SG.hu

A mesterséges intelli­gen­cia értelmetlenné teszi a segítő fórumokat

A Stack Overflow elbocsátja a személyzet 28 százalékát, a népszerű fejlesztői fórum a nyereségességhez vezető útra vadászik.

A Stack Overflow korábban minden fejlesztő kedvenc kódolási segédoldala volt, de a ChatGPT-hez hasonló generatív MI-k megjelenésével a chatbotok sokkal konkrétabb segítséget tudnak nyújtani, mint amire egy 5 éves fórumbejegyzés valaha is képes lett volna. Általuk azonnali javításokat kap az ember a konkrét kódjához, és optimalizálási javaslatokat és magyarázatokat arra vonatkozóan, hogy mit csinálnak az egyes kódsorok. Bár egyetlen chatbot sem 100 százalékig megbízható, a kódnak megvan az az egyedülálló képessége, hogy azonnal ellenőrizhető az IDE-ben (integrált fejlesztőkörnyezet).

Hogy mi lesz a szerepük a jövőben az olyan oldalaknak, mint a Stack Overflow? Úgy tűnik, nincsenek túl jó helyzetben. Ma Prashanth Chandrasekar vezérigazgató bejelentette, hogy a Stack Overflow elbocsátja a személyzet 28 százalékát. A Stack Overflow blogján közzétett bejegyzésében a vezérigazgató közölte, hogy a vállalat "a nyereségesség felé vezető úton" és "folyamatos termékinnovációban" van. A Stack Overflow nem csak egy fórum, hanem saját maga is a ChatGPT-re adott közvetlen válaszon dolgozik: az Overflow AI fejlesztését júliusban jelentették be. A Stack Overflow jövedelmezőségi tervében szerepel a költségek csökkentése, ez indokolja az elbocsátásokat. A Stack Overflow 2022-ben megduplázta a létszámát 525 főre. A ChatGPT 2022 végén indult el, ami szerencsétlen időzítést jelent.

A mesterséges intelligencia nagy iróniája, hogy a chatbotok programozási képességeinek nagy része a Stack Overflowhoz hasonló oldalak letöltéséből származik, azaz a mondhatjuk, hogy a vírus megölte a gazdatestet. A chatbotoknak sok kérdésre kell választ adniuk a web fenntarthatóságával kapcsolatban: felszívják az összes adatot, és semmit sem adnak vissza, tehát mi fog történni, ha az összes adatforrást kiszorítják a piacról?

Az OpenAI dolgozik azon, hogy a ChatGPT-t ki tudják zárni a weboldal tulajdonosok honlapjaikról, ami lehetővé tenné az olyan oldalak számára, mint a Stack Overflow, hogy megvédjék tartalmukat. A Stack Overflow azt reméli, hogy az MI cégek fizetni fognak az oldal feltérképezéséért, de nem világos, hogy a cégnek lesz-e olyan ügyfele, aki fenntartható árat fizet. Chandrasekar bizakodik, hogy a Stack Overflowhoz hasonló oldalak elengedhetetlenek a chatbotok számára, mondván, hogy "olyasvalamin kell őket képezni, ami a tudást előreviszi. Szükségük van arra, hogy új tudás jöjjön létre".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!