Gyurkity Péter

Kroes egységes európai mobilpiacot akar

Az uniós biztos szerint az évtized közepére megvalósítható az egységes európai mobilpiac, amely lebontaná a tagországok közötti határokat és idejét múlttá tenné a roaming fogalmát.

Neelie Kroes az European Business Summit elnevezésű rendezvényen elmondott beszédében kitért a mobiltelefonok piacára, az ezen a területen tervezett további lépésekre. Véleménye szerint 2015-re megvalósítható a határok lebontása, az egységes európai piac létrehozása, amely egyben a roamingot is eltüntetné, annak díjaival egyetemben.

A biztos már csak azért is szeretné a 2015-ös évig megvalósítani mindezt, mert akkor jár le jelenlegi mandátuma, ezt követően nyugodt szívvel vonulna vissza (avagy vállalna más posztot, ez még nem egészen világos). Az európai bizottság azonban még ennél is szorosabb menetrendet követne, hiszen bár eredetileg idén októberre irányozták elő az ezzel kapcsolatos javaslatok megalkotását, ezt most előrehozták júniusra, vagyis addigra kell előállniuk a konkrét tervekkel - esetükben a jövőre esedékes európai parlamenti választások megelőzése a döntő szempont.

Az egységes európai mobilpiac révén az itt jelenlévő több mint száz szolgáltató a teljes kontinensre kiterjedően folytatnák a versenyfutást, ezzel egy időben pedig felszámolnák a roaming jelenleg érvényes rendszerét. A jól értesültek tudni vélik, hogy a javaslat a közös európai telefonszámok rendszerének kialakítására is tartogat néhány konkrétumot, ezt azonban még nem vehetjük egészen biztosra.

A legfőbb cél, hogy az elmúlt években elvesztett lendületet az ICT (információs és kommunikációs technológia) területén is visszaszerezze a kontinens, hiszen itt a hatalmas piaccal rendelkező USA és Kína tört az élre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Windwalker #10
    En Londonban lakok es itt azt tapasztalom hogy rengetegen roamingolnak mivel sok a bevandorlo. sot a munkaeroaramlas sokkal nagyobb nyugat europaban amit otthon lakva, buborekban nem ismer az ember, en sem lattam volna amig ide ki nem jottem 8,5 eve, szoval azt csak otthon hisszuk hogy nem szamit a roaming dijak eltorlese. szerintem Magyarorszagon annyira nincs versenyhelyzet ill. olyan mocskosul lehuzzak az embereket hogy az pofatlansag, (nem sajnalom oket a telekom ado miatt, sot , persze a fogyasztokra valo atharitast torvenyben kene megakadalyozni) nyugat europaban sokkal olcsobb az internet, mobil elofizetes stb.
    En roamingolni nem szoktam mert az draga de helyette van nemzetkozi sim kartyam, amirol 7 Ft/perc a vezetekes es 17 Ft/perc a mobil Angliabol Mo-ba.
    Kerdezem en, van e otthon 1 olyan szolgaltato is amelyik ezt tudja???
  • asgh #9
    Pont arról beszéltem, hogy ha egységes lenne a mobilpiac, akkor az ausztriai árak drágulnának, mert az osztrák állam nem tudná folytatni az eddigi tudatos, árleszorító taktikáját.
    Az meg, hogy nálunk drágulnának-e, szerintem nem kétséges, mert eddig egyetlen alkalom se volt (nem csak a telekommunikáció területén, hanem kb. bármiben), ami olcsóbbá vált volna akármilyen hatásra. Amikor pl. megszűnt a Matáv monopóliuma a vezetékes telefonokra, mindenki azt várta, hogy lejjebb mennek a percdíjak, mert hogy beindul a verseny. Erre emelkedtek, mert a többi szolgáltató még évekig nem tudta kiépíteni a hálózatát, a Matáv pedig azon nyomban árat emelt, "a versenyhelyzet okozta extra kiadásai" miatt. (Ha közben a feltöltőkártyás mobil szolgáltatások nem fullasztják be a vezetékes piacot, még most is több tízezer forint lenne egy átlag háztartás vezetékes telefonszámlája.)
  • csibra #8
    Hogy nálunk drágulna-e az szerintem kétséges. Pont Ausztriát emlegeted példaként, nos ott lényegesen olcsóbb a mobiltelefonálás és a mobilinternet mint nálunk. Szóval ha az osztrák árakhoz drágulna, akkor mi (pontosabban az átlag magyar, mert én egy jóárasított flottában vagyok) jól járnánk.
  • asgh #7
    Ez alapvetően nagyon keveseknek lenne jó és nagyon sokaknak rossz.
    Kiket érint a roaming? Az EU állampolgárok kb. 5%-át?
    A többiek pedig mindenképpen dráguló szolgáltatásokkal számolhatnak. Ha ugyanis a mobil hálózatok szabályozása kikerülne a nemzetállamok hatásköréből, akkor nem tudnának árleszorító eszközökkel élni és a kommunikációs cégek lobbitevékenységén (értsd: korrupció) múlna, hogy mennyibe kerül a telefonálás az EU-ban.
    Ausztria pl. tudatosan adagolva adja csak el a frekvenciáit, hogy az új belépők új versenyhelyzetet generáljanak és ezáltal lejjebb tornázzák az évek alatt betokosodott árakat. Az egységes piac ezt nem tenné lehetővé.
    Nálunk meg egyenesen katasztrofális következménye lenne egy egységes mobilpiacnak, mert ezt új ürügyként használnák fel a szolgáltatók az áremelésre, mondván, hogy ez az ára a "nyugathoz csatlakozásnak". (Nálunk amúgy is "történelmi hagyománya van" az infláció gerjesztésnek, mert gyakorlatilag nincs olyan gazdaságilag értelmezhető hatás, amelyre fel ne emelnék az árakat, legyen szó zöldségestől a benzinkutakig.)
  • ugh #6
    Az usat ki nem szarja le ugy oszinten?
  • ugh #5
    Na ez volt az elso ertelmes hozzaszolas itt.
  • nlght #4
    még az usában sincs...
  • mrzed001 #3
    És egy egységes bérrendszer sem ártana ...
  • Gauge #2
    Ezen kívűl kellene az egységes egészségbiztosítás, rendszámok...
  • Gauge #1
    Nagyon ideje lenne már...