SG.hu

A műszaki szabványok kidolgozásakor is figyelne az emberi jogokra az EU

Egyes uniós országok a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) égisze alatt emberi jogi és technológiai szabványokkal foglalkozó fókuszcsoportot szeretnének létrehozni - mondta Bilel Jamoussi, aki a nemzetközi szervezetnél ezeket a csoportokat vezeti. Az ITU, az ENSZ digitális és technológiai ügynökségének bizottságai végül globális szabványokat hozhatnak létre.

Az európai országok egy csoportja már januárban megfogalmazott egy javaslatot a technológiai szabványok és az emberi jogok közötti kapcsolatot vizsgáló fókuszcsoportokra, amely még Genfben, diplomáciai körökben keringett - mondta Bilel Jamoussi, az ITU szabványosítási ágazatának tanulmányi csoportokért felelős részlegének vezetője. Jamoussi az ITU "AI for Good" csúcstalálkozóján elmondta, hogy hivatalosan még nem tettek erre javaslatot, mert még mindig dolgoznak azon, hogy összehangolják a véleményüket és megnyerjék maguknak a hasonlóan gondolkodó országokat. A csoport megvizsgálná, hogy a műszaki szabványok kidolgozásakor hogyan kellene figyelembe venni az emberi jogokat.

Ezeket a fókuszcsoportokat egyre gyakrabban használják a mesterséges intelligenciával összefüggésben, hogy iparágspecifikus szabványokat hozzanak létre, mint például az autonóm és segített vezetés, vagy ENSZ-célokat, mint például a mesterséges intelligencia az egészségügyért - mondta Jamoussi. A mesterséges intelligencia szabályozása egyre inkább a geopolitika középpontjába kerül. Az országok és joghatóságok saját szabályozási megközelítést alkalmaznak a technológiával kapcsolatban, mint például az EU MI törvénye vagy Joe Biden amerikai elnök rendelete, miközben többoldalú fórumokon - például a május végi szöuli csúcstalálkozón - közös feltételekről állapodnak meg.

Az Európa Tanács (ET), egy nemzetközi emberi jogi testület a mesterséges intelligenciáról és az emberi jogok védelméről szóló nemzetközi egyezményről tartott tárgyalása megmutatta e törésvonalak némelyikét, például az USA a magánszektor kizárását szorgalmazta. A 46 tagállamot tömörítő Európa Tanács elkülönül az EU Tanácsától, ahol a 27 tagállam miniszterei üléseznek. Az ENSZ által vezetett fórumok lehetőséget nyújtanak az együttműködésre és a konszenzus kialakítására.

Arra a kérdésre, hogy könnyebb-e konszenzust találni a vertikális felhasználási esetekre vonatkozó szabványok tekintetében, szemben a horizontálisakkal, Jamoussi azt válaszolta, hogy „abszolút”. "A fókuszcsoportok általában időben korlátozottak”, általában legfeljebb három évre szólnak, és „a feladatmeghatározást gondosan kidolgozzák” - mondta Jamoussi. A konszenzus kialakítása azonban nem mindig lehetséges, és a csoportok végül abbahagyhatják munkájukat - mondta. Az arcfelismerő technológiával foglalkozó csoport például nem tudott megegyezni használat-semleges szabványokról, ezért úgy döntöttek, hogy abbahagyják a munkát - mondta.

Különösen az európai országok részéről volt nyomás, és a csoport egyes tagjai úgy érezték, hogy a technológia „sokkal több kockázatot rejt magában, mint hasznot” - mondta. A csoport úgy döntött, hogy nem kíván szabványt kidolgozni. "Ez a konszenzusépítés módja, bárki tehet javaslatot, és a többiek vagy egyetértenek vagy nem”, ami egyszerre gyengesége és erőssége a folyamatnak, mondta Jamoussi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CommieSlayer #1
    Ha keverik a politikát a technológiával abból csak politika lesz, technológia nem.