SG.hu

Drónokkal tartják biztonságban a tengerparti strandokat

A globális felmelegedés miatt a New York állambeli Long Island partjainál új halfajok jelentek meg a melegebb vízben, ami a természetes ragadozóikat is magukkal vonzotta, köztük a cápákat is. Bizonyos szempontból ez jó jel a környezet számára, az úszók, szörfösök és strandolók számára azonban más a helyzet. Az egyik New York-i strand biztonsági tisztviselői fokozottan használják a drónokat, hogy megpróbálják megelőzni az emberek és a cápák közötti potenciálisan veszélyes interakciókat.

A Long Island déli partján 6,5 mérföld hosszan húzódó, évente hatmillió látogatót fogadó Jones Beach - állami park vízimentői és a New York Állami Parkrendőrség munkatársai a technológiát a part menti vizek megfigyelésére használják. Ha cápákat vagy szokatlan tengeri élőlényeket észlelnek, figyelmeztethetik a fürdőzőket, hogy maradjanak a parton. A nyomkövető program 2017-ben indult, de a New York-i strandokon idén nyáron történt cápatámadások megszaporodása után sürgetővé vált. Bár a cápatámadás kockázata továbbra is alacsony, épp ezen a héten került kórházba egy 65 éves nő, akit a queensi Rockaway Beach-en megharapott egy cápa. Másnap a Jones Beachen a vízimentők háromszor zárták le a vizet, miután cápákat észleltek, közülük kettőt drónok segítségével.

"Nem tudom megjósolni, hogy lesz-e több harapás vagy cápatámadás, de azt elmondhatom, hogy minél több drón repül a levegőben, annál nagyobb az esély arra, hogy ezeket az állatokat természetes élőhelyükön láthatjuk" - mondta Rishi Basdeo parki rendőrkapitány. "Már önmagában az is kifizetődő, hogy figyelmeztetjük az embereket" - mondta. A New York-i Állami Parkrendőrség 19 drónból álló flottát üzemeltet a Jones Beach mentén, amelyet a vízimentők használnak a rendőrök támogatásával. Az irányítást egy mobil parancsnoki járműből végzik, amely fel-alá cirkál a parton, és ha valami szokatlant észlelnek a vízben, fokozottabb megfigyelést tudnak végezni. A furgonban a rendőrök a drónok felvételeit élőben, egy képernyőn nézhetik, és ők döntenek arról hogy ki kell-e parancsolni a vízből az úszókat.


"A drónnal kiváló képet kapunk arról, hogy mi történik a víz alatt" - mondta Basdeo, hozzátéve, hogy ha egy cápa 150 méteren belül van a parttól, a tisztviselők fontolóra veszik a víz lezárását. A program működtetése nem olcsó, még a vízimentők által rendszeres megfigyelésre használt, kevésbé fejlett drónkészletek is 6000 dollárba kerülnek darabonként. A Szövetségi Légügyi Hivatal szabályai szerint képzett kezelőket igényelnek, de Basdeo szerint mindez megéri. "Valójában olcsóbb, mintha rendőrségi helikoptert hívnánk."

A technológiának a cápák keresésén túl is van haszna. A drónok infravörös kamerával, reflektorokkal és hangszórókkal kiegészítve segíthetnek a keresési és mentési feladatokban, és akár mentőmellényt is kivihetnek egy bajba jutott úszóhoz, mielőtt az életmentő odaérne hozzájuk. "Ha bejelentést kapunk arról, hogy egy személy éjszaka eltűnt, a rendőrségi helikopter hívása mellett lehetőségünk van arra, hogy felküldjük a drónjainkat, és infravörös képességgel valóban láthatunk a sötétben" - mondta Basdeo. "Öt évvel ezelőtt még nem volt ilyen drón az ügynökségünknél, de mostanra ez egyre jobban elterjedt."


A levegőből kiválóan látszik a víz alatt úszó cápa

Basdeo azt is hangsúlyozta, hogy a drónokat csak korlátozott, biztonsággal kapcsolatos alkalmazásokra használják. "Szigorú irányelvek szerint járunk el, nem a lakosság megfigyelésére használjuk. Arra használjuk, hogy biztonságban tartsuk őket" - mondta Basdeo. "Nem repülünk, vagy igyekszünk nem repülni nagy embercsoportok fölött. Vannak kijelölt vészhelyzeti sávok a tengerparton amelyeket az üzemeltetők arra használnak, hogy a drónokat a vízhez navigálják - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!