MTI

A távközlési adó miatt perelni fogja Magyarországot az EU

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán a 2010-ben bevezetett távközlési különadó miatt - közölte az EU luxembourgi székhelyű igazságszolgáltatási intézménye.

Korábban a bolti kiskereskedelmi tevékenységre kivetett különadóval kapcsolatban érkezett beadvány az Európai Bírósághoz - úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárás keretében -, így ez most már a második magyar válságadó, amelynek uniós joggal való összhangját az Európai Bíróság vizsgálni fogja. Az elektronikus hírközlő hálózatok és az elektronikus hírközlési szolgáltatások engedélyezéséről szóló uniós irányelv lehetővé teszi, hogy a távközlési szektorban működő vállalkozások számára igazgatási díj fizetését írják elő, de abból csak a nemzeti telekommunikációs szabályozó hatóság tevékenységét lehet finanszírozni, mégpedig a szabályozási és engedélyezési rendszer fenntartásával, illetve a távközlési tevékenység végzéséhez kapcsolódó használati jogok megadásával összefüggésben.

Az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye álláspontja szerint a Magyarországon a távközlési vállalkozásokra kivetett különadó valójában olyan igazgatási díjnak minősül, amely – az irányelv előírásaival ellentétben – nem a szabályozási és engedélyezési rendszerhez kapcsolódó költségek fedezésére, hanem a központi költségvetés bevételeinek növelésére szolgál. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a távközlési szektorra csak a valamennyi gazdasági ágazatot egységesen érintő adó - például társasági adó -, illetve az említett igazgatási díj vethető ki, a kizárólag ezen ágazatot sújtó különadó azonban nem.

Magyarországon 2010-ben a költségvetés egyensúlyának javítása érdekében különadót vetettek ki többek között a távközlési tevékenységet folytató vállalkozásokra. Az adó alapja a vállalkozások éves nettó árbevétele, mértéke az 500 millió forintot meg nem haladó árbevétel után 0 százalék, az 500 millió és az 5 milliárd forint közötti részre 4,5 százalék, az 5 milliárd forintot meghaladó része után pedig 6,5 százalék. Az Európai Bizottság az idén júniusban figyelmeztette hivatalosan Magyarországot a távközlési szektor 2010-ben hozott különadója, illetve a különleges kiskereskedelmi adók ügyében.

A brüsszeli szóvivő akkori magyarázata szerint a hivatalos figyelmeztetés valójában még nem jelentette a kötelezettségszegési eljárás megindítását, hanem pusztán azt, hogy további tájékoztatást kérnek a magyar kormánytól. "Két hónapot adtunk arra, hogy további tájékoztatást adjanak ezekről az adókról. Ha még annak nyomán is aggályaink lesznek, akkor majd megindítjuk a kötelezettségszegési eljárást" - fogalmazott a szóvivő júniusban. A Nemzetgazdasági Minisztérium akkor azt közölte, hogy Magyarország továbbra sem kívánja módosítani a törvényt, mivel a kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság által vitatott magyar jogszabályhelyek teljes mértékben megfelelnek a közösségi jognak. Azt is hangsúlyozták: Magyarország kész arra, hogy álláspontját a kötelezettségszegési eljárásokban az Európai Bíróság előtt is megvédje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #13
    Srácok!

    Írjatok egy könyörgő levelet Orbánnak, hogy a távközlési szolgáltatások ÁFA-ja legyen kétharmados! Ne hagyjuk, hogy a karvalytőkés ájemef kerékkötőként akadályozza az unortodox csodapolitikánk!
  • Vol Jin #12
    "A GDP 80%-a csak torlesztesre megy ugy, hogy legjobb esetben nem novekszik az adossag"

    A szokásos fogalmad sincs miről beszélsz mekkora baromságokat.

    A teljes államadósság a GDP 80%-a körüli összeg, így ha annyit fordítanánk törlesztésre, akkor egy év alatt kifizetnénk a picsába.

    Most akkor szépen ismételgesd magadban szátszor:

    Tetsuo ígéri, hogy többet nem beszél baromságokat, és ezt úgy fogja elérni, hogy nem pofázik arról, amihez nem ért.

    Természetesen a sarokban térdepelve.
  • Willenbrock #11
    Egyébként Orbánék mostanában mintha változtatni próbálnának ezeken az állapotokon,támadják is mindenfelől emiatt őket.Nem vagyok fidesz fan mert ott is vannak akik tisztességtelenül gazdagodtak de úgy látom jó irányba mennek végre.Először mondanak ki olyan dogokat amiket eddig nem volt szabad hivatalosan kimondani.
  • Willenbrock #10
    A 2. VH végén a lend lease segély 300 milliárd dolláros volt aminek visszafizetését megtagadta a SZU.Úgy tudom azóta sem törlesztik,anglia viszont 2006-ban fizette vissza az utolsó részletét.Úgy látszik ha elég nagy és erős egy ország azt békén hagyják.Bár valaki azt mondja azóta olajban törlesztenek erről semmi közelebbi infót nem találni.Szerintem egy tollvonással törölték nekik mert nagyok is és haverok is.
  • Willenbrock #9
    Nem akarnak a sok milliárdos profitjukból adózni aminek nagy részét az aránytalanul magas áraikból és a csaló számlázásokból gyűjtik be.
    Nekem pl gyakran duplán számláztak meg össze vissza,aztán mindíg meg akarták magyarázni.Volt hogy duplán fizettem de sosem ismerik el.Minden hónapban két számlát küldenek és ha csak egyet fizetek be egy hónapban-ahogy kell-akkor 600 forintos felszólító levelet küldenek.Azért sem fogok kétszer fizetni egy hónapban,én is csak egy fizetést kapok havonta.Hiába küldenek felszólítást egy hónapban egyszer fizetek-miért kéne kétszer?Erre az ügyfélszolgálaton azt mondták a vevők így kérték a számlázást,ja persze úgy kérték hogy követni se lehessen meg hogy duplán fizethessenek minden hónapban.
    Szóval csak adózgassanak szépen ha már lehúzzák az embereket meg átvágják.Egyébként is ha már kiépült a hálózat nem indokolt a magas ár fenntartása,indokolatlanul magaaks a vezető szolgáltatók árai,van ott profit dögivel.Persze én sem szeretek adózni mégis egy rakás járulékot meg adót be kell fizetnem nekem a bérből élőnek,hát akkor aki harácsol fizessen duplán!20 éve csak lapátolják kifele a pénzt az országból tisztességes adó nélkül.Ha sokat sírnak az adójuk miatt arra az kell legyen a válasz hogy válasszanak:maradnak és adóznak ahogy mi mondjuk vagy lehet húzni hazafelé!Az sem érdekel ha csak 1 szolgáltató marad a végén ha az hajlandó rendesen adózni.
  • martincpt #8
    Na, holnap majd lehet ezért is lázadozni :D
  • Omega #7
    Ez már nem is hír, nem emlékszek rá, hogy valahol címlapon hozták volna. Jó szarul állunk, nem lesz itt már siker 2014-ig, ha csak ezeket a vitatott módszereket tudja bevetni a kormány a pénzügyi pozíció javítására, persze amit ezen kívül tudna az se lenne sokkal jobb, azok meg közvetlen lakossági sarcok lennének. Vagy közvetve szívjuk meg (áttételes hatásokon keresztül), vagy közvetlenül, ebből a kettőből lehet itt már csak választani, a többi meg nettó hülyeség. Már úgy érzem magamat, mintha nem is Magyarországon lennék, hanem pár száz km-el keletebbre.
  • Narxis #6
    Végre valamiben egyetértek. Aki a miértre is a keresi a választ annak csak egy kicsit kell gondolkodnia. A politikusoknak nagyon kényelmes a jelenlegi rendszer, másrészről pedig félnek, hogy elvesztik a pozíciójukat ha bármilyen komolyabb változás történik. Az adósságot nem fogják elengedni senkinek, mert nagyon is jó, hogy országok folyamatosan törlesztik a pénzt, a politikusok meg inkább törlesztik mint hogy államcsődöt kelljen jelenteni mert félnek az átmeneti anarchiától, end of story.
  • acdc #5
    Igy lapotálkák ki a pénzt mintha adósságra menne (egy része megy is) aztán osztozkodnak.Magyarúl tisztára mossák.
  • Tetsuo #4
    Teljesen mindegy, mik a hirek. Ugyis mi szivjuk meg. Evrol-evre rosszabb lesz Magyarorszagon a megelhetes. A GDP 80%-a csak torlesztesre megy ugy, hogy legjobb esetben nem novekszik az adossag. Ez egy adossagspiral, amit nem lehet kikerulni.
    A "magyar" politikusok es az EU is azon van, hogy ez a spiral menjen tovabb es menni is fog.