MTI

Nem engedte át az EP a távközlési reformcsomagot

Újra kell tárgyalni az Európai Parlament (EP) és az európai uniós tagországok között a távközlési ágazat átalakításával foglalkozó, ambiciózus szabálycsomagot, miután az EP, az internethasználók jogait szolgáló biztosítékok hiányosságai miatt nem szavazta azt meg szerdai plenáris ülésén.

A reformok jóváhagyására így a júniusi választásokkal leköszönő jelenlegi uniós képviselőtestületnek már nem lesz módja, az egyeztető tárgyalásokra várhatóan ősszel kerül sor az új összeállítású parlamenttel. A távközlési csomag célja a verseny növelése, a fogyasztók jobb és olcsóbb kiszolgálása lenne. A reformot a jelenlegi összetételű Európai Bizottság és az Európai Parlament egyik legjelentősebb utolsó munkájaként tartották számon.

A szerdai strasbourgi döntés némileg meglepetésnek számít azt követően, hogy az intézményközi egyeztetéseken néhány héttel ezelőtt már sikerült kompromisszumra jutni a témában. A képviselők - elsősorban liberális és zöld nyomásra - 407-171 arányban szavazták meg azt a módosítást, amely szükségesnek tartja a világhálót használók jogainak növelését. Mivel pedig ez azt jelentette, hogy a csomag egy elemét az EP elvetette, szükségessé vált a teljes kompromisszum újratárgyalása. Az elfogadott szöveg szerint bírósági döntésre van szükség ahhoz, hogy valakinek megszüntessék az internetkapcsolatát még abban az esetben is, ha a használót törvénysértéssel, például törvénytelen információletöltéssel vagy szerzőijog-sértéssel gyanúsítják.

Fogyasztóvédők a szavazást követően üdvözölték az EP-döntést, egyebek között azzal érvelve, hogy az internethasználat korlátozása aránytalan mértékű lenne. A több jogszabályból álló, nagyszabású reform részeként létrejönne egy uniós távközlési felügyelőtestület, amely a nemzeti hatóságok közti együttműködést irányítja, és többségi szavazással döntéseket is hozhat, ugyanakkor az Európai Bizottság eredeti elképzelésével szemben nem tekinthető államok fölötti szuperhatóságnak. Lehetővé tenné az EU azt is, hogy nemzeti döntéssel - a verseny növelése érdekében - szükség esetén leválasszák a nagy távközlési szolgáltatók tevékenységéről a kiskereskedelmi forgalmat. A reform nyomán tovább növekednek majd a fogyasztók jogai is, egyebek között az internethez való hozzáférés és az internethasználat szabadsága terén.

A jelentés keddi vitájában Herczog Edit (MSZP) üdvözölte hogy a reform megerősíti a fogyasztók szolgáltatásokhoz és tartalomhoz való szabad hozzáférésének a jogát, anélkül, hogy az új szabályok torzítanák a versenyt az internetes piac szereplői között. Kiemelte, hogy a szolgáltatóknak a jövőben átlátható, összehasonlítható módon kell közölniük aktuális áraikat, díjaikat, az általános szerződési feltételeket és azt is, hogy milyen feltételekkel lehet felmondani a szerződést. A szabályozás egyik célja, hogy a fogyasztók egyértelműen meg tudják ítélni, melyik szolgáltató nyújt számukra kedvezőbb feltételeket.

Amennyiben ősszel sem sikerül véglegese megszavazni a reformokat, új javaslatot kel kidolgozni. Ha azonban az EU-tagállamok kormányai elfogadják a megszavazott módosítást, a gyakorlatban elkerülhető a teljes csomag újratárgyalása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!