SG.hu

A Stack Overflow pénzt fog kérni az MI-cégektől kódolási adatbázisáért

A Stack Overflow egy számítógépes programozási témákkal "kérdés - válasz" módon foglalkozó honlap. Az általuk most elindított API minden, a tartalmán képzett MI-modelltől megköveteli, hogy a bejegyzéseire visszautaló linkeket tüntessen fel, az oldal tartalmának használata pedig pénzbe fog kerülni.

"Minden olyan MI-modellen alapuló terméknek, amely nyilvános Stack Overflow-adatokon van tréningezve tartalmaznia kell a modell által adott összefoglalót befolyásoló, legnagyobb relevanciájú posztokhoz való linkelést" - erősítette meg a vállalat közleményében. Az Overflow API-t úgy tervezték, hogy tudásadatbázisként működjön, és segítsen a fejlesztőknek pontosabb és hasznosabb kódgeneráló modelleket készíteni. A Google bejelentette, hogy a szolgáltatást arra használja, hogy az API-n keresztül hozzáférjen a Stack Overflow releváns információihoz, és az adatokat integrálja a legújabb Gemini modelljeihez, valamint a felhőalapú tárolókonzoljához.

"Ez a partnerség összehozza a vállalati MI-platformunkat a ma elérhető legmélyebb és legnépszerűbb fejlesztői tudásplatformmal" - jelentette ki Thomas Kurian, a Google Cloud vezérigazgatója. "A Google Cloud és a Stack Overflow segít a fejlesztőknek abban, hogy hatékonyabban használhassák az MI-t az általuk preferált platformokon, ötvözve a Stack Overflow közösség hatalmas tudását és a Vertex AI és a Google Cloud megbízható, biztonságos infrastruktúrája által támogatott új MI képességeket." Az Overflow API lehetővé teszi a Gemini számára, hogy kódot generáljon és programozással kapcsolatos kérdésekre válaszoljon, hivatkozva a Stack Overflow-on közzétett és gondozott tartalomra. A fejlesztők közvetlenül a Google Cloud Console-on belül is hozzáférhetnek majd a platform információihoz, hogy felhő- és infrastrukturális témákban kérdéseket tegyenek fel.

A Google korábban már kifejtette, hogy a modellek betanításához nyilvános forrásokat fog gyűjteni a weben. A Stack Overflow azonban úgy véli, hogy a több mint 58 millió kérdésből és válaszból álló tartalmáért kompenzációt kellene kapnia. "A Stack Overflow a mesterséges intelligencia korszakában is fenntartja, hogy a megbízható és pontos adatok alapja központi szerepet játszik majd a technológiai megoldások kialakításában. A világ több millió fejlesztője fordul a platformunkhoz, amely egyike azon kevés magas minőségű információforrásoknak, amelyek középpontjában a közösségi tulajdonlás áll" - mondta Prashanth Chandrasekar vezérigazgató.

Mivel a fejlesztők egyre inkább a chatbotok felé fordulnak kérdéseik megválaszolásához, a Stack Overflow forgalma folyamatosan csökken. A platform azonban úgy véli, hogy relevánsabb, mint valaha - tekintettel arra, hogy az MI-nek szüksége lesz az emberek által létrehozott friss adatokra. "A legjobb tartalmak középpontjában az ember áll. A generatív MI csak azzal tud kezdeni valamit, amit már közzétettek - semmiről nem fog adatokat vagy éleslátó visszajelzést adni, ami az utolsó adatbevitel után készült. Mit nyújt az emberi komponens? Az emberek naprakész információkat szolgáltatnak, korán azonosítják a mintákat, és jeleket adnak a tudás társadalmi értékéről egy közösségen belül, kontextust adva a tartalomnak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!