SG.hu

Programozásra bátorítja a gyerekeket Ferenc pápa

Ferenc pápa is támogatja egy lengyel tech-vállalkozó globális projektjét, amelynek célja, hogy minél több gyerek kezdjen el számítógépes programozással foglalkozni.

Miron Mironiuk, a Cosmose AI mesterséges intelligenciával foglalkozó cég alapítója saját tapasztalataiból merít, neki a kódolás átalakította az életét. Úgy véli, a "Kódolj a pápával" kezdeményezés át tudja hidalni "az oktatásban tapasztalható égbekiáltó egyenlőtlenségeket" szerte a világon. Reménye szerint a pápa támogatása elősegíti a sikert a katolikus országokban. "Úgy gondolom, hogy a pápa részvétele segít meggyőzni az embereket, hogy szánjanak rá egy kis időt és használják ki a lehetőséget, hogy ingyen tanuljanak programozni" - nyilatkozta Mironiuk. A kezdeményezés egy ingyenes online tanulási platformon keresztül fogja elősegíteni a kódolási oktatáshoz való hozzáférést a 11-15 éves diákok számára Európában, Afrikában és Latin-Amerikában. A 60 óra elkötelezett tanulás után a gyerekek elsajátítják a Python, a világ egyik legnépszerűbb kódolási nyelvének alapjait.

A digitális korban a programozási készségek ugyanolyan alapvetővé váltak, mint az olvasás és az írás. A Világgazdasági Fórum 2023-ban közzétett adatai szerint "a leggyorsabban növekvő munkakörök többsége a technológiához kapcsolódó szerepkörök". A technológiai készségek súlyos globális hiánya azonban azzal fenyeget, hogy 2030-ra 85 millió álláshely marad betöltetlenül. Ennek eredményeképpen a magas színvonalú programozási oktatáshoz való hozzáférés javítása szükségszerűvé vált, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban - amelyek közül sokan katolikusok.

A lengyel lakosság nagy százaléka vallja magát katolikusnak. A 33 éves Mironiuk büszke lengyel származására és arra, hogy a technológia területén dolgozó sikeres lengyelek közé tartozik. Az ország jelentős előrelépéseket tesz a technológiai szcénában, különösen a mesterséges intelligencia területén, ahol olyan cégek, mint a Google Brain, a Cosmose AI és az Open AI jelentős számú lengyel alkalmazottal rendelkeznek. Mironiuk azonban tisztában van azzal is, hogy sok ország nem ilyen szerencsés, és reméli, hogy ez az oktatási program segíthet ezen változtatni. A program spanyol, angol, olasz és lengyel nyelven lesz elérhető. A tervek szerint Brazília kivételével egész Dél-Amerikában, valamint Afrika és Délkelet-Ázsia angol nyelvű országaiban is eljut majd a gyerekekhez.

A pápa nem először bátorítja a fiatalokat a kódolásra, hiszen 2019-ben egy ENSZ-kezdeményezéshez segített egy sor kódot írni. Mironiuk a Vatikánban fog találkozni a pápával, de bevallása szerint nem számít arra, hogy a pápa utánozza a diákjait az új készségek elsajátításában. "Természetesen nem várom el tőle, hogy nagyon jól ismerje a Pytont" - mondta. "De kap majd egy oklevelet a program elindításában való közreműködéséért".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #4
    Én pl. kód írásra egyáltalán nem használom, de súgózni baromira jól működik! Olyan teljesen lazán megfogalmazott kérdésekre ad gyönyörű és ami fontos KORREKT példakódos színes szagos választ, hogy tényleg az államat keresem, miközben a google kereső nagyon tudatos, kulcsszavazott, célirányosan megfogalmazott kérdésre se hoz értelmes találatot. Szóval ezen a téren már nálam bekerült a mindennapi fejlesztői készletbe.
  • Zsoltee_a_bator #3
    Szerintem mar AI elott sem volt szuk keresztmetszet a "kodolas", reszben pont az egyre tobb altalanos celu eszkoz miatt. A domain megertese, megoldando problemak feltarasa az egyik fo kihivas. Kicsit tulegyszerusitve, ha eleg pontosan meg tudod fogalmazni az AI-nak, hogy pontosan mit is szeretnel, a fejlesztoi munka nagy reszet mar meg is csinaltad. Emiatt a codemonkey-k eddig sem voltak tulzottan hasznosak.

    Es bar az AI neha meglepo dolgokra kepes, a gyakorlatban nagyon nagy reszt hasznalhatatlan a hallucinaciok miatt, amire egyelore kanyarban sincs megoldas es egyelore nem tudni, hogy lesz-e.

    Folyamatosan probalgatom, egyelore csak nagyon specifikus, konnyen definialhato problemakra hasznalhato hatekonyan, illetve affele komplexebb keresokent. Es aki nem ert hozza, nehezen tudja kiszurni a generalt hulyesegeket.

    Ez persze a mostani helyzet es a mostani kilatasok, amugy meg par evre sem mernek josolgatni elore.
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2023.10.27. 14:04:29
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Az az érzésem, hogy sokan hasra eshetnek ezzel. Lehet készség, tehetség nélkül is jól fizetett programozó valaki, ma. Viszont post-AI világban programozás nagyon át fog alakulni. (ez a folyamat már most megindult) Drón kódolók tömegeire aligha lesz szükség. (bár ki tudja, lehet adminisztratív értelmiségikre, C kategóriás építészekre se nagyon)

    edit: Bunny már leírta a lényeget. Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy azért áldottan tehetséges programozók akár 20 évig biztonságban lehetnek. Lehet tovább is, mert kell majd valaki -nem gép- is aki időnként legalább megpróbálja értelmezni, mit is írt az AI.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.10.27. 09:55:31
  • bunny #1
    Szerintem ma már elég felesleges elkezdeni programozni csak azért, mert kell valami szakma és az jónak tánik. Nem adok sok időt a szakmámnak, hogy a favágó (codermonkey) meló átkerüljön gép fejlesztés alá. Alapvetően már most is kicsit ilyen irányba ment el a szakma, mióta a fejlesztés nagyrészt abban merül ki, hogy mások által így-úgy lefejlesztett blackbox librarykat felparaméterez a "fejlesztő" sok esetben netes példák alapján. Innen már tényleg nem nagy ugrás, hogy elmondod mit akarsz, az MI pedig ugyanígy összepakolja a libeket és felparaméterezi neked, ezzel letudva a meló 99%-át.
    Persze egy ideig szükség lesz a magasabb szintű dolgokhoz emberre, de egyre kevésbé, ahogy a legtöbb dolgot keretrendszerekkel és libekkel letudhatod. És az meg az a szint lesz, ahova meg kevés lesz a manapság divatos gyorstalpaló elvégzése.
    Amikor én kezdtem még commodore-on, akkor mindent neked kellett megírni az alapoktól, később a PC-s korszakban már volt időnként minimális külső kód de nagyon marginálisan, akkor még tényleg fontos volt az ember tudása, affinitása. Manapság egyre kevésbé, tényleg lassan "nyócátalánoss" is képes "programozni" egy bizonyos szintig.