SG.hu

Európában terjeszkedik az Anthropic

Miután az OpenAI bejelentette GPT nagy nyelvi modelljének legújabb iterációját, az amerikai generatív MI-cég egyik legnagyobb riválisa a saját bővítését jelentette be. Az Anthropic közölte, hogy MI-asszisztense, Claude már Európában is elérhető, és „több nyelv”, köztük a francia, a német, az olasz és a spanyol nyelv támogatása is szerepel üzleti tervében.

Az Anthropic kiterjesztette API-ját Európára, hogy a fejlesztők használhassák és integrálhassák modelljeit. Mindkettő része a startupnál zajló, a gyorsabb növekedésre hajtó erőfeszítésnek. Az Anthropic piaci értéke 18,4 milliárd dollár, eddig közel 8 milliárd dollárt szedett össze, ebből az elmúlt évben 7 milliárdot. Daniela Amodei társalapító és elnök megerősítette, hogy az Anthropic további tőkebevonáson dolgozik ezen felül. A startup közel 60 jelenlegi befektetőjének listáján olyan óriások szerepelnek, mint az Amazon, a Google, a Salesforce, az SAP és a Zoom.

Nem az Anthropic az egyetlen, amely kihasználja a befektetők hatalmas étvágyát az MI startupok támogatására. A Mistral AI szintén egy közel 600 millió dolláros tőkebevonásról tárgyal a befektetőkkel, 6 milliárd dolláros értékelés mellett. A befektetők jelenleg nagyon lelkesek a generatív mesterséges intelligencia iránt, de lehet, hogy a fogyasztók már kevésbé. Az Anthropic május elején indított iOS-alkalmazása eddig langyos fogadtatásban részesült a felhasználók körében, ami aláhúzza annak kérdését, hogy a mesterséges intelligencia iránti érdeklődés mekkora része a hype.


Amodei közlése szerint a saját iOS-indítása csak mellékprojekt, az Anthropic elsősorban a munkahelyi és vállalati alkalmazásokra összpontosít. "A ChatGPT mobilos verziója akkor jött, amikor a hasonló jellegű fogyasztói alkalmazások még nagyon gyerekcipőben jártak, és azóta sok minden megváltozott” - mondta. Hozzátette, hogy az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban fogyasztók „milliói” használják a Claude-ot, „és a Claude 3, a vállalat legújabb, ez év elején megjelent modelljének bevezetése óta továbbra is nagyon erős elfogadottságot tapasztalunk a Claude fizetős előfizetésénél (Claude Pro)”.

"Azt szeretnénk, ha felhasználóink bármilyen módon kapcsolatba léphetnének a Claude-dal, ami számukra a legintuitívabb - akár mobilon, akár a weben, akár az API-n keresztül. Egy olyan gördülékeny élmény létrehozásán dolgozunk, ahol a Claude-felhasználók váltogathatnak a személyes és a munkahelyi fiókjaik között, és válthatnak a laptop vagy a mobil között, ugyanúgy, ahogyan a munkavállalók a Slackkel is kapcsolatba lépnek a laptopjukon a munkanap során vagy a telefonjukon, amikor úton vannak.” Amodei nem kívánt konkrét számadatokat közölni az API európai elterjedtségéről, de elmondta, hogy „meredek növekedési arányokat tapasztal, amelyek tovább emelkednek a kulcsfontosságú európai piacokon, például Franciaországban és Németországban”. A felhasználói érdeklődés felkeltése Európa-szerte csak az egyik kihívás a vállalat számára ezen a piacon.

Európa volt az egyik leghangosabb hangadó az MI biztonságával és szabályozásával kapcsolatos témákban, különösen az év elején elfogadott MI-törvény miatt. Amodei úgy véli, hogy az Anthropic jól felkészült az európai kereteken belüli működésre. "Az Anthropicot azzal a céllal alapítottuk, hogy az iparág legbiztonságosabb MI-rendszereit építsük, és az MI-biztonsági kutatások terén vezető szerepet töltsünk be” - mondta, hozzátéve, hogy a vállalat „szorgalmasan” dolgozik azon, hogy megfeleljen az EU-ban az olyan szabályozásoknak, mint a GDPR. Hozzátette, hogy az MI-törvény végrehajtása kapcsán még sok munka van hátra.

„Bár az MI-törvényt jóváhagyták, még számos lépés hátravan a részletes végrehajtási útmutató kidolgozásához az elkövetkező hónapokban, és szándékunkban áll együttműködni az EU-val ebben a folyamatban.” Hozzátette, hogy a vállalat továbbra is dolgozik és hozzájárul az iparágban az MI biztonságának javítására irányuló erőfeszítésekhez, többek között megtiltja a technológiájának politikai kampányokhoz és lobbizáshoz való felhasználását, és olyan automatizált rendszereket épített be, amelyek felismerik az ezzel és a félretájékoztatással kapcsolatos jogsértéseket. Amodei elmondta, hogy Anthropic jelenleg 40 alkalmazottat foglalkoztat londoni irodájában, néhány európai országban működő vállalkozóval, és további alkalmazottak felvételére készül, különösen egy új dublini iroda kialakításánál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!