.

    Szöveg generálásra, átfogalmazásra jó, mert az működik statisztikai alapon, de másra nem.
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2024.06.18. 15:00:54
  • Tetsuo #6
    Lehet, hogy ez később probléma lesz tényleg, de jelenleg az MI valójában MU, vagyis mesterséges unintelligencia.
    Azt is elhiszem, hogy a mai filmek forgatókényveit képes megírni, de akinek elveszi a munkáját, meg is érdemli. Akinek elveszi a munkáját, az sosem volt jó művész, alkotó, ugyanis az MU sablonos vackokat készít mindenből: szövegből, képből...
    40-50 éve még azt nevezték MI-nek, amikor a gép érti, kvázi mentális, kognitív folyamatok eredményeként fogalmi világot teremt és az alapján dolgoz fel problémákat ergo gondolkodik. Ma a definíció léce nagyon lent van.
    Akinek a munkáját egy algoritmus elveszi, az örüljön, hogy felszabadult.
  • inkvisitor1978 #5
    A probléme világosan látható a cikkben is:
    A profik elvannak és kihasználják az AI-t, de a kezdők szívnak mint a torkosborz.
    A probléma ott van, hogy így nem kap lehetősléget a kezdő, hogy profivá tudjon válni. Nem tud tanulni, mert nincs honnan.
    A lányom már általános 8-ban használta a chatGPT-t, beszéd írására. Olyan sablon szöveget írt, mintha a 30 évvel ezelőtti általános iskolai évzáró beszédet halgattam volna.
  • RJoco #4
    Az a durva, hogy ezek szerint azért vannak akik tudják, hogy mit csinálnak velük és mégis belemennek ebbe a játékba.
  • ZenMillitia #3
    Az AI azoktol veszi el a munkat, akik nem tanuljak meg hasznalni. Ill. nem kepesek fejlodni. Aztan majd johet a sok balfek 20 ev mulva tulkolni,hogy na latod elvette a munkat.
    Es hibaztatjak majd az AIt. Aki lexikalis 'tudasban' volt jo, es nem tud gondolkodni cserebe, az sziv. Konnyen lehet latni amugy kinek alacsony a kreativ IQja erzelmi intelligenciaja es altalanos IQja. AKik hisztiznek az AI miatt. Tokeletes szuro. A leghulyebb ismeroseim hisztiznek az AI miatt, az okosak meg keresik a penzt.

    Aztan amikor majd visszaterunk ra 35 ev mulva, johet a szokasos crybaby hiszti,hogy csak szerencseje volt, mert a tobbseg igy,meg ugy,meg amugy. Jonnek majd a kiogasok a felelosseg helyett.

    Amiota vilag a vilag mindig voltak akik pofaztak es hisztiztek, es mindig voltak, akik cselekedtek.
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2024.06.17. 17:06:28
  • tom_pika #2
    "Az MI ellopja a munkát?"

    Egyértelműen igen. Aki nem ért ezzel egyet, nézzen vissza 20 év múlva!
  • Elef #1
    Nemrég kiváncsiságképp megadtam egy alap történetet a GPT4-nek hogy az alapján folytassa a történetet.
    Siralmasan sablonos sztorit hozott össze, pedig az alapszituációt részletekbe menően kidolgoztam, rengeteg plussz illetve akkor még lényegtelennek tűnő információkat is megadva.
    Egyszerűen képtelen elszakadni a betanított modellektől, a plussz információkkal nem tudott mit kezdeni. Miután beírtam hogy ezek sablon sztorik, akkor előállt még 2 nagyon hasonlóval, csak a körítés lett kicsit más, a cselekmény ugyanaz maradt.
    Kb Hollyhood-i blockbuster szintű ovódásoknak szóló történet lett a vége, szerintem az utóbbi időkben azért sincs jó film már, mert az "MI"-t használják a történet írásra.

    Megjegyzem, hogy ha ennyire képes egy robot akkor csak az 'I' betű nem stimmmel a nevében - és már régóta próbálok rávenni arra mindkit hogy ne hívja intelligánciának a gépi tanulás algoritmusait mert nem az. Rendes neve ML lenne angolul (machine learning).
    Utoljára szerkesztette: Elef, 2024.06.17. 13:44:55