SG.hu

A programozók idejük kétharmadát nem kódolással töltik

A Harness vezérigazgatója és társalapítója, Jyoti Bansal szerint "a fejlesztők idejük 60-70 százalékát nem a kódolással töltik". Mindazok a dolgok, "amelyek a kódolás után történnek, mint a tesztelés, a telepítés, a biztonság, az irányítás, a megfelelés", a fejlesztői munka rovására mennek. Bansal szerint a vállalatok "modernizálni akarják a szoftverfejlesztés módját: a felhőbe költöznek, fejlesztik az infrastruktúrát, átdolgozzák az alkalmazást, hogy az agilis és alakítható legyen, mikroszolgáltatásokat, Kubernetet és konténereket vezetnek be", de a rossz fejlesztői hagyomány így is alacsony termelékenységet eredményez.

A Harness által készített, fejlesztői tapasztalatokról szóló felmérés arra a következtetésre jutott, hogy a szervezetek 60 százaléka havonta vagy negyedévente ad ki kódot, ahelyett, hogy a hatékony DevOps rendszerhez kapcsolódó gyakori frissítésekkel foglalkozna. Ennek egyik oka az, hogy a kódellenőrzések időigényesek: a felmérés szerint a fejlesztők 67 százalékának több mint egy hétig tart, amíg elvégzik azokat. További problémák közé tartozik a manuális visszaállítás sikertelen telepítés esetén (szintén 67 százalék); a megkérdezett fejlesztők 32 százaléka szerint elégtelen az egységtesztelés, valamint a biztonsági követelmények, amelyeket 59 százalék említett a telepítés késedelmének okaként.

Jyoti Bansal 2017-ben alapította a Harnesst, egy szoftverfejlesztők számára készített platformot azzal a céllal, hogy a megfelelő eszközökkel javítsa a fejlesztők termelékenységét. Gyakran hallani azonban, hogy a termelékenység legnagyobb akadálya a szervezeti kultúra, nem pedig az eszközök, és a vezetők dolga azon feltételek megteremtése, hogy mindenki jól végezze a munkáját. Bansal ezzel nem ért egyet. "Az én álláspontom az, hogy az eszközök a kultúra megváltoztatásának hajtóerei. Megkérheted a csapatokat, hogy naponta egyszer publikáljanak, de addig lehetetlen a kulturális változást elérni, amíg nem mutatod meg nekik, hogy a segédeszközök mire képesek. Azok a szervezetek, amelyek a kultúraváltás motorjai, azt teszik, hogy új eszköztárat, új folyamatokat vezetnek be a szervezet valamelyik részébe. Ha 5000 fejlesztőd van, akkor nem tudod mindannyiukat azonnal megváltoztatni. Tehát néhány csapattal és néhány alkalmazással kezdesz, és ez a 100 vagy 300 fejlesztő, akik új eszközkészletet, új folyamatokat használnak, azokat a kultúraváltás motorjaként mutatják be a többi 4500 mérnök számára."


Jyoti Bansal 3,7 milliárd dollárért adta el a Cisco-nak AppDynamics nevű cégét

Bansal szerint hiba, hogy még mindig sok szervezet ragaszkodik a lassú szoftverkészítési folyamatokhoz, amikor a rövid ciklusú fejlesztés (continuous delivery, CD) értéke már évek óta ismert. "Az eszközök nem tartottak lépést" - mondta Bansal. "Az iparág 80 százaléka még mindig a Jenkins-t használja, pedig az már körülbelül 20 éve készült. Az emberek azt csinálták, hogy fogták a Jenkins-t, és egy csomó szkriptet mókoltak rá. Az iparág kinőtte a Jenkins-t és a házilag fejlesztett eszközöket és szkripteket, és szinte mindenki szenved emiatt". Bansal megjegyzései a Harness kontextusában hangzottak el, amely egy szoftverkiszállítási platform, így mondatai nem mentesek az önPR-tól.

Bansal nem tartja erős versenytársnak az AWS, a GitHub, az Azure, vagy a Google Cloud Platformokat, amelyek mind saját CI/CD-eszközöket kínálnak. "A felhőcégeknek mindig van eszköztáruk mindenre" - mondta Bansal. "A Harness termékei jelentősen felülmúlják azt, amit a hiperskalálók nyújtani tudnak. Erősen koncentrálunk erre" - mondta. "Ha van egy kis alkalmazásod vagy egy kis környezeted, akkor jók lehetnek neked azok [a hiperskalálók], de általában nem tekintjük őket konkurenciának. Az iparág nagy része arra törekszik, hogy a mérnöki gyakorlatát és az eszközláncát úgy alakítsa ki, hogy az több felhőszolgáltatónál is használható legyen" - mondta.

Bansal szerint a mesterséges intelligenciának is van szerepe. "Egy telepítés sokféle okból meghiúsulhat. A fejlesztőnek meg kell néznie a naplókat, és ki kell találnia, mi történt. Mi könnyen segíthetünk összegezni az egészet, és egyszerű angolsággal közölni, hogy mi az ami nem sikerült, és hogyan lehet kijavítani"." A mesterséges intelligencia azonban hibázhat - a kódgenerálásban és máshol is. Ennek az a következménye, hogy az MI által megtakarított időt az "ellenőrzés következő generációjába kell fektetni" - mondta Bansal. "Az MI világában a minőségbiztosítás szerepe még fontosabbá válhat, mint a fejlesztőé. Az MI megírhatja a kódot, de egy embernek kell validálnia és ellenőrizni, hogy az működik-e."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #8
  Raadasul egy magasszintu programozot pont az kulonboz meg a betanitott munkas alapszintu kodolotol, hogy a munkakorok minden reszeben reszt vesz. A programozas az pont nem az a mernoki kor ahol az architect megtervezi, programozo lekodolja, tesztelo teszteli bontas mukodne. Egy jo programozo az erti az uzleti igenyt, megirja az automatizalt teszt-eseteket, megtervezi a programot es aztan le is kodolja.
 • Bruce_Willis #7
  "A programozók idejük kétharmadát nem kódolással töltik "
  Azt tudjuk, kvp kommenteléssel tölti a fél életét.
 • Kissssss0 #6
  nem meglepő mikor az úgynevezett "programozók" jó része a napi kiosztott munka feladathoz úgy áll hozzá hogy "google: how to program..."
 • kvp #5
  A benan leforditott cikk alapvetoen egy reklam egy ujabb hatekonysag novelo szoftver/szolgaltatas szamara.

  Amit a cikkiro sem ert meg, hogy egy szoftver fejlesztese tobb feladatbol all es ennek a kodolas csak egy kis resze. Ezeket a feladatokat ha tenyleg gazdasagosak akarunk lenni szet lehet bontani tobb munkakorre, ahol minden betanitott munkas csak 1-1 feladatkort vegesz es csak a legfelso szakmai szinteken vannak hozzaerto mernokok.

  Feladatok:
  -feladatfelmeres, ugyfellel torteno kommunikacio, tehat az analizis (idealis esetben mernokok, programtervezo matematikusok vegzik)
  -a tenyleges tervezes, ennek van termek es modul szintje is, de ez tovabb bonthato a feladat merteketol fuggoen kisebb reszekre (ez az egyetlen valodi mernoki feladat)
  -a tenyleges kodolas (ez csinaljak a koderek, ami alapvetoen egy technikusi feladat)
  -modul szintu teszteles (unit tesz, tesztelok vegzik, ugyancsak technikusi feladat, konnyen automatizalhato)
  -integracios teszteles (a teljes termek tesztelese, ugyancsak technikusi feladat, emberi felugyelettel automatizalhato)
  -es innen ismetlodik a fejlesztesi ciklus (a megrendeloi feedback-kel inditva a kovetkezo analizist)

  Es ezek mellett van az adminisztracio, ami a ceges termelesi kornyezet kezelese, a gazdasagi vezetessel (project manager-ek) torteno kommunikacio es a dokumentacio, ami minden szoftver termelesi fazisban kotelezo (kellene, hogy legyen). A gond ott van, hogy ha az emberek a tenyeleges munkaidejuk tul nagy reszet kell az elso ket mellek feladatra szanniuk. A harmadik egy kenyszeruseg es altalaban a legtobb ceg ezt hagyja el eloszor hogy a csokkentse a kiadasait rovid tavon es ez az ami hosszu tavon anyagi veszteseget okoz.

  A cikk iroja elfelejti, hogy nagyon nem gazdasagos valodi mernokokkel vegeztetni a technikusok feladatait. Ez kb. olyan mintha egy autogyarban a tervezesi osztaly mernokei felugyelnek a gyartosorokat. A hagyomanyos iparagakban nem veletlen vannak tervezo es uzemmernokok. A tervezo mernokok vegzik a tenyleges tervezest, az uzemmernokok pedig felugyelik a gyartast es szakmai szinten a technikusokat. A project manager-ek es muszakvezetok pedig (idealis esetben) felugyelik az osszes muszaki dolgozot, hogy a ceg anyagi erdekei szerint dolgoznak-e.

  Az, hogy a szoftveriparban osszemostak az egyetemi, a fosikolai, a technikusi es a betanitott munkakoroket eleg szomoru es ez okozza a legtobb kavarodast a cegek vezetesenek fejeben.

  ps: Anno a NASA-nal az Apollo programban az alavetoen ferfi mernokok a kodolasnak a kozelebe se mentek (csak a magaszintu tervezesben vettek reszt). A szoftver elkeszitesere voltak a programtervezo nok, a programozo nok, a program osszeallito nok es tesztelok. A program osszeallitok (assembler-ek) betanitott munkasok voltak, akik a memoria tombok ferrit gyuruit fuztek. Ez utobbi feladatkor a modern compiler-ek megjelenesekor megszunt, de a tobbi meg nagyon is letezik es nagyon nem mernoki munka.
  Utoljára szerkesztette: kvp, 2024.05.30. 12:39:17
 • HubaBuba #4
  Én még a főiskolán úgy tanultam, hogy a kódírás a programozás 10%-a.
  Változott a tudomány azóta vagy mi? :)
 • Sequoyah #3
  Az orvosok a munkajuk nagy reszet nem mutettel toltik. Az acsok a munkajuk nagy reszet nem kalapalassal toltik. Miert lenne elvaras a programozokkal szemben hogy minden idejuket kodolassal toltsek?
  Ahogy szinte minden mas foglalkozas eseten, ugy a mi esetunkben is igaz, hogy a muna jelentos reszet a tervezes, kutatas, kovetelmenyek megertese es masokkal kommunikalas tolti ki.

  Ez csak azt mutatja, hogy a programozas is csak olyan mint a tobbi szellemi foglalkozas.
 • MarLetezik #2
  Hát az AI vagy nem AI általi fordítás után, nem ártott volna egy kicsit magyarítani és átolvasni a szöveget, ritka szar cikk lett így
 • t_robert #1
  Tudjuk.... a legtöbb idő a káromkodásra megy el......... régen ismerjük, hogy a programozók leginkább a káromkodás nyelvét ismerik.... :)